HomeActiviteitenZondagbabbel - Romeinse forten langs de Noordzee. Schakels in een kustverdediging? - 15 mei 2022

20220515 wouter dhaezeLezing op zondag 15 mei 2022 om 10 uur door Dr. Wouter Dhaeze

Aan de Britse zijde van de Noordzee en het Engels Kanaal zijn de ommuringen van een aantal Romeinse kustforten opmerkelijk goed bewaard gebleven. Ze kregen veel aandacht van Britse wetenschappers die de redenen waarom ze werden opgetrokken, probeerden te ontrafelen.

Voor de – veel minder goed of niet bewaarde – Romeinse kustforten en andere militaire installaties langs de continentale zijde van het Kanaal en de Noordzee kwam de interesse pas recenter op gang.

Nieuwe ontdekkingen, uitwerking van oud onderzoek, en synthetiserend onderzoek door Vlaamse en Nederlandse archeologen maakten bijvoorbeeld duidelijk dat niet alleen Oudenburg een kustfort had, maar ook Aardenburg en de door de zee weggespoelde site Katwijk-Brittenburg (bij Leiden).

Wouter Dhaeze neemt het publiek 2000 jaar terug in de tijd en bekijkt de rol van deze forten. Hij legt uit dat ze een rol speelden in het beschermen van de kritieke handelsinfrastructuur langs dit blootgestelde deel van de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Hij zal betogen dat deze forten niet alleen belangrijk waren in het kader van kustverdediging, maar ook in grenscontrole, communicatie, logistiek en transportbeveiliging.

Bijzondere aandacht is er voor recente ontdekkingen en de situatie langs de Vlaamse Noordzeekust.

Praktische informatie

Inschrijven op T 050 630 430 of via het onthaal van Cultuurcentrum Scharpoord.
Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.
Niet-leden betalen 3,50 euro
Na de lezing biedt het gemeentebestuur je een drankje aan in CaféCultuur.

Plaats

Leeszaal Bibliotheek  Scharpoord  (1ste verdieping)
Maxim Willemspad 1
Knokke-Heist