Mededelingen
1. Een Luchtballon te Knokke:
In de bijdrage van Dr. Jos De Smet over “het dagboek van De Vos”, is in ons vorig nummer op blz. 56 onderaan de datum weggevallen waarop de luchtballon te Knokke daalde. Het was op 20 september 1908.
2. Afbraak van de Sultan
J. Opdedrinck in “Cnocke, Histoire et Souvenirs” 2e uitg. Blz. 187, J. De Smet in Rond de Poldertorens IIIe jaarg. Blz. 53 en ook V. Cosyn in hetzelfde Nr blz 82, vertellen van het Engels kolenschip "De Sultan" dat in 1896 voor Knokke strandde.
Toen het Schip op 20 jan. van dit jaar voor afbraak verkocht werd, kocht dhr. Schaut er 4 zware eiken balken van. Daarmee bouwde hij zijn wagen-kot. Deze 4 balken schragen nu nog hetzelfde afdak van het hofstedeke van dhr. Drypondt-Schaut, nevens de Spanjaardenstraat, vroeger het strand-wachtershujse bij het Fort Sint-Pol. De bewoners laten graag deze oude herinnering bewonderen.
Br. Gaëtan
3. Nog een "keizersnede" te Oostkerke?
In verband met R. de P. Mededelingen blz. 29 van jaarg. III.
Bij mijn opzoekingen voor de stamboom “Van de Ryse”, die omzeggens klaar is, vond ik in de kerkregisters te Oostkerke 1765: “4a 8bris 1765 obiit an 5 a Sep. e. in choro B.M.V. officio summo petronella Schaep uxor patritii Van den Ryse aet. 27 an. item obiit proles posthuma eorumdem parentum, qui “ex matre secta” et ab operatione Bapta. per medium circiter quadrantis supervixit et 5a cum matre sepulta e.”
A. De Bruycker
4. Eendracht maakt macht
De molenvrienden van Oostkerke stellen pogingen in het werk om de Dorpsmolen van Oostkerke te redden. Met dit doel worden vrijwillige bijdragen bijeengebracht om daarmede de schone molen voorlopig te herstellen. Reeds werden muren gewit en nu prijkt de fraaie toren weer in het heerlijke Polderlandschap. Voor het ogenblik zijn de deuren en de vensters in herstel en straks komt het dak aan de beurt.
Indien op deze manier de molen voorlopig gevrijwaard wordt, staat het klasseren door de Commissie voor Monumenten en Landschappen in het vooruitzicht.
René De Keyser
5. De verbeteringswerken in Oostkerke-dorp.
In de loop van de laatste maanden werd in Oostkerke-dorp een riolering aangelegd en werden de voorvaderlijke ronde straatkeien vervangen door een tarmakbaan. Terzelfdertijd werden ook in de dorpskern de boven-grondse telefoonlijnen vervangen door kabels in de grond. Jammer genoeg mislukten gedeeltelijk de onderhandelingen met de elektriiteitsmaatschap- pij , wat resulteerde in niet bepaald esthetisch aangelegde elektriciteits-voorzieningen. Het plein voor de kerk zal in de toekomst vrij zijn van palen en draden, maar achter de kerk en in de Dorpsstraat blijft het elektriciteits-net het dorpsbeeld ontsieren.
Gedurende de grondwerken voor de rioleringen werden herhaaldelijk funderingen blootgelegd van vroegere opeenvolgende kerkmuren, waardoor de inkrimping van het kerkhof duidelijk kon nagegaan worden. De laatste vermindering had plaats in 1954. Met de stenen van de kerkmuur werd immers het bovendeel van de herbouwde toren opgemetst. Er werd met nieuwe stenen een andere kerkmuur gebouwd, maar de straat rond het kerkhof werd verbreed. Deze verbreding beliep vlak voor de kerk ongeveer 3 meter. Deze muur nu werd gewit, wat voordien nooit gedaan is geweest.
De kerkmuur die in 1954 werd afgebroken was gebouwd in 1876 door aannemer J. Jansens van Oostkerke voor 10.013 fr, 16 cent; en er kwam nog 389 fr. 16 cent. bijwerk bij. Ook in 1876 werd de straat rondom het kerkhof verbreed en het kerkhof verminderd. Toen werd immers ook de eerste kasseiweg gelegd rondom de kerk. Het werk werd uitgevoerd door Jan Baesen van Wingene voor 4.847 fr.
De kerkmuur van 1876 verving een in 1823 herbouwde muur, die gestaan heeft ongeveer te midden van de kassei die nu uitgebroken werd. De grondvesten van 1825 zijn op vele plaatsen zichtbaar geweest gedurende de rioleringswerken. Voor de ingang van de kerktoren bleek duidelijk dat deze grondvesten daar veel ouder waren dan 1823. Ze waren samengesteld uit kalkmortel en kleine veldsteen.
Vlak voor de ingang van de kerk zijn ook nog andere grondvesten bloot-gekomen van een nog oudere kerkmuur die nog meer westwaarts stond dan die van 1823, en wel op ongeveer twee meter voor het voetpad dat nu ligt voor het huis nr 22.
De grondvesten bestonden ook uit kalkmortel en veldstenen. Het kerkhof moet zich oorspronkelijk echter uitgestrekt hebben tot tegen het huis nr 26 en nr 22. Want wanneer het rioolputje gemaakt werd op de noordwesthoek van het huis 22, werd daar een zeer oud geraamte blootgelegd dat met het hoofd naar het westen lag.
Het gehele plein dat nu voor de kerk ligt, is dus lang geleden gebruikt geweest als begraafplaats; en daarvan kon men gedurende de nu uitgevoerde werken duidelijk de bewijzen zien.
René De Keyser.
6. Ons Heem.
Zo pas verscheen een dubbelnummer van dit prachtig tijdschrift van de Landsbond voor Heemkunde. Het is een buitengewoon gelukt “Tegelnummer” van 88 bladz. Alles even belangrijk en leerzaam en bijzonder rijk geïllustreerd.
Vraag dit nummer ter lezing aan onze bibliothecaresse Mej. Margriet De Keyser, Pierslaan 10, Knokke... En neem vast en zeker een abonnement voor het volgende jaar.
0000 0000 0000