HomeActiviteitenTentoonstelling - Overleven na de Holocaust

MOTKENIEUWOverleven na de Holocaust. Hoe Knokke-Heist na WOII een ontmoetingsplaats werd voor Antwerpse Joden.

Voor diegenen die in de afgrond van het alles vernietigende vuur hadden gekeken, werd Knokke hun eerste naoorlogse vakantieoord, een klankbord voor emotionele herinneringen. Daarvoor zorgde Monsieur Motke Weinberger, een Joodse patissier, die actief was in het verzet en talloze levens redde. Hij bouwde na WOII in Knokke het Grand Hôtel uit tot een ontmoetingsplaats voor de Antwerpse Joden.

Deze expo biedt je niet alleen een inkijk in het leven van Motke Weinberger en een blik op één van de iconische hotels in Knokke-Heist, maar toont ook enkele unieke antisemitische spotprenten uit de collectie van Arthur Langerman.

De expo is gratis te bezichtigen vanaf 5 mei tot eind juni tijdens de openingsuren in bibliotheek Scharpoord. Via woord, beeld en klank waan je je opnieuw in het Grand Hôtel waar de geur van versgebakken bagels de bezoekers verwelkomden. Ontdek waarom de liftboy in de zomer zo graag werkte in dit uitzonderlijke hotel en hoe collega-hoteleigenaars de legendarische meneer Motke herinneren...