De Noordschutters 100 jaar

door Danny Lannoy

Op 28 oktober 1905 namen enkele Knokkenaars het initiatief een handbooggilde in het leven te roepen onder de naam Noordschutters. De aloude Sint-Sebastiaansgilde schoot op de staande wip, de Noordschutters zouden voortaan zorgen voor winterschietingen op de liggende wip.

De stichters waren:

August Baervoets (1864-1944)
Camille Deckers (1877-1957)
Alphonse Deckers (1873-1941)
Charles Van Hullebusch (-1957)
Joseph Lambrechts (1872-1952)
Cyrille Maertens (1878-1936)
Florimond Rombout (1884-1939)
Emiel Scherrens
Corneel Van Damme (1866-1940)

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de maatschappij werd in oktober 1955 een «gulden boek» opgemaakt. Toenmalig griffier Casimir Lingier (1885-1971), een gekend Knoks figuur, liet ons proeven van de boeiende geschiedenis van de Noordschutters.

De moedige pioniers vonden een geschikte locatie en de wip was klaar voor de eerste schieting op de eerste zondag van november 1905. Het lokaal, café La Flèche d’Or bij August Baervoets in de Lippenslaan, was feestelijk ingericht voor de nieuwe schuttersmaatschappij.

In het stichtingsjaar telde men 45 leden en Frans Walgraeve werd de eerste Sire op deze memorabele dag van het Knokse verenigingsleven. Louis Vermeire behaalde de titel op 4 november 1906. Bestuurslid Engelbert Vermeille overleed op 3 december van hetzelfde jaar en werd vervangen door Corneel Van Damme. In 1907 telde de vereniging 8 nieuwe leden, 24 leden betaalden hun lidgeld niet meer, maar keerden terug in de loop van het jaar. Valentijn Coussens werd de derde Sire; hij was nog maar pas gestart als schutter en men zag een grote toekomst voor hem weggelegd in de schutterssport. In 1908 lieten 16 nieuwe schutters zich inschrijven.

Bij het uitbreken van WO I was de maatschappij genoodzaakt de activiteiten stil te leggen. De bezetter liet dit niet toe, in zoverre dat zelfs heel wat schutters hun boog moesten inleveren op de «Kommandantur». Gedurende de bezettingsjaren verloren de Noordschutters vier leden, nl. Leopold Devos, Pieter Deckers, René Van Snick (1) en kort vóór de Bevrijding op 7 oktober 1918 stierf Maurice Pauwels.

Begin november hernam het sociale leven in Knokke en de Noordschutters kregen een nieuw lokaal in hotel Central. Er kwamen 34 nieuwe leden de rangen vervoegen. Uitzonderlijk werd de Sire-schieting gehouden op 20 mei 1920; de eerste naoorlogse Sire werd Camille De Groote. Pieter Cosyn diende zijn ontslag in als voorzitter en Camille Deckers, één der stichters, volgde hem op.

2014-11-25 140522August Baervoets, Camille Deckers en Alfons Deckers
2014-11-25 140727Jozef Lambrechts, Cyriel Maertens en Florimond Rombout
2014-11-25 140804Emile Scherrens, Corneel Van Damme en Charles Van Hullebusch

Op 22 oktober 1920 werd Albert Segers eenparig verkozen tot erevoorzitter. Eén van de voorstellen was jaarlijks «een feestmaal te houden aan de prijs van 11 fr. per tweetal; de leden betalen 4 fr., de maatschappij 3 fr. per tweetal, alsook 1,75 fr. voor de vrouwen, koffie en een halve flesch bier is ook ten laste van de maatschappij.»

