In memoriam E.H. Louis Debaeke-Cordenier pastoor emiritus

Geboren te Le Havre (Frankrijk) op 26 januari 1919 is hij tijdens een bedevaart naar Lourdes onverwacht overleden te Labuerda in Spanje op 11 oktober 2013.

Hij volgde middelbaar onderwijs aan het bisschoppelijk college te Nieuwpoort en te Roeselare. Daarna studeerde hij twee jaar wijsbegeerte aan het Klein Seminarie te Roeselare en voltooide zijn theologische studies aan het Groot Seminarie te Brugge.

Hij werd priester gewijd te Brugge op 12 april 1942 en werd dan leraar aan het Sint- Pieterscollege te Blankenberge tot 1955. In juli 1956 werd hij onderpastoor benoemd in de H. Hartparochie te Knokke.

2018 11 29 121427E.H. Louis Debaeke-Cordenier

In 1970 werd hij pastoor van de Sint-Antoniusparochie te Heist en dit tot 1982 toen hij verhuisde naar Ramskapelle om daar pastoor te blijven tot 1991.

Dan kwam hij terug naar Heist bij de zusters Onze Lieve Vrouw Onbevlekt ontvangen waar hij in zijn appartement genoot van zijn oude dag. Dagelijks las hij er de H. Mis voor de zusters.

Later werd hij opgenomen in het woon- en verzorgcentrum OLVO op dezelfde locatie.

Maar hoe herinneren wij ons pastoor Louis Debaeke ?

  • Hij was de man die na het Tweede Vaticaans Concilie EH Ampe opvolgde en niet meer in een lang kleed (soutane) rond liep maar in een grijs pak.
  • Hij was de man die op televisie kwam met een aantal confraters nippend aan een glaasje (kwaliteits)wijn en zo aan gans Vlaanderen toonde dat priesters ook konden genieten van het leven. Het was geweten dat Louis Debaeke een uitgebreide wijnkelder had met superflessen.
  • Hij was ook de pastoor die de processie in Heist afschafte onder druk van de nieuwe wind die door de kerk waaide waardoor veel oude waardevolle dingen opzij werden geschoven en afgeschreven als folklore.
  • Hij was ook de man die zelf zijn gras afreed en probeerde zijn grasmachine te repareren... met voor gevolg dat hij op een bepaald ogenblik voor het altaar verscheen met een aantal vingerkootjes minder.
  • Hij was ook de (zingende) pastoor in het koor Cantabilé
  • Hij was ook de man die in 1973 aan de basis lag van het kinderopvanghuis De Duinhummeltjes waarvan hij de eerste voorzitter was.
  • Hij was ook de proost van vele christelijke verenigingen (o.a. NCMV) waardoor hij voeling had met de mens in de straat en zo ook de noden kende van de parochianen.
  • Hij was begaan met het onderwijs in het algemeen en de Vrije Visserij school Heist in het bijzonder.
  • Hij was de priester die in 1970 van Knokke kwam om in Heist pastoor te worden (niet evident want in die periode was er de polemiek over de fusie tussen Knokke en Heist.
  • (Een jaar later zou de Heistse priester Joseph Monballyu dan pastoor worden van de H. Margaretaparochie Knokke... kwestie van evenwicht?).

2018 11 29 121506Hulde aan Hilda en Gerard met dir. Staf Vermeille als stille getuige

2018 11 29 121519Huldiging op het stadhuis van André Vandierendonck (beste mutse) met op de achtergrond burgemeester Jean Baptist de Gheldere

2018 11 29 121537Aan de feesttafel met de vrije visserij school met van links naar rechts Jacques Stroobant, Juul De Vocht, Karel Goeminne, onderpastoor Ben Gryson (de Beatle), pastoor Debaeke, dir. Staf Vermeille, Albert Rappé (leraar Vrije Visserij school), Gilbert Callant

Getuigenis Arnold Roels

Priester Louis Debaeke, een zeer sociaal en begaan priester in dienst van God en van de mensen.

Hij kende de noden in zijn parochie, een tekort aan opvang voor kinderen van werkende ouders.

