Geschiedenis: 25 jaar fusie knokke-Heist

Vervolg van: 7. Fusie Knokke-Heist - 1991 : Liever natuurreservaat dan jachthaven - 1992 Verwee moest verhuizen

1994 - Verkiezingskraan open

Met Westtoerisme lag Knokke-Heist overhoop. Omdat zoveel moet betaald worden en de badstad zo weinig aan bod komt in de publiciteit. De bijdrage der andere kustgemeenten is heel wat lager. Toch was Piet Denorme van Toerisme bereid 1 miljoen lidgeld te betalen. “We willen solidair blijven”, zei de burgemeester.

Op 18 januari overleed ere-schepen Herman Aernoudts (82), op dezelfde dag oud-raadslid Gilbert De Groote (63). Schilder Luc Peire verliet de kunstenaarswereld, weg van Knokke en de Judestraat te Parijs, op 77-jarige leeftijd. Zulma (83) van de Smoeltrekkers van de Oosthoek werd betreurd. En Louis Pintelon (83) meest bekende fietsenhandelaar, kwam ook tot de laatste rit.

In het nieuwe gebouw van de technische dienst “'t Walletje” te Westkapelle werd een gedenkplaat onthuld. En steeds gericht op een netter Knokke-Heist. “Ondanks alle reglementen is het nog nooit zo erg als nu geweest met de hondepoep”, verzuchtte Ingrid Reubens tijdens de gemeenteraad. Wat William Maertens beaamde, met de mensen die er bij de werken rond de H. Hartkerk nog een hoopje bij doen. Als aprilvis zag Leopold het treinstation naar Duinbergen opschuiven. Bij het Zwin werd de go-karting gesloten. Het containerpark opent op 1 juli.

Met de lente was er nieuwe politieke bloei. Plots zweeg de CVP-oppositie in de raad, was eerst nog onzeker om binnen de GBL zonder partij vooruit te komen. Toen raadslid Leon Cafmeyer het lastig kreeg bij het gerecht, volgde Rik Ruysschaert, ex-liberale schepen en nu GBL, hem op. Maar de toekomst lag reeds vroeg in de ban van de gemeenteraadsverkiezingen, nu zeker Gemeentebelangen met al wie maar mee wou (zonder eigen kleur!). De Smoeltrekkers kondigden een Sansparti aan. De socialisten waren in juni vastbesloten een zetel bij te verdienen, Hélène Monbaliu lijsttrekker. Dieven en vandalen bleven verder verstoppertje spelen, in het nieuws niet gewenst door de burgemeester, hoofd van de politie. Hier zorgden voortaan commissaris Van Nuffel en zijn wakker korps voor de orde in de badstad. Maar dieven zullen er altijd zijn, sedert juweliers en banken kapitaal in pacht hebben.

De Dumortierlaan werd feestelijk heropend, volledig vernieuwd. Het Roer-De Boeie bloeide in Scharpoord. Voor de verzanding van het Zwin werd naar een oplossing gezocht. Lindenhove kreeg Eddy Wally op bezoek. Luc Deschodt werd de nieuwe pastoor van St-Margaretha. Een tekenacademie was in de maak. Prins Filip kwam op bezoek in het Casino. De Knokeistenaars trokken naar de stembus: GBL de kampioen.

Nog net tegen het afsluiten van het jaar werd het college bekendgemaakt: Burgemeester Lippens, schepenen in volgorde: Maxim Willems, Joseph De Groote, Gilbert De Groote, Piet Denorme, Danny Lannoy, Ingrid Reubens, Daniël De Vlamynck, André Rosseel voorzitter OCMW. De begroting zal eens nader bekeken worden na de aanstelling.

2015 03 25 111026

Socialisten als verliezer, GBL en VLD scoren goed - In blok voor Lippens (14.10.1994)

De Knokke-Heistse kiezer heeft burgemeester Leopold Lippens en zijn ploeg Gemeentebelangen het vertrouwen geschonken om de gemeente nog maar eens zes jaren te besturen. Niet minder dan 55% van de kiezers geven dus duidelijk de voorkeur aan een "naamloze" lijst, geen echte partij maar een verzameling ongebonden kandidaten.

Dat al deze kandidaten in het nabije verleden nog duidelijk een politieke kleur bekenden, hindert blijkbaar niet. Integendeel, bijna alle kandidaten slagen er in om hun aantal voorkeurstemmen fors de hoogte in te drijven, zelfs de “overlopers”.