In 1921 werd er te Knokke een nieuwe schuttersmaatschappij gesticht onder de naam Kustvrienden met het gevolg dat er discussies ontstonden over de data van de winterschietingen. Men moest beletten dat er twee schietingen op dezelfde dag zouden plaatsvinden. Op 6 november schoot Leon Verheye de hoofdgaai af en werd Sire. De inleg voor de schietingen werd verhoogd van 1,25 fr. naar 2,25 fr. Charles Vermeire deelde in 1922 het bestuur mede dat er niet langer meer bij hem in de Central kon geschoten worden. Er moest dringend uitgezien worden naar een nieuw lokaal. Frans Tavernier stelde zijn hotel Lion d’Or in het dorp ter beschikking van de Noordschutters.

De 7de Sire-schieting greep plaats en Maurice Segers, griffier van de Kustvrienden was de beste schutter. Twee trouwe leden ontvielen de maatschappij, Theophiel Dumolyn en ere-voorzitter Albert Segers. Camille Demey aanvaardde het erevoorzitterschap. Voor het jaarfeest in het lokaal betaalden de leden 6 fr., het bier was ten laste van de lokaalhouder. De vergaderingen zouden voortaan enkel en alleen plaatsgrijpen in het lokaal. De financiële toestand van de kas bedroeg 503,21 fr. August Baervoets behaalde op 4 november 1922 de titel van achtste Sire.
Voortaan mochten schutters van buiten de gemeente deelnemen aan de schietingen, maar konden geen deel uitmaken van het bestuur en niet deelnemen aan de Sire-schieting. In 1924 werd onder impuls van de voorzitter een «vaandel» gemaakt voor de maatschappij de Noordschutters en plechtig in gebruik genomen op de Sire-schieting van 2 november. Edgard Van Steene werd de 9de Sire.

Het daaropvolgende jaar werd Pieter Van Zandweghe nieuwe erevoorzitter na het ontslag van Camille Demey (2). Na het overlijden van Edgard Van Steene in 1927 nam Adolf Lamote het ambt van commissaris over. De voorzitter was in november 1926 Sire geworden. Lokaalhouder Frans Tavernier zag zich genoodzaakt de schuttersgilde niet verder toe te laten wegens uitbreidingswerken. De toeristische voordelen waren belangrijker dan het sociale verenigingsleven.

Nieuwe voorstellen waren: café Le Progrès van Remi Van Belleghem op het Verweeplein, Pieter Heyneman en de Communal van Urbain Alexander. Deze laatste uitbating droeg de voorkeur weg van het bestuur. Op 4 november 1929 greep de eerste schieting plaats in het nieuwe lokaal.

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van België en het 25-jarig bestaan van de Noordschutters werden de nog in leven zijnde stichters gevierd. De jubilarissen waren voortaan te bewonderen in een fotokader dat in het lokaal werd bewaard. Valentijn Coussens had een nieuwe wip gemaakt voor de maatschappij. Door deze buitengewone uitgave had de kas een negatief saldo. Dezelfde Coussens werd op zijn eigen gemaakte wip voor de tweede maal Sire.

In 1932 werd Louis Van de Velde erevoorzitter ter vervanging van Peter Van Zandweghe († 6 oktober 1932). Alfons Maes werd 14de Sire in 1933. De Communal was nog steeds de locatie van de Noordschutters met voortaan Urbain Van Houtte als uitbater. In 1935 besloot het bestuur een puntenschieting in te voeren. De schutter die op iedere schieting de meeste punten schoot op één vogel kreeg de beker. Er werden geen nieuwe leden meer toegelaten van buiten de gemeente. «Als vreemden worden niet beschouwd de heeren die wonen op grondgebied Westcappelle tot aan de vaart, alsook dat gedeelte van Heist wat vroeger Knokke was».

Gedurende WO II werden onder de bezetting geen Sire-schietingen noch feestelijkheden gehouden.

2014-11-25 140840De eerste nieuwe Sire in 1945 was Cyrille De Kempe (1900-1996). Het jaar daarop was de Communal onbewoonbaar en moest het bestuur andermaal uitzien naar een nieuw lokaal.

