HomeNieuwsNieuws 2016Arnold Roels en Georges De Vent presenteren het boek: 'Heist aan Zee: Cafés en middenstand in het vissersdorp'

2016 boekvoorstelling middenstand 02Op vrijdag 18 november 2016 om 18.30 uur presenteerden Arnold Roels en Georges De Vent in het stadhuis van Heist onder massale belangstelling hun nieuw boek Heist aan Zee: cafés en middenstand. Op 1 december 2016 volgt de officiële opening van de gelijknamige tentoonstelling ‘Heist aan Zee: Cafés en Middenstand in het vissersdorp’ in Sincfala, Museum van de Zwinstreek. Deze tentoonstelling loopt van 2 december t.e.m. 5 maart en is gratis.

De tentoonstelling sluit perfect aan bij het boek en zal eveneens opgebouwd worden per straat met de winkels en cafés die er van begin vorige eeuw tot op heden zijn geweest. Meer dan 500 foto's zullen de bezoeker terug voeren naar de talrijke winkelmogelijkheden in Heist en zeker naar de overvloed aan gelegenheden om de dorst te lessen. Maar de tentoonstelling biedt meer: veel foto's van Heistenaars zullen in groot formaat te zien zijn en een gezellig winkeltje wordt gereconstrueerd met talrijke 'winkelwaren' van weleer, die de bezoeker zeker in een nostalgische roes zullen brengen. Dit wordt een tentoonstelling waar de echte Heistenaar en alle andere nieuwsgierigen zeker niet snel zullen op uitgekeken zijn…

2016 boekvoorstelling middenstand 05Na het succes van het boek Heist aan Zee en ons verleden kreeg Georges De Vent zoveel positieve reacties, nieuwe aanvullingen en foto’s dat hij besloot dit in een nieuw boek te verwerken. Bovendien wou oud-brouwer Arnold Roels zijn brochure over de Heistse cafés en brouwerijen verder uitdiepen en uitgeven in boekvorm. Ze besloten de handen in elkaar te slaan en er samen voor te gaan: een boek over alle vormen van handel en nering in het vroegere Heist. Het project Heist aan Zee: cafés en middenstand kreeg zo vorm en door het enorme aanbod van materiaal bleek al snel dat dit moest opgesplitst worden in twee boeken: het eerste deel over het vissersdorp verscheen op vrijdag 18 november 2016 en het tweede deel over alles boven de Boulevard zal in november 2017 verschijnen.

Het boek, uitgegeven door  de Brugse uitgeverij Van de Wiele , is opgebouwd als een alfabetisch overzicht per straat met zijn winkels en cafés die er van pakweg 1935 tot op heden zijn geweest. De auteurs hebben voornamelijk oog gehad voor de uitbaters en zijn er in geslaagd om van velen een foto op de kop te tikken.

2016 boekvoorstelling middenstand 06Meer dan 1200 (!) foto’s illustreren niet alleen de vroegere winkelmogelijkheden van Heist, maar zeker ook de overvloed aan gelegenheden om de dorst te lessen. Iedere rasechte Heistenaar zal zeker wel één of meer familieleden vermeld of afgebeeld zien staan in het boek. Sta opnieuw oog in oog met Vostje, Liestje Meyers, de Eekoetjes en aan de toog bij Koese, Mallevientjes of in de Ferry Bank!