Brussel-Knokke in één uur: Kan dat wel?

Mieke De Jonghe

Het Expojaar 1958 boeit me. Het is ook m’n geboortejaar... Nu met de herinneringen die over de Wereldtentoonstelling worden opgehaald en aan de hand van beeld- en klankmateriaal dat in het voorjaar veel aandacht kreeg, merk ik hoé belangrijk en bijzonder dat jaar wel was...

Alles waar mijn oog op valt en een verwijzing heeft naar ‘58, bekijk ik dan ook met grotere belangstelling dan voorheen. Dat was onlangs het geval met een toeristische folder “Knokke - Zoute – Albert - Plage”, met als wervende titel: “Breng uw verlof 1958 door te Knokke -Le Zoute, 60 minuten autosnelweg van de Brusselse Wereldtentoonstelling”.

De ene zijde van de folder geeft een lange lijst hotels en pensions in Knokke, het Zoute en de Albert-Plage, met gedetailleerde opgave van het geboden comfort. Van de 120 opgesomde logiesmogelijkheden, hadden er welgeteld 4 een Nederlandstalige naam: de hotels Welvaart, Zeelust, Lekkerbek, en het pension Zwinne-blomme. In de huidige toeristische folder van Knokke-Heist vinden we iets meer Nederlandstalige namen, maar anderzijds veel minder hotels (28, waarvan slechts 2 een halve eeuw vroeger al bestonden)!

Door de overschakeling naar verhuring van appartementen werd het aantal agentschappen veel talrijker. Van gastenkamers en hoevetoerisme was 50 jaar geleden nog geen spoor.

De ommezijde toont een verzorgd getekend en gekleurd plannetje met alle straten en bijzondere plekken tussen het Zegemeer en het Zwin. Een vergelijking met het plannetje uit de toeristische folder anno 2008 mag niet achterwege blijven. Het plannetje uit 1958 beperkt zich natuurlijk tot het toenmalige Knokke-Het Zoute, met westelijk het Zegemeer en oostelijk het Zwin en de Internationale Dijk. Anno 2008 zijn Duinbergen en Heist vanzelfsprekend mee opgenomen. Het aantal bewaakte bad-zones van het Albertstrand tot het Zoute is ongewijzigd (7), al zijn enkele ervan wat opgeschoven in oostelijke richting. Op de plaats van de toenmalige luchthaven (in gebruik van 1929 tot 1959), tussen Hazegrasdijk en Zwin, staat bijna als tegenhanger van de windroos, een vliegtuigje dat in de richtingen van Parijs, London, Amsterdam en Brussel wijst. Vluchttijden staan er niet bij. De “Weg naar het Vliegveld” en aansluitend de “Hazegrasdijk” werden later hernoemd tot Graaf Leon Lippensdreef. Zeker is, Knokke was vlot bereikbaar!

Maar vooral die 60 minuten rijtijd vanaf de Heizel intrigeren me: kan dat wel zo snel, zonder snelheid-overtreding?

Het lijkt me een leuk idee om aan een oldtimerclub te vragen om enkele van hun leden het traject Brussel-Knokke af te leggen met een voertuig uit het einde van de vijftiger jaren. Misschien vind ik wel iemand die zich geroepen voelt?

Mieke DE JONGHE
Brugge

2015 09 16 1045122015 09 16 104637

Brussel-Knokke in één uur: Kan dat wel?

Mieke De Jonghe

Rond de Poldertorens
2009
03
104-106
Mado Pauwels
2023-06-19 14:43:22