Drie mogelijkheden: bij Emile Delaeter, het hotel St-Moritz of café Roxy. Gelukkig kwam het voorstel om in het lokaal van de Kustvrienden, café De Noordduif te schieten. In 1946-1947 werd voor het eerst met de drie schuttersverenigingen, nl. de Sint Sebastiaansgilde, de Kustvrienden en de Noordschutters, een gezamenlijk feest gehouden.

Voor de Sire-schieting van 7 november 1945 lieten 40 gegadigden zich inschrijven. In de eerste ronde schoot Jacobus Felix de vogel af, zodat verder kampen niet nodig was. Aftredend Sire Jules Rombout kreeg een aandenken van de maatschappij.

1955 was een jubeljaar voor de Noordschutters die 50 jaar bestonden. Men voorzag een jubileumbord met een afbeelding van de Knokse duinen, de Noordzee en de jaartallen 1905-1955. Er waren 10 schietingen voorzien in het lopende jubileumjaar. De enige nog in leven zijnde stichter was Camille Deckers. Hij was 60 jaar schutter en 33 jaar voorzitter van de maatschappij.

In 1956 werden enkele leden gehuldigd die 50 jaar schutter waren: Casimir Lingier, Maurice Segers en Frans Tavernier. Ondertussen kreeg de maatschappij de titel «koninklijk». Lokaalhouder Marcel Debrock had voor de jubilarissen eveneens een geschenk voorzien. Carlos Vermeire, Albert Thiryn en René Nobus kregen een zilveren medaille. Ouderdomsdeken Jan Rombout werd een ereteken opgespeld door de voorzitter. Erevoorzitter Louis Van de Velde, lid sedert 1907, overleed, alsook Camille Deckers die «het tijdelijke met het eeuwige verwisselde» op 30 maart 1957. Jozef Rombout, erevoorzitter in 1959, werd gevierd voor zijn 50-jarig lidmaatschap. Voortaan was Pierre Van de Velde voorzitter van de Noordschutters.

In 1960 gaf aftredend Sire Roger Schramme een prachtige prijsschieting voor de 59 deelnemers. In de eerste ronde waren er twee schutters die de vogel afschoten: Werner Nuytemans en Raymond Van Dierendonck. In de tweede ronde waren het er drie Achiel Boey, Pierre Van de Velde en Louis Maes en in de derde ronde waren het Achiel Boey en Louis Maes. Boey schoot nogmaals de vogel en werd Sire. Gerard Dryepondt (1901-1985) won de Challenge van de familie Medard Schramme-De Brock. Notaris Georges Boels werd erevoorzitter van de maatschappij.

André Anseeuw werd op 3 november 1963 Sire en Guido Gyselinck werd baljuw.

Het bestuur was samengesteld uit:

Erevoorzitter Georges Boels
Voorzitter Pierre Van de Velde
Ondervoorzitters Casimir Lingier en Frans Tavernier
Stadhouder Jules Rombout
Deken Edgard Rombout
Commissarissen Gerard Van de Walle en Achiel Boey
Zorgers Robert Amys en Laurent Janssens
Hofmeesters Leon Hooft en Felix Rombout
Griffier Louis Maes en Guido Gyselinck
Secretaris Cyriel De Kempe
Sire André Anseeuw
Baljuw C. Sys

Naar aanleiding van het 60-jarig bestaan werd een kunstbord vervaardigd en was er een vereremerking van verschillende leden voor hun jarenlange werking in de schutterssport. De milde schenkers in 1970 waren de voorzitter en de patrones weduwe R. Schramme, mevrouw Deckers, stadhouder Jules Rombout, Joseph Van Poucke, Kamiel Geernaert, gemeenteraadslid Georges Cattrysse, aannemer Gilbert De Groote, horeca uitbater Maurice Breda en lokaalhoudster Suzanne Debrock-Van Landschoot. Fernand Wtterwulghe werd gevierd voor zijn 25-jarig lidmaatschap. Laurent Janssens schoot de Sire-vogel in 1972 en Alfons Boey behaalde de Challenge van de familie Schramme.

