Oudste stukje historisch erfgoed verdwijnt...
Momenteel zijn er werken bezig in de Westkapellestraat ter hoogte van het huisnummer 87. Een stukje open ruimte wordt er bebouwd...
Ruim dertig jaar terug was ik op stap met wijlen licentiaat Maurits Coornaert (auteur van de trilogie over de ontstaansgeschiedenis van Knokke-Heist) en die wees me op dit historisch plekje.
Het bijzondere aan deze locatie is dat men hier de sporen terug kon vinden van een oude dijkbreuk. Vanuit een helikopter kon men zien dat men Noordwaarts van die dijkbreuk grond had aangevoerd en opgehoogd in de vorm van een cirkel. Hiermee werd de dijk verstevigd en behoed van verdere aftakeling.
De Westkapellestraat is het tracé van de Evendijk B gebouwd op het einde van de llde eeuw.
Deze dijk langs de kustlijn loopt in Heist van aan de Evendijk via de Marktstraat naar de Westkapellestraat en dan verder Kalvekeetdijk.
Het is een eerste inpoldering waardoor goede landbouwgrond vrij kwam en beschermd werd tegen de zee. In die tijd was de enige (natuurlijke) buffer tegen de zee het duingebied en het strand. Onmiddellijk achter die eerste dijk lag er een hoger stuk land, waarschijnlijk aangelegd door de schaapherders die daar kwamen grazen met hun kudden.
Bij opkomend water en vooral bij springtij konden zij zich terugtrekken met hun schapen op dit hoger stuk land dat droog bleef.
Vandaar trouwens de uitdrukking: ik heb mijn schaapjes op het droge wat eigenlijk wil zeggen dat de eigendommen gevrijwaard zijn.
Zoals overal gebruikelijk kwamen de eerste huizen (boerderijen) op die hoger gelegen stukken grond. En waar huizen werden gebouwd kwam er ook een kapel en later een kerk.
De naam van deze eerste concentratie van huizen was Koudekerke waarvan we reeds in 1188 geschreven bewijzen hebben. Dit wil zeggen dat er al veel vroeger bewoning moet geweest zijn.