De Heistse Klakkertjes

Francien Berens

Het is toch zeker niet aan de Heistenaars dat we de HEISTSE KLAKKERTJES nog moeten voorstellen? Iederen kent immers onze kleine ambassadeurtjes die in binnen- en buitenland de faam van Heist hebben verkondigd.

In 1938 organiseerden de Heistse handelaars een zogenaamde “VISWEEK” om het visverbruik te stimuleren.
Om te kunnen deelnemen moesten de winkeliersters de kledij van de vissersvrouwen uit grootmoeders tijd aantrekken. De feestelijkheden groeiden uit tot een succes, zelfs niet-handelaars en kinderen hadden zich een visserskledij aangeschaft. Er werd een comité gevormd en een gekostumeerde groep opgericht om alle gebeurtenissen te Heist meer luister bij te zetten. Weldra bestond de groep uit ongeveer 200 kinderen, dat, toen Heist 6.500 inwoners telde, enorm was.
Het was de Heer E. De Fonseca die besloot de kinderen te laten dansen. Niemand vermoedde dat de Heistse Klakkertjes tot ver buiten onze gemeentegrenzen zouden schitteren.

Het besturend comité der “HEISTSE KLAKKERTJES” bestond in 1939 uit :

Voorzitster mevrouw Edg. De Fonseca
Onder-voorzitsters E. De Fonseca en dr. E. Leclercq
Sekretaris J. Viaene
Muziekleidster mevrouw N. Verfaille
Schatbewaarsters mevrouw Jan De vlieghe
Moniteur en monitrice de heer H. Eereboudt en juffrouw Henriette Eereboudt, juffrouw Ant. Thiel en mevrouw Germ. Boereboom.

Aan de ouders van de Klakkertjes schreven ze op 20 juni 1939 een brief waarin uitdrukkelijk vermeld staat dat het werk van de Klakkertjes in de allereerste plaats een PR0PAGANDWERK IS VOOR DE BADSTAD, EEN VERHEERLIJKING VAN DE BL0EIENDE VISSERIJ en tevens EEN OPVOEDINGSWERK VOOR DE JEUGD.

Na 1945 werd een eigen fanfare samengesteld, er kwam een eigen mars…
De Heistse Klakkertjes bezitten nu een uitgebreid repertoire van typisch oud-Vlaamse dansen zoals het smidje, het loze vissertje, taraboem, striep en nog vele andere.

Hoogtepunten in het bestaan volgden elkaar snel op. Zo noteren we onder meer een optreden in het koninklijk paleis, een optreden ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Albert met Prinses Paola…

Het huidig bestuur is samengesteld uit:

Voorzitter meester A. De Ketelaere
Voorzitster mevrouw Depaepe-Baervoets Marie
Secretaris en Schatbewaarder Roland Devriendt
Hulp-secretaris Leopold Savels
Bestuursleden : Lea Boereboom-Bailuy, Maria en Rita Storm, Marcel De Baene en Irene Savels.

Samengesteld door Francien Berens

De Heistse Klakkertjes

Francien Berens

Heyst Leeft
1976
01
001-001
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15