De Heistse vissers in 1977

Donderdag 24 november 1977 - Zaal Ravelingen

"De Zee“ - 8 mm klankfilm gerealiseerd door Albert VANDIERENDONCK

Deel 1 : Een degelijke opleiding voor onze jonge vissers is in 1977 onontbeerlijk. Daarvoor staan gelukkig de RIJKS- en VRIJE VISSERIJSCHOOL borg. We volgen Jan Meseure, kleinzoon van Albert Vandierendonck, tijdens de laatste maanden op de schoolbanken en maken kennis met de bekwame leerkrachten uit onze beide visserijscholen. De dagelijkse realiteit van het vissersberoep ervaren de jongens op het oefenschip 0. 29 ‘De Broodwinner’ (onder leiding van schipper André Craeynest). Tijdens de reportage van deze ‘openluchtles’ zien we een demonstratie van de PLANKENVISSERIJ.

Deel 2 : Het begin van de vasten is voor de vissers traditiegetrouw een periode van bezinning en ... feesten! Wij wonen de JAARLIJKSE VISSERSMIS bij (opgedragen door hulpbisschop Mgr. Laridon) en stappen mee op naar het vissersmonument voor de bloemenhulde.

KARNAVAL is het feest bij uitstek van de Heistenaars. Voor de vissers betekent dit vooral het ZEEMEERMINNENBAL.
De kinderstoet, de vissers tegen de plakkers, de zotte dinsdagavond... allemaal facetten die in de film aan bod komen. En... hoe de vissers er de volgende morgen bijlopen wordt ook niet vergeten.

De STOET VAN DE OOSTHOEKKERMIS, dit jaar in het teken van de folklore, besluit het tweede deel van de film.

PAUZE

Deel 3 : De grote dag breekt aan voor Jan Meseure ! Zijn inschrijving in het scheepsregister en aanmonstering op de Z 558 EUREKA betekenen de echte stap in het harde vissersleven. We volgen hem van nabij tijdens zijn eerste zeereis. Bij deze gelegenheid maken we kennis met de bekende en veel besproken BOKKENVISSERIJ. Nadat de Z 558 de volgende dag Zeebrugge is binnengelopen, nemen we een kijkje achter de schermen van de GARNAALVERKOOP.

Een traditionele zomerplechtigheid is de DAG DER ZEELIEDEN te Zeebrugge.
Dit deel eindigt op de folkloremarkt waar de HEISTSE KLAKKERTJES en de VISBAKKERS in het zonnetje worden gezet. Zij houden onze faam hoog .

Deel 4 : We maken in het najaar de spectaculaire GULLENVANGST mee met de Z 558 EUREKA en de Z 437 PATER BIL. Nadien volgt de bedrijvigheid in de VISMIJN.

Het slot van de film is een ODE AAN DE OUDE VISSERS EN VISSERSVROUWEN, die er voor zorgden dat de huidige generatie vissers nog altijd fier is op dit harde beroep.

In het RUSTOORD GOTSCHALCK ontmoeten we o.a. Staf van Natte Biels, Kalus van Pol Musschens, Henry Blomme... zonder de vele andere te vergeten in ons Heist.

EEN FILM DOOR EN VOOR HEISTENAARS...

EEN WAARACHTIG DOKUMENT VOOR DE KOMENDE GENERATIES

De Heistse vissers in 1977 - "De Zee“ - 8 mm klankfilm gerealiseerd door Albert Vandierendonck

Redactie

Heyst Leeft
1977
03
012-012
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15