Een eeuw hotel Prins Boudewijn

Knokke-Heist — Het hotel “Prins Boudewijn” bestaat honderd jaar. Dit werd tijdens het voorbije weekend gevierd, met een groots opgezette tentoonstelling, met foto’s, prentkaarten, affiches en plannen van de “Hotels van Toen”. De tentoonstelling werd georganiseerd door de heemkring “Cnoc is ier” en de tentoongestelde stukken kwamen van voorzitter André D’hont en Danny Lannoy van de heemkring.

Het was de h. A. D’hont die tijdens zijn openingswoord, in aanwezigheid van heel wat gemeenteraadsleden en belangstellenden, terugblikt op de tijd van toen, juist vòòr de tweede wereldoorlog, Knokke ronduit 6.000 hotelkamers telde. Vandaag de dag blijven er nog iets meer dan 2.000 over hetzij een derde van een halve eeuw geleden. Hij somde de bijzonderste verdwenen hotels op uit de glansperiode, maar kon niet nalaten de bedreigden aan te halen, die de jongste jaren ver­dwenen zijn en nog steeds bedreigd worden door speculanten. Hierbij haalde hij het prestigeuse Grand Hôtel van 1890 aan, dat nu onder de slopershamer valt.

Na de nieuwe uitbaters en de vorige te hebben gefeliciteerd met hun moed om het eeuwenoude gebouw open te houden, vroeg de h. D’hont het gouden boek te willen ondertekenen door de aanwezigen en verklaarde hij de tentoonstelling voor geopend.

Wat de hh. A D’hont en D. Lannoy in beeld brachten, is een bijna volledig overzicht van de Hotels van Toen uit Knokke, met vanzelfsprekend het Zoute en Albertstrand. Men komt tot de verbazende vaststelling dat van de 300 hotels (en pensions) die naam hadden tussen 1920 en 1970 meer dan 80% verdwenen zijn, of 247. Het eerste hotel was de “Prince Baudoin” van Louis Vermeire, dat later vernederlandst werd in “Prins Boudewijn”.

Op de tentoonstelling had men een overzicht van al de hotels met naam en toenaam die in Knokke bestonden en nog bestaan. Over de oudste die nu nog de glorietijd hebben overleefd, zagen we de Memlinck, Majestic en Nations.

De verdwijning van de meeste hotels is toe te schrijven aan de grote sociale lasten, werkuren, BTW, veroudering van de instelling en oplopende prijzen en taksen. De meeste kennen het klassieke patroon: de eerste generatie die het opbouwde, de tweede die het uitbaatte en de derde die het verkocht.

Voor vele Knokkenaars was een bezoek aan deze tentoonstelling, een beeld uit lang voorbije jaren. Er werden heel wat herinneringen bovengehaald.

G.K.
Het Volk 1/3/86

Meer in:

  • Het Nieuwsblad
  • Het Laatste Nieuws
  • Tam-Tam
  • De Zeewacht
  • onze vrienden van de pers steeds paraat voor Cnoc is ier.

Uit de pers:

2018 06 22 152629

Streekkrant 27-2-'86

Organisator en voorzitter van Cnoc is ier, André D’hont (links) bij de kaarten en illustraties van de hotels van toen, samen met de heer Remi Haerinck, schepcn van Financiën. (AG)

Brugsch Handelblad 28-2-'86

Hotels van toen – De opening van de tentoonstelling over 100 Jaar Prins Boudewijn en de Hotels van Tpen had plaats in aanwezigheid van meerdere schepenen en raadsleden, hier samen met voorzitter André D'hont en bestuur van het organizerende Cnoc is ier en voorzitters Verhauwen van de Hoteliersbond en Eggermont van het AKMV, uitbaters Rob en Guy van de Boudewijn. Zittend herkennen we mevr. Vermeire, met dochter en zoon Rudy, die de zaak doorheen de jaren overeind hielden.

2018 06 22 152703

Gazet van Antwerpen 26-2-86

2018 06 22 152723De heemkundige kring “Cnoc is ier” bracht in het Boudewijncentrum te Knokke een tentoonstelling over 100 jaar hotelwezen in de badplaats. Het “oude” Knokke-van-toen kwam hierbij tot herleven door de private kollekties van André D'Hont en Danny Lannoy (foto). Als eerste en oudste hotel kreeg ook “de” Prins Boudewijn een ereplaats.

Een eeuw hotel Prins Boudewijn

Redactie

Cnocke is Hier
1986
23
014-014
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01