De Oostkust van toen

Georges Devent

Na het verschijnen van het boek “De Oostkust van Toen“ kwamen enkele reacties los met betrekking tot de begeleidende tekst bij de foto’s. Wij geven graag gevolg aan de opmerkingen en aanvullende gegevens van de lezers.

Bij foto 21 is de naam van de grootvader van architect Danny Bailyu verkeerd gespeld, het moet Bailyu zijn i.p.v. Gusten Balieu. Bij foto 22 wist Jean-Pierre Timmerman uit de Bondgenotenlaan ons de namen mede te delen: van links naar rechts, Johana Timmerman, haar echtgenoot Jan Van Walleghem, in ‘t midden Robert Dhondt en rechts de vrouw van de fotograaf. De jongen uiterst rechts bleef onbekend,

Met betrekking tot de foto’s 26 en 28 kwamen we heel wat te weten van Gilbert Verheecke die opmerkte dat de naam Verheecke telkens verkeerd voorkwam. Met zijn 71 jaar (het is hem zeker niet aan te zien) wist hij nog heel wat herinneringen op te halen: “Bakkertje De Bode“ werd tot 1912 uitgebaat door Frans De Bode die men ook “De Bulte“ noemde. In het huis ernaast in de Knokkestraat lapte zijn broer schoenen. De handel ging dat jaar over in handen van Joseph Verheecke en Ulalie Baes, de ouders van onze zegsman. Joseph Verheecke, later in Heist beter gekend als ”De roste spekkebakker“, was van geboorte afkomstig uit Knesselare en kwam tijdens het zomerseizoen naar Heist als bakkersgast bij bakker Everaert. Hij leerde Elalie Baes kennen, die werkte in het Hotel Charles le Bon en met wie hij huwde in 1910. Daar het huis “De Bode“ niet te koop was, verhuisde het echtpaar in 1922 naar het huis “De Wilde“, betrokken door De Bleecker die er een patisserie hield. Ze kochten ook het ernaast gelegen huis van “Tutte Machiels“ (zie foto 28) om later beide winkels tot één winkel met babeluttefabriek uit te bouwen, zoals ze nu nog door de pvba Verheecke uitgebaat wordt.

Het huis “De Bode“ werd na het vertrek van Verheecke-Baes uitgebaat door Charles Friederichs-Declercq als “Chez Moeder Babelutte“ en tevens als patisserie-confiserie“ Marie-José. Het schoenlapperswinkeltje van Louis De Bode werd een bijouterie.

Wat ons echter in dit verhaal ontbreekt, is de oorsprong van de naam “Moeder Babelutte“, want we zien op foto 26 dat het huis De Bode reeds in 1908 gekend is onder die naam. Kan een lezer ons verder inlichten?

“Tutte Machiels“ van haar kant werd te Heist op 15 juli 1842 geboren als Rosalie Savels. Ze woonde in haar babeluttewinkel als “jonge dochter” samen met haar broer. Ze gaf haar naam aan “Rosalie Babelutte.“

Graag willen we in deze richting verder bouwen met gegevens en commentaren op foto’s in het boek “De Oostkust van Toen".
We vragen dus aan de bereidwillige lezer de inlichtingen over te maken aan de auteur Georges Devent, Stationsplein 18 of in het huis “Le Progrès“.

---OOO--OOOO--OOO---

Herinneringen aan....

Op 26 maart ‘83 overleed Firmin Rosseel in de ouderdom van 81 jaar. Samen met Medard Slabbinck had Firmin een groot aandeel in het succes van “Een Avondje Heist“ op 13 december 1979.

De foto hieronder, herinnert trouwens aan het geanimeerd gesprek met Firmin Rosseel over “Gloeiende steenovens en warme Steenbakkers“. Het geboortehuis van Firmin was de herberg “De Voorstad“ langs de Ramskapellestraat, waar zijn ouders - afkomstig van Zerkegem - zich kwamen vestigen in 1887.

In 1914 was Firmin 13 jaar toen hij in de steenbakkerij van De Gryse begon te werken.

In 1925 deed hij omzeggens de eerste spadesteek op het steenbakkersbedrijf “Daveloose en Dumarey“.

Later vestigde Firmin zich als huisvader van een kroostrijk gezin in zijn gezellig huisje “Ons Gedacht“ op een boogscheut van zijn gewezen werkterrein, waar miljoenen en miljoenen stenen werden gebakken. Tot op de laatste dag van zijn leven kon Firmin Rosseel mijmeren over de harde stiel en het lied van de steenbakkers: “Werken gelijk een beeste”

Pierre Vantorre

firmin-rosseelFirmin Rosseel over “Gloeiende steenovens en warme Steenbakkers” tijdens “Een Avondje Heist” op 13.12.1979

De Oostkust van toen

Georges Devent

Heyst Leeft
1983
01
018-019
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15