Cyrille De Kempe werd gehuldigd in 1974 voor zijn 25-jarig lidmaatschap. Drie steunende leden werden betreurd: Etienne Raepsaet, Joseph Obtebeke en Willems.

In 1975 schoot René Willemkens de koningsvogel. Zeven leden werden het jaar daarop gehuldigd met een zilveren medaille: Roger Moerman, Albert Reubens, Camiel Bonte, Achille Boey, Alfons Lierman, Gerard De Backer en Fernand Desmidt.

2014-11-25 140905De Noordschutters Knokke -1964-1965
v.l.n.r. Jules Rombout, Louis Maes, Jozef Van Poucke, R. Claerhout, Felix Jacobus, Sire Alfons Lierman, ..?.., Pierre
Van de Velde, Leon Hooft, Laurant Janssens, Gerard Van de Walle, Cyriel De Kempe, Louis Kerckhove.

2014-11-25 140923Het bestuur anno 1976 met voorzitter Pierre Van de Velde en Jules Rombout die als 60-jarig lid gevierd werd.

Op 7 november 1976 werd het winterseizoen ingezet met Roger Schramme, secretaris van de KNBBW als Sire en Roger Moerman als baljuw. Vier trouwe leden stierven: ondervoorzitter Hooft, mevrouw Deckers, Sylvain D’hooghe en Frans Van Steene die postuum een eremetaal werd toegekend voor zijn 50-jarig lidmaatschap.

Op zaterdag 8 november 1980 grepen de feestelijkheden plaats voor het 75-jarig bestaan van de Noordschutters. Onder begeleiding van de harmonie De Zeegalm trok de ruime delegatie vanaf het lokaal de Noordduif naar de kerk om de overleden leden te gedenken. Het nieuwe vaandel werd er gewijd, meter was mevrouw Pierre Van de Velde George en het peterschap werd aanvaard door Kamiel Geernaert. Het bestuur werd vervolgens op het stadhuis ontvangen door de gemeentelijke overheid met schepen Joseph De Groote, Piet Denorme en Omer Peere. Ere-burgemeester Eugène Mattelaer hield de gelegenheidstoespraak in versregel.

Hulpgriffier Guido Gyselinck stelde de gehuldigden voor aan het College: Erevoorzitter G. Boels, voorzitter Pierre Van de Velde, Cyrille Dekempe 50 jaar lid en 35 jaar bestuurslid, Gerard Dryepondt 60 jaar lid, Albert Vandewalle 50 jaar lid, Albert Thiryn 50 jaar lid, en Louis Maes 25 jaar griffier. Ieder ontving een tinnen bord van de Koninklijke Maatschappij De Noordschutters. De heer Costermans, nationaal bondsvoorzitter, bracht in lovende woorden hulde aan de Knokse schuttersvereniging. Na de receptie werd een bloemenkroon neergelegd bij het Monument der Gesneuvelden. De harmonie vergezelde het gezelschap naar het Boudewijncentrum waar een prijsbolling werd gehouden voor de dames, gevolgd door een buffet. 's Anderendaags waren er twee schietingen in het lokaal waar ieder lid een plaket ontving van het bestuur.

2014-11-25 140952Schepen Joseph Degroote, Omer Peere en Cyrille De Kempe

2014-11-25 141011Bij de viering van het 75-jarig bestaan: v.1.n.r. Laurent Janssens, Achiel Boey, Oscar Van Speybroeck, Cyrille
Dekempe, Pierre Van de Velde, Georges Boels, Kamiel Geernaert, Louis Maes, Roger Verburgh en Guido Gyselinck.

2014-11-25 141049Bij de aanvang van het nieuw schuttersseizoen van 1983 werd Dirk Dael Sire en Joseph Versick baljuw. Beiden werden nieuwe bestuursleden, de eerste als hulpgriffier, de tweede als zorger.