Toen deze foto werd genomen, keken Piet Denorme en Maxim Willems samen met burgemeester Lippens – die een praatje slaat met de politiekommissaris – reikhalzend uit naar de resultaten van de stembusslag. Behoorlijk vroeg in de vooravond konden de GBL'ers opgelucht adem halen. De meerderheid was immers binnen. (foto: AD)

Het Nieuwsblad - 9 oktober 1994

  1. Is uw gemeente een veilige gemeente en waarom?
  2. Zit u al eens op een bank in het gemeentepark?
  3. Is uw gemeente een propere gemeente? Waarom?

GBL: Leopold Lippens (53), beheerder van maatschappijen.

  1. Knokke-Heist is zeker een veilige gemeente, we hebben daartoe trouwens in het recente verleden fors geïnvesteerd in de werking van politie en brandweer.
  2. Ik zit graag eens wat te mediteren op een bank, vooral als ik ga wandelen op de zeedijk.
  3. Onze gemeente is proper, we beschikken dan ook over 20 mensen die de hele dag niets anders doen dan schoonmaken.

VLD: Kathleen van der Hooft (36), licentiate criminologie

  1. Er kunnen nog meer inspanningen worden geleverd om de inwoners een veilig gevoel te geven. Vooral de seniorenbevolking – en die is heel groot in onze gemeente – voelt zich nog te vaak onveilig.
  2. Ik ga regelmatig met de kinderen wandelen in Park 58, en geniet dan wel van een rustpauze op een bank.
  3. Knokke-Heist is vrij proper, daar is de jongste jaren aan gewerkt.

SP: Hélène Monbaliu (57), verpleegster

  1. Er is nog te weinig politie te zien op straat. Meer politie zou in elk geval een groter gevoel van veiligheid geven.
  2. Ik ga nooit naar een park want daarvoor heb ik echt geen tijd.
  3. Knokke-Heist werd de jongste jaren wel netter, maar het kan nog beter. Blankenberge bijvoorbeeld doet nog meer inspanningen om het vuil van de dagelijkse toeristen efficiënt uit het straatbeeld te verwijderen.

AGALEV: Staf Dujardin (41), geneesheer

  1. Ik heb de indruk dat de laatste jaren toch wat meer mensen het slachtoffer zijn van geweld, niet meteen zware criminaliteit wel kleinere diefstallen. Onze politie doet het niet slecht, maar het aantal wijkagenten mag best nog wat opgedreven worden. Een duidelijk politioneel beleid binnen het korps is onmisbaar.
  2. Ik ga eigenlijk liever wandelen in het Sparrenbos en de Zwinbosjes.
  3. Knokke-Heist is vrij proper, en er worden duidelijk inspanningen geleverd om het zwerfvuil van – vooral – de toeristen, op te ruimen.

Vl. Blok: Inge Vanpaeschen (43), zaakvoerder scenariobureau

  1. In vergelijking met veel andere steden is Knokke-Heist vrij veilig, alhoewel iedere beroving er één teveel is. Op sommige plaatsen, bijvoorbeeld bij de wekelijkse markt, mag de politie best wat duidelijker aanwezig zijn.
  2. Nee, want daarvoor heb ik helemaal geen tijd.
  3. Knokke vind ik wel proper, Heist scoort slechter, er wordt ook minder streng opgetreden tegen vervuilers.

NF: Marcel Pintelon (66), bestuurder

  1. Knokke-Heist is een valse veilige gemeente, omdat alle politionele tussenkomsten bij geweldplegingen of verkeersongevallen aan de bron worden verzwegen. Het gemeentebestuur houdt dat immers liever stil.
  2. Ik heb geen tijd om in een park te kuieren en op een bank neer te zitten.
  3. Knokke oogt vrij proper, maar Heist komt blijkbaar op de tweede plaats voor het gemeentebestuur want daar is het beduidend minder proper.

PVDA: Johan Maertens (23), opvoeder

  1. Knokke-Heist is slechts relatief veilig. Er gebeuren toch heel wat verkeersongevallen, en bovendien heerst er nogal wat racisme dat zich dan uit in geweld.
  2. Ik wandel graag rond het Zegemeer, en zit er dan ook wel eens op een bank te genieten.
  3. Knokke-Heist is recent al veel netter en mooier geworden, maar er kan en moet nog verder aan gewerkt worden.
  4. Links: Prins Filip groet oud-strijders op viering Bevrijding 50 jaar
    Rechts: De Dunepisser  op het Driehoeksplein

Links: Raadgevingen voor Prins Laurent
Rechts: 102-jarige Maurice Valcke en jonge vriendin

Steeds paraat bij de eeuwenoude gilde Sint-Sebastiaan, zo oud-hoofdman Pierre van de Velde

 

Lees verder: 9. Fusie Knokke-Heist: 1995 - 't kan veranderen

8. Fusie Knokke-Heist: 1994 verkiezingskraan open

André D'hont

Cnocke is Hier
1996
33
056-059
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:44:32