De Oosterlingen - kooplieden uit Hanzesteden zoals Hamburg, Lübeck en Bremen - willen in de buurt van Damme een kolonie stichten maar krijgen daarvoor geen toestemming van Johanna van Constantinopel. De Duitse handelaars laten hun oog vallen op de hoek Bloedlozendijk/Evendijk (nu Krinkeldijk), beide aangelegd in de 11de eeuw. Halfweg tussen Mude en Monnikerede ontstaat Hoeke, voor het eerst in 1252 vernoemd als gehucht van Oostkerke, zonder eigen parochiekerk.
Hoeke verkrijgt stadrechten vóór 1274. Het is de plaats voor het verhandelen van kalizout uit de grotten van Noordoost-Europa. In de haven gebeurt de overslag van stokvis, graan en zout. Ook katoen, stoffen, specerijen en fruit (tijdens de zomer) gaan van hand tot hand. Eén keer per jaar is er jaarmarkt. Hoeke bezit de houtstapel. Het is de scheepsherstelplaats van de Zwinstreek. In de havenstad wordt ook materiaal voor de scheepsbouw verhandeld, zoals masten, zeilen, pek, teer en koorden.
Hoeke tijdens de bloei van de haven (tekening, links) en de situatie nu (topografische kaart, rechts)
Hoeke heeft geen kaaimuren, maar er zijn wel houten staketsels of aanlegsteigers waar bij hoog water opgevaren zeeschepen aanmeren en bij laag water beschutting vinden. In scheepvaartverordeningen, uitgevaardigd door gravin Margaretha van Constantinopel en haar zoon Gwijde van Dampierre, staat Hoeke vermeld als veilige schuilhaven tijdens de wintertijd.
De periode van verval kondigt zich aan in het begin van de 15de eeuw met de Elisabethvloed (1404). Een jaar later vallen de Engelsen binnen. In 1485 en 1528 teistert een grote brand de haven. Met de verzanding van het Zwin wordt Hoeke een landbouwdorpje. Tijdens de 16de en 17de eeuw is het een verwoeste en verlaten stad. In 1795 wordt Hoeke onder Frans bewind opnieuw een zelfstandige gemeente. Dat blijft zo tot het in 1970 wordt samengevoegd met Lapscheure en Moerkerke. Bij de fusies van 1977 wordt het een deelgemeente van Damme.
Foto links: Een hoge waterstand tijdens de winter 1993-1994 geeft aan waar het Zwin in de middeleeuwse bloeiperiode liep
|