Vergane landschap mijner streek

Dany Vantorre

Vele Heistenaars herinneren zich wellicht de dia-montage “Heist, mijn geboortedorp” die twee jaar geleden ongeveer 20 maal werd vertoond ter gelegenheid van de tentoonstelling “ROMANIE 100”. De realisator Cyriel Vantorre heeft echter niet stil gezeten. Na enkele maanden werken, legt hij de laatste hand aan zijn nieuwste creatie “vergane landschap mijner streek”.

Net zoals iedereen, heeft Cyriel maar rondom zich te kijken om te beseffen hoe erg ons vroegere landschap werd toegetakeld, herschapen in autowegen en ontsierd door torens van staal, glas en beton. Alle generaties hebben er hun steentje toe bijgedragen om de getemde natuur van het landschap te verminken. De dia-montage start dan ook met de uitdrukkelijke vraag: “Wat hebben we eigenlijk gedaan met dit landschap van ons?”

Op de meeslepende muziek van Vangelis Papathanasiou’s “De schepping van de wereld” pogen de beelden een antwoord te geven op deze vraag. eze aanklacht is niet nieuw, maar krijgt een vertrouwde klank omdat de beelden speciaal genomen werden in Heist en omstreken.

Wie dacht dat wij er beter aan toe zijn dan elders... Ook wij kunnen niet moer ongeremd genieten van het oude landschap. De prachtige duinen bijvoorbeeld, zijn vestingen geworden van kranen en bulldozers.

De toon van Cyriel Vantorre’s betoog is noch bitter noch berustend. Daarom speelt het tweede deel in op het thema van de voortschrijdende vooruitgang die niet te stuiten is, wat eigenlijk ook niet hoeft. De kwaal ligt elders. Zee en land leveren grondstoffen die in fabrieken worden verwerkt in verbruiksgoederen. Dit is één van de pijlers van onze economie. De stormachtige ontwikkeling van de industrie gebeurde in veel gevallen ten koste van het oude landschap. Moeten wij dan zoveel opofferen aan do heilige vooruitgang?

De elektronische muziek van Walter Carlos begeleidt de veelzeggende beelden die deze ideeën kracht bijzetten. Het slot van deze 40 minuten durende montage drijft op de muziek van Aram Khatsjatoerian en legt de nadruk op de hoopvolle uitwegen die nog open blijven naar een maatschappelijke verzoening met de ruimte waarin het vertrouwde landschap een plaats moet krijgen.

Wie Cyriel Vantorre kent weet dat in elke montage humor én ernst elkaar afwisselen. Hij slaagt er steeds in beeld, muziek en commentaar, waarvoor Mieke Felix en Dany Vantorre hun stem leenden, te versmelten tot een harmonisch geheel.

Als volgend project hoopt hij zijn levenswerk te verwezenlijken met een uitgebreide dia-montage over Heist van zowat een anderhalf uur.

We kijken er reeds met belangstelling naar uit.

Vergane landschap mijner streek

Dany Vantorre

Heyst Leeft
1977
01
001-001
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15