In 1973 zocht hij hulp om dit probleem op te lossen. Na een vijftal vergaderingen en brainstormen wist hij een zevental personen samen te brengen. Op tien juni werd beslist en overgegaan tot het stichten van een Vereniging zonder winstgevend doel. Deze kreeg de naam Kinderdagverblijf Duinhummeltjes. Tijdens het zoeken naar een naam, Heist heeft zijn duinen die wij benutten om onze eigen streek te herkennen en de Hummeltjes waren veel in de mode met een verwijzing naar iets broos en iets liefs verwijzend naar kindjes. Schepen Betty gaf het idee “waarom geen Duinhummeltjes noemen, al onze bedoelingen zitten er in”.

De stemming voor het bestuur en de takenverdeling was als volgt: Pastoor Louis Debaeke voorzitter, Broeder Ivo Vanderjeugd secretaris, Arnold Roels penningmeester, de leden schepen Betty Vandecasteele, Zuster Marie Stefaan (Magdalena Fournier) directrice, Zuster Marie Hadewych (Yvonne Vandepitte), mevrouw Blanche Declercq en mevrouw Hilda Beirens-Devlieghe.

Al vlug breidden de Duinhummeltjes uit met een dienst van 15 onthaalmoeders, een opvang van het zieke kind aan huis en een voor- en naschoolse opvang.

In 1980 werd het Kinderdagverblijf Duinhummeltjes Knokke gestart in de Heilig Hartlaan.

 Wat schreven de kranten ?

We citeren:

Algemene bevlagging zondag jl. te Heist-Duinbergen naar aanleiding van de plechtige aanstelling van ZEH Louis Debaeke tot nieuwe pastoor te Heist. Aan de grens van de parochie werd hij te 16.15u verwelkomd door de gemeentelijke overheid. Per wagen ging hij dan naar het Heldenplein en naar het monument.

 “Onze vissers ter ere” alwaar telkens een bloemenhulde plaatsvond.

In de Kerkstraat mocht de nieuwe pastoor de herdersstaf in ontvangst nemen en aan het kerkportaal stonden inmiddels al heel wat gelovigen om de nieuwe pastoor te begroeten en te verwelkomen toen hem de sleutels van de kerk werden overhandigd.

Na zijn plechtige intrede droeg hij de avondmis op in concelebratie met zijn twee medepastoors. Mis opgeluisterd door het koor Cantabilé waarvan de pastoor de geestelijke adviseur is. De plechtige aanstelling werd geleid door ZEH Deken Loncke uit Blankenberge.

Vervolgens had in de zaal Ravelingen een receptie plaats tijdens dewelke door de gemeentelijke overheid en door andere katholieke verenigingen en groeperingen aan de nieuwe parochieherder bloemen en geschenken werden aangeboden.

ZEH Louis Debaeke was een sympathieke verschijning hetgeen bleek uit de grote aanwezigheid van Knokse gelovigen en oud-leerlingen uit Blankenberge die zijn aanstelling kwamen bijwonen.

2018 11 29 121602De nieuwe pastoor ontvangt zijn herdersstaf.

  Aan de gemeentegrens werd de nieuwe pastoor verwelkomd door te gemeentelijke overheid.

 Algemene bevlagging zondag ll te Heist-Duinbergen n.a.v. de plechtige aanstelling van ZEH Louis Debaeke tot nieuwe pastoor te Helst. Aan de grens van de pa­rochie werd hij te 16u13 verwel­komd door de gemeentelijke over­heid. Per wagen ging het dan naar het Heldenplein en naar het monu­ment • Onze Vissers ter Ere •, al­waar telkens een bloemenhulde plaatsvond. In de Kerkstr. mocht de nieuwe pastoor de herdersstaf in ontvangst nemen en aan het kerk­portaal stonden inmiddels al heel wat gelovigen om de nieuwe pas­toor te begroeten en te verwelko­men, toen hem de sleutels van de kerk werden overhandigd. Na rijn plechtige intrede droeg hij de avondmis op in concelebratie met zijn twee medepastoors. Deze avondmis werd opgeluisterd door het koor Cantabilé Knokke-Heist, waarvan de nieuwe pastoor de geestelijke adviseur is. De plechtige aanstelling werd geleld door E.H. deken Loncke uit Blanken­berge.

Vervolgens had in de gemeente­lijke feestzaal “Ravelingen” een receptie plaats, tijdens dewelke door de gemeentelijke overheid en door andere katholieke verenigin­gen en groeperingen aan de nieuwe …….

In memoriam E.H. Louis Debaeke-Cordenier pastoor emiritus

Redactie

Heyst Leeft
2013
04
003-006
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46