Biografie van voorzitter Albert De Keyser
Jacques Larbouillat
Wijlen voorzitter Albert De Keyser werd geboren in een gemeente met een rijk historisch verleden, namelijk te Knokke-aan-Zee op 17 augustus 1920.
Hij stamde bovendien uit een familie met een geschreven geschiedenis. De familie-stamboom gaat terug tot in de l6de eeuw. Zijn voorvader Jacob de Keyser uit Torhout was tweemaal schepen van de heerlijkheid van Wijnendale. In de l8de eeuw week één van de afstammelingen van Jacob uit naar Zedelgem. De familievaders waren er welstellende landbouwers en oefenden er regelmatig openbare functies uit, zoals hoofdman in de Nieuwe tijd (l8de eeuw) en schepen in de Nieuwste tijd (l9de eeuw). In de Hollandse periode vestigde Hubert De Keyzer zich op de hofstede ‘De Potterie’ te Sint Andries en werd er verkozen tot gemeenteraadslid. Hij was er kerkmeester en trésorier (penningmeester) van de kerkfabriek. Zijn zoon Ludovicus zette de afstamming voort. Albert De Keyzer behoorde tot het nageslacht van Louis, de oudste zoon van Ludovicus.
De familiegeschiedenis werd geboekstaafd in de tweede jaargang van “Rond de Poldertorens” door René De Keyzer, stichter en eerste voorzitter van de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago, neef en schoonbroer van Albert.
Het was droom van Albert De Keyzer om leraar te worden. De dood van zijn vader noopte hem om zijn middelbare studies af te breken en de familiale kleermakerszaak over te nemen. In 1940 werd hij gemobiliseerd, maakte de 18-daagse veldtocht mee en bleef krijgsgevangen te Rennes (Fr.)
Van 1949 tot 1961 was hij stichtend lid en secretaris van de ‘Verenigde Meesterkleermakers van de Kust’. Hij trad in 1951 in het huwelijk met mevr. Germana De Cock, een regentes uit Loppem.
Door zijn sociale bewogenheid meldde hij zich in 1943 als vrijwilliger bij het brandweerkorps van Knokke. Hij doorliep alle hiërarchische graden en klom op tot luitenant om in 1968 plaatsvervangend korpsoverste te worden. In 1980 benoemde de gemeenteraad hem tot Ere-Luitenant van het gemengd brandweerkorps Knokke-Heist. Albert werd onderscheiden met verscheidene burgerlijke en militaire eretekens.
In 1959, kort na de stichting van de Heemkundige Kring St.-Guthago, werd Albert lid van de kring. Zijn belangstelling voor de geschiedenis van Knokke en het Zwin beperkte zich niet alleen tot de forten en de schansen aan de westzijde van het Zwin, ook de geschiedenis aan de andere kant van de grens genoot zijn ruime belangstelling. Hij was de kenner bij uitstek van de geschiedenis van Sint-Anna-ter-Muiden, het Retranchement en Sluis.
De geschiedenis van West-Zeeuws-Vlaanderen lag hem nauw aan het hart.
In 1971 was het bijna vanzelfsprekend dat Albert bij het vacant komen van bestuursfuncties, de bestuursploeg kwam aanvullen.
Gedurende jaren was Albert de stille werker achter de schermen van het bestuur. Als secondant van wijlen secretaris Jos Rau, nam hij zowel administratieve als redactionele taken op zich. Hij bekommerde zich ook om de aanvraag van de toelagen voor de Kring vanwege het Gemeentebestuur van Knokke-Heist en de Provincie.
Jarenlang coördineerde Albert de jaarlijkse studiereizen van de Kring, en op de namiddaguitstappen trotseerde hij zelfs regen en wind om de Organisatie in goede banen te leiden.
In 1988 werd Albert lid van de redactieraad. Zijn kennis van de regionale geschiedenis, kritische kijk en inzichten op historische feiten, behoedden de redactie tot het publiceren van niet verbeterde artikels met verkeerde interpretaties in ons tijdschrift “Rond de Poldertorens”.
Tussendoor schreef Albert talrijke bijdragen voor “Rond de Poldertorens” en de “Sint Guthago’s tijdingen”. Hij publiceerde ook in het tijdschrift van onze zustervereniging “West Zeeuws Vlaanderen” en in “De Observant”, een uitgave van de stichting “Werkgroep amateur - archeologen”, Nieuwvliet (NL).
In 1980-81 werkte hij mee als wetenschappelijk adviseur aan de uitgave van de kaartenmap “Ontstaansgeschiedenis van de Zwinstreek” door de Jong Economische Kamer van Knokke-Heist.
Na het overlijden van de stichter-voorzitter René De Keyzer werd Albert De Keyzer verkozen tot nieuwe voorzitter van de Sint Guthago-kring op 15 september 1996.
Gedurende de laatste vijf jaar van zijn voorzitterschap leidde Albert De Keyzer met de hem eigen nauwgezetheid. Op alle activiteiten was hij stipt aanwezig. De Sint-Guthago-bibliotheek gevestigd in de Gemeentelijke Openbare bibliotheek in het Cultuur Centrum Scharpoord te Knokke-Heist genoot zijn grote belangstelling en werd nauwkeurig opgevolgd.
Naast het vele werk voor de Kring en zijn brede belangstelling voor de geschiedenis in het algemeen, volgde hij met veel aandacht de nieuwste inzichten over de Zwinstreek, zowel op geschiedkundig als op historisch-geografisch gebied.
In het laatste jaar van zijn voorzitterschap werd Albert ongeneeslijk ziek. Toch bleef hij niet stilzitten. Hij ordende zijn rijk documentair archief, schreef nog artikels voor “Rond de Poldertorens” en leidde de bestuursvergaderingen. Op 5 november nam hij nog zeer actief deel aan het opstellen van het winterprogramma. Het werd zijn laatste bestuursvergadering.
Op 3 januari 2001 ontsliep hij vredig thuis, in zijn geliefd Knokke, liefdevol omringd door zijn naaste familie.