Schilders van Oud-Knokke
Onze zesde leerjaren brachten een bezoek aan de tentoonstelling in Scharpoord van de schilders van Oud-Knokke. Hier een greep uit de opstellen die hierover achteraf werden gemaakt.
– De schilderijen die er hingen waren wel goed beveiligd tegen diefstal want er waren werken bij van grote waarde. Ik geloof dat de kaders onder elektriciteit stonden.
– Ik vond de schilderijen zeer mooi. Als ik zou moeten kiezen tussen een modern of een oud schilderij zou ik een oud kiezen.
– Natuurlijk zijn er veel schilders die ik niet genoemd heb omdat ik de naam vergeten ben. Al bij al had ik toch een prettige en leerrijke namiddag.
– Van Alfred Verwee hingen er veel doeken. Hij is ook de meest gekende te Knokke. Hij bouwde de eerste villa langs de Zeeweg. Deze heette "Fleur des dunes".
– We gingen eerst naar marines kijken. Dat zijn schilderijen van mooie en woeste zeezichten. Die vielen niet zo in mijn smaak. Ik vond de schilderijen van Alfred Verwee veel mooier. Er zat meer leven in.
– Parmentier en anderen vond ik niet zo goed omdat ze meer dorpjes en zandwegels schilderden.
– Deze namiddag was zeer leerrijk en interessant.
– Wat ik na een tijdje vervelend vond was dat op bijna alle schilderijen de toren van de Margarethakerk stond. Ook de Kerkstraat die nu de Parmentierlaan is kwam op vele werken voor.
(Uit "Octopus", schooltijdschrift van het Stedelijk Onderwijs).
*************
Vergeet niet:
De teksten voor 't volgend nummer (einde april 1982) van Cnoc is ier worden uiterlijk einde februari 82 bij de sekretaris, de h. A. Sandelé verwacht. Ook uw bijdrage is hartelijk welkom, waarvoor onze dank!!
Schilders van Oud-Knokke
De tentoonstelling, door ”Cnoc is ier” in het kultureel centrum ingericht, met het gemeentebestuur, kende een ongemene bijval met meer dan 3.000 bezoekers. Boven : zicht in "Scharpoord” een honderdtal oude doeken aan de wand. - Midden : waar Verwee een ereplaats bekleedde. - Onder : de molen van het Kalf door Jean le Mayeur de Mergven (verz. L. Lippens) - Rechts : Harold Van Eeckhoutte en Danny Lannoy, realisators van de tentoonstelling, samen met voorzitter André D’hont, bij een doek van Isidoor Verheyden.
We danken nog bijzonder schepen Devreese, de heer Pruvost en vooral pastoor Van den Heuvel, deze laatste voor de prachtige katalogus.
Het geïllustreerde boek is nog steeds te verkrijgen.