Heist in musée d’Orsay in Parijs

2018 11 29 115759Het is algemeen geweten dat een schilderij met het kerkje van Knokke geschilderd door Pisaro in het befaamde museum d’Orsay in Parijs hangt, maar Manu Desutter signaleerde ons dat er ook een werk van Georges Lemmen (zie foto hieronder) met als afbeelding het strand van Heist in dit museum naast het Louvre hangt.

Georges Lemmen (geboren Schaarbeek 1865 - overleden Ukkel 1916) was een Belgisch kunstschilder, graveur en illustrator werkzaam in de stijl van het impressionisme en het pointillisme. Hij was ook ontwerper van behangpapier. Hij schilderde stillevens, stadszichten, portretten en landschappen.

Op het einde van de 19de eeuw verbleef hij geregeld in Heist en schilderde er enkele merkwaardige werken zoals onder meer ‘La plage de Heyst’ 1891. Later verhuisde hij naar het zuiden van Frankrijk.

Nog interessante weetjes over Heist? Neem contact op met het bestuur a.u.b.

Napoleon in Heist

Toevallig kregen we een document in handen van de familie Mamet uit Blankenberge (Joseph Louis Mamet was er Burgemeester in 1811) waaruit blijkt dat keizer Napoleon in 1811 in Heist op bezoek is geweest, komende van Blankenberge en zich verplaatsende richting Knokke Hazegras.

In 1804 was de keizer ook al eens in Blankenberge geweest.

Op 23 september 1811 arriveerde de keizer, vergezeld van generaals, marechals en vele hogere officieren in Blankenberge en bezocht er de werken van de verdedigingstoren op het strand. Begeleid door de burgemeester van Blankenberge verplaatsten zij zich ’s namiddags om 15 uur te paard naar Heist waar “verse” paarden voor hen gestald stonden. Wellicht was de keizer in Heist in doortocht om zich naar het Hazegras in Knokke te begeven.

Achteraf werd de Burgemeester van Blankenberge voor zijn goed onthaal en bewezen diensten beloond met een pensioen en een studiebeurs voor zijn dochter.

Heist in musée d’Orsay in Parijs

Redactie

Heyst Leeft
2013
02
015-015
Ludo Sterkens
2023-06-19 15:26:46