Op 11 januari 1988 werd het 20ste kampioenschap van de vijf maatschappijen ingericht. Peter Dryepondt was de beste schutter. De puntvogel (prijs: een zetel) geschonken door kinders Siska werd gewonnen door Dirk Dael. Deze laatste was toen schatbewaarder, Isaac Van Puyenbroeck hofmeester en Raphaël Rosseneu hulpgriffier. Ondertussen werden in 1991 de bestuursvergaderingen gehouden in de Cnoc, of het vroegere Hôtel Du Cygne (Rust aan Zee). Pierre Van de Velde en Louis Maes dienden, in een gemeenschappelijke brief, samen hun ontslag in. Het bestuur was niet onmiddellijk akkoord, maar de personen kwamen niet terug op hun standpunt. Het was aan de jongeren om de fakkel over te nemen. Beide bestuurders werden in het erecomité opgenomen. Op deze vergadering ging men onmiddellijk over tot de aanstelling van een nieuwe voorzitter. Guido Gyselinck, bestuurslid en bijzonder actief in de schutters middens, aanvaardde het voorzitterschap. Dirk Dael combineerde de functie van secretaris en financieel beheerder. De bestuursfuncties werden herschikt.

Het echtpaar Van de Velde-George vierde hun 60-jarig huwelijksjubileum en zouden een tinnen bord en bloemen aangeboden krijgen van de Noordschutters. In het verslag van de vergadering van 26 september 1991 stond te lezen «de sfeer is opperbest en vol vertrouwen zien we het volgend seizoen, maar misschien het laatste in het lokaal «Cnoc» (wordt eerlang afgebroken) tegemoet».

Wegens ziekte van erevoorzitter Pierre Van de Velde kon op 10 november de prijsschieting niet doorgaan. Aan de 11 schietingen hadden 347 schutters deelgenomen. Ondanks het succes van de schietingen moest de wip worden afgebroken. De Cnoc viel onder de slopershamer. Op 16 februari 1992 werd daar de laatste bestuursvergadering gehouden. De voorzitter dankte de diverse leden voor hun inzet ten bate van de Noordschutters. Er waren geen goede vooruitzichten voor het volgende winterseizoen. Men opperde het idee een Sire-schieting te houden op het terrein van de staande wip. Ondertussen waren reeds onderhandelingen gestart betreffende het uitbouwen van het bestaande lokaal in het openluchtsportcentrum Olivier. Na beraadslaging werden slechts twee schietingen georganiseerd. Er werd geschoten in openlucht, vanonder het
bestaand overdekt terras, naar een wip in een kooi. Op die eerste schieting waren de weersomstandigheden bijzonder slecht. Wind en regen hinderden de schutters. Toch schoten twee schutters, namelijk Albert en Marcel Claeys, de sirevogel af en moesten dus onder elkaar in broederstrijd verder kampen. Marcel Claeys schoot tweemaal de fel begeerde vogel en werd Sire. Twee data werden voorbehouden voor het seizoen 1992-1993 namelijk 17 en 25 oktober; de zustervereniging De Kustvrienden weerhielden 10 en 31 oktober voor hun seizoen.

Voortaan waren de bestuursvergaderingen in het zaaltje van de New Granny in de Lippenslaan. Op de schieting van 14 oktober 1995 was er een receptie naar aanleiding van de 90ste verjaardag van de maatschappij. De winterschieting van 1997 was gepland op 13 september en 27 schutters daagden op. Voor de Sire-schieting waren er dit jaar 32 schutters en Willy Nobus was de beste.

Op 19 september 1999 zou men voor de laatste maal in openlucht schieten, want de bouw was inmiddels gestart aan de nieuwe polyvalente zaal bij de kantine van de Sint Sebastiaansgilde. In de loop van de winter waren er vier prjsschietingen met 143