Tweede festival van het Visserslied

André Desmidt

Hoewel de ervaringen van verleden jaar niet zo bemoedigend waren, richtte Heyst Leeft ook in 1987 een festival van het visserslied in. Met heimwee wordt immers nog steeds gedacht aan de fameuze zangcrochets uit vroegere tijden.

2015 06 01 144104Het was een gok, een vraagteken. Zou er volk komen, zouden we aan prijzen geraken, zouden wij genoeg inschrijvingen hebben ?

Toch vond Heyst Leeft het de moeite waard om het nog eens te proberen, en terecht, want wie aanwezig was zal beamen dat het dit jaar een succes werd zowel naar inhoud als naar vorm. Ruim honderd mensen zaten aan voor de breughelmaaltijd in de Oude Schuur van het Boerenhof. Een tiental kandidaten hadden ingeschreven en brachten meestal ook kwaliteit.

Kwam dan nog het bemoedigend woord van volksvertegenwoordiger Desutter die er zich toe verbond voor 1988 de organisatie daadwerkelijk te steunen en Heyst Leeft kreeg er de moed weer in.

Alleen is het zeer moeilijk, maar met de inzet van het bestuur, de steun van de overheid en de plaatselijke middenstand wordt alles mogelijk. Jammer dat alle begin zo moeilijk is en dat zo weinig mensen er van bij het begin willen in geloven. Vandaar wellicht de bijna absolute afwezigheid van het Gemeentebestuur van Knokke-Heist?

2015 06 01 144128Gelukkig was er de pers en kregen wij de dagen na het festival de verdiende aandacht op de radio en in de kranten. Toen de laureaat Eddy Demey de laatste tonen liet horen van zijn voordracht “Op de kop van de schuutte” dachten de organisatoren reeds aan de derde uitgave van het festival in 1988.

Wij hopen dat u dezelfde ingesteldheid hebt en er ook reeds begint aan te denken. Want wij hebben vooral de steun en medewerking nodig van alle Heistenaars. In Heist zit er talent, dat weten we. Maar of de Heistenaars wel durven is een andere vraag. Diegenen die uit volle borst kunnen zingen tijdens de carnavalsdagen, of wanneer zij in het bad zitten, wel die mensen willen wij ook op het podium. Want het zijn diegenen die in hun hoofd nog een schat van oude teksten hebben, die voor het nageslacht dreigen verloren te gaan.

Heyst Leeft doet dan ook langs deze weg een warme oproep tot alle lezers opdat zij voor zichzelf en bij zichzelf eens zouden nagaan of zij nog oude volks- of vissersliederen bezitten en zo ja of zij in staat zijn deze naar voor te brengen.

WIST U DAT

  • Wij zeker afspraak maken op donderdag 26 november voor ons Avondje Heist?
  • Wij naar aanleiding van onze laatste tentoonstelling ondervonden hebben dat er personen zijn die in naam van onze vereniging foto’s en ander materiaal bij sommige mensen afhalen.
    Let op neem eerst contact op met onze vereniging.
    Voorzitter: F. Debackere tel 51 20 94
    Secretariaat: M. Oosterlinck tel 51 13 33
  • Vanaf ons volgende nummer starten wij met een exclusief vervolgverhaal naar een waar gebeuren en geschreven door een echte Heistenaar.

2015 06 01 144154

Tweede festival van het visserslied

André Desmidt

Heyst Leeft
1987
03
015-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19