Harmonie "Willen is Kunnen" Heist

De onafhankelijke harmonie “Willen is Kunnen” is ontstaan op 29 april 1929. De stichters waren de Heren De Baene Maurice en Vantorre René, beiden ondertussen overleden. Onmiddellijk na de stichting sloten zich een 15-tal muzikanten aan, die vele jaren de kern van de vereniging zouden blijven.

Reeds tijdens de eerste zomer werden diverse uitstappen georganiseerd, met veel succes. De aanhoudende uitbreiding maakte de vorming van een degelijk bestuur noodzake1ijk, hetgeen gepaard ging met de aanwerving van een dirigent, met name Camiel De Witte. De vereniging kende nu zijn ware bloei en meer en meer werd op de harmonie beroep gedaan voor het uitvoeren van concerten.

Na de tweede wereldoorlog was het wel en wee…, verdienstelijke leden waren overleden of uit de omgeving verdwenen. De stichters namen de zaak opnieuw in handen. Een nieuw bestuur werd verkozen, maar de ene voorzitter volgde de andere rap op. Onder hen onthouden we de Heer André Monbalui als zeer verdienstelijk.

In 1952 betreurden we het overlijden van chef Camiel De Witte. Zijn taak werd overgenomen door dirigent Vandamme Jozef, die wegens ziekte in 1958 ontslag moest nemen.

Toen werd het muzikaal roer in handen gegeven van Oscar Vantorre, die zich op velerlei gebied zeer verdienstelijk toonde. Onder meer door zelf ontworpen methoden te gebruiken om leerlingen tot volwaardige muzikanten op te leiden. Onder zijn impuls werd het “Aktiecomité” opgericht dat aan de basis lag van talrijke activiteiten, onder meer de uniformering van de vereniging in 1965.

Na twaalf jaar hard werken besloot hij de leiding in handen te geven van een beroepsmuzikant, om zodoende het korps muzikaal te verheffen boven hetgeen ze voorheen gekend had.

Met de heer Raymond De Cock is men in deze operatie ruim geslaagd, want in 1973 promoveerde “Willen is Kunnen” naar een hogere afdeling na deelname aan het Provinciaal Tornooi.

Een wakker bestuur had ondertussen een zeer actieve werking aan de dag gelegd tot het welslagen van deze muzikale evolutie. Als voorzitter van dat bestuur fungeerde de Heer Hesters Alfons meer dan twaalf jaar, waarna hij wegens zijn te hoge leeftijd eervol zijn taak overdroeg aan de Heer André Vandendriessche. Door ziekte diende deze evenwel zijn activiteiten stil te leggen met als gevolg het verlies van een actieve voorzitter en het majorettenkorps.

Sinds 1973 is de Heer Etienne Delooze voorzitter met als secretaris de Heer Oscar Vantorre, functie die hij reeds sinds 1966 verzekert.

Sinds twee jaar berust de muzikale leiding in handen van de Heer Alfons Cuepers, beroepsmuzikant bij de Belgische Zeemacht.
In de schoot van de vereniging wordt het muzikaal onderricht aan de leerlingen bijgebracht door de Heer Roger Martony, eveneens muzikant bij de Belgische Zeemacht.

Harmonie Willen is Kunnen Heist

Redactie

Heyst Leeft
1976
01
009-009
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15