Knocke, een verslag uit 1836

Verslag gedaen door burgemeester en assessooren der Gemeente van Knocke, in openbaere zitting van den 22 september 1836, aen den raed der Gemeente betrekkelijk het bestuer en den toestand der zaeken de Gemeente betrefende.

Mijnheeren,

Het Art. 70 der Gemeente met van den 30e maerte lest, gebied ons voor aleer men ‘sjaarlijks dat het maecken der begrooting overgaet, U verslag te doen wegens het bestuur enden toestand, der zaeken de Gemeente betrefende, van aen dit gebod te voldoen, zijn wij verpligt U bij deezen het volgende bekend te maeken.

Algemeen bestuur

De bestuering der Gemeente heeft tot den ontvangst der circulaire van Mijnheer den Minister van binnenlandsche zaeken van den 11 april lest, gedaen geweest, achtereenvolgens het reglement van bestuer ten plattelande van den 23 July 1825 en sedert het gemelde tydstip van 11 april, wordt het bestuer gedaen...

Bevolking

De bevolking der Gemeente bestond in 1825 uit 977 zielen en volgens des staeten opgemaekt voor het jaar 1835 beloop de zelve tot 1072 zielen, dus eene vermeerdering van 97 zielen.

Financieelen Staat

De lasten der Gemeente blijven zoo als de voorgaender jaeren in hunnen zelven toestand, de abonnenementsrol ten laste der ingezetenen voor het tegenwoordig jaer ten bedraegen ter somme van fr 2083 gelyk ... in verscheyde gepresteerde jaeren, uyt welke eene subsidie aen het armbstuer is toegestaen van fr 1374, 86 c. om in het onderhoud der arme te kunnen voorzien.

Gemeentewerken

De jaarlijkschen Gemeentewerken niet anders bestaende als in het leveren en vermaeken van voetbruggen komen de kosten er af ( ….) gebragt in de begrooting bestreden worden.

Gemeente en beurtwegen en Onbevaerbaere Wateren

Het meerder gedeelte der Gemeente- en beurtwegen en onbevaerbaere wateren, eenen eygendom van verscheyde wateringen zijnde, worden de zelve door de regarders () op eene behoorlijke wijze onderhouden, en alle de werkingen die by ons jaerlijks proces verbael van straetschouwing worden bevoolen, worden met alle gewilligheyd ten uitvoer gebragt.

Het overige gedeelte der wegen behooren aen de aengelande en worden ook alle jaeren door hun op eene behoorlijke wijze vermaekt, volgd dat alle de wegen binnen dees Gemeente zig in eenen voldoenden staet bevinden.

Burgerstand

De Akten van den burgerstand worden alhier regelmatig in dubbel gehouden, den burgemeester verrigt de bedieningen van ambtswege van den burgerstand, en hij zorgt dat jaerlijks op de registers der Gemeente akten de Alphabetische Tafel ten bepaelden tijde gemaekt worden, dat den dubbel van het register benevens de bewijs stukken worden gedeponneerd ten Griffie van den regtbanck van eersten aenleg te Brugge, en den anderen dubbele bewaerd worde in de archieven deezer Gemeente.

Publieke Veiligheid

De wetten op de politie worden alhier stiptelijk aangekomen, alle overtredingen worden dadelijk bij proces verbael aen den heer vrederegter of aen den heer Gouverneur des Konings bekend gemaekt. Den veldwagter, agent der politie, verrigt een behooren zijne pligten. De Gendarmerie doet betaemenlijk ingevolge de reglementen hunne omreyzen binnen dees Gemeente.

Kerkfabriek

De kerkfabriek bezit genoegzaeme aendelen om in huur eygen onderhoud te voorzien, de zeelve word op eene behoorlijke wijze bestuerd, en ’s jaarlijks de uytgaeven op eenen allergrootste gespaerdeheyd gedaen.

Het personeel van het kerkbestuer is voltallig en bij het openvallen eenen plaets, word de zelve achtervolgens de voorschriten bij het decreet van den 30 december 1809 vervold.

Pastoreel huys

Het pastoreel huys bevind zig in eenen goede staet; geene reparatien behooren voor het tegenwoordig jaer gedaen te worden.

Openbaar onderwijs

Het gemeente door hunne geringe middelen, en bezit in eigendom geen schoollokael, hetzelve behoord aen den school onderwijzer.

De schoolonderwijzer dezer Gemeente, is voor de bevoegde overheyd benoemd, tot nu heeft hij geen traktement van den staet ontvangen, alle de bevoegde stukken tot bekomen eene jaerlijkse traktement zijn op gezouden en wens van gevoelen dat dezelve door den Staet zuelen overgenomen worden.

Hij geniet ’s jaarlijks een traktement van fr 80.00 uyt de Gemeente Kas, waer voor hij verpligt is de arme kinderen gratis te onderwijzen.

Vaccine

’s Jaarlijks word er door het gemeente bestuer eene lijst opgemaekt van alle de Geboorten in het voorgaende jaer voorgevallen, en aen den vaccaateur ter hand gesteld, den zelven begeeft op gestelde tijden, door publicatien aen de ingezetenen bekend gemaekt; in het gemeente huys, om tot het vaccineeren over te gaen, en wij mogen U verzekeren dat er weynig af geene nalatig blijven hunne kinderen te laeten vaccineeren.

Militairen

Het is met veel aandoening dat men de ingezetenen tot heden toe niet militaire logementen hebben moeten belasten, niet tegenstaande het bestuer, alle middelen in het werk heeft gesteld om daer voor ontlast te worden, (...) wij verhoopen dat de bevoegde overheyd voor het toekomende jaer zal toestaen dat alle de militairen in de reserve van het fort hazegras zullen geplaetst worden.

Opgemaakt door ons burgemeester en assessooren des Gemeente Knocke, dezen 19 september 1836 Te ordonnatie

de sekretaris

De tekst werd in originele vorm genoteerd;
uitleg bij volgende woorden:

  • assessooren: leden van een openbaar bestuur, in dit geval schepenen en raadsleden.
  • - regarders: afgevaardigden die controleren, bekijken of schouwen van bepaalde toestanden.
  • openbaar onderwijs: Sebastiaan Vervaecke was onderwijzer vanaf 1810 en gaf in zijn eigen huisje bij de kerk les. In 1836 waren er 31 kinderen die onderwijs genoten. Bij zijn overlijden in 1843 werd hij vervangen door koster Joseph Fournier. De gemeente huurde een gebouw in de Dorpsstraat. Een nieuwe school kwam er pas in 1855. (zie ‘Cnocke is hier’, nr. 48b jg. 2011).
  • fort Hazegras: (oude Theresiafort) op de zuidoosthoek van de Nieuw Hazegraspolder verloor haar functie pas in 1839. Er verbleven enkele soldaten op het als wachtpost ingerichte fort tot na de onderhandelingen tussen Nederland en België. De kosten van leveren van brandstof en transport werden terugbetaald aan de gemeente door het Ministerie van Oorlog. (zie ‘Cnocke is hier’, nr. 50a jg. 2013).
  • secretaris: Franciscus Franckin (bediende de gemeenten Heist, Lissewege en Knokke).

Knocke, een verslag uit 1836

Redactie

Cnocke is Hier
2014
51a
007-008
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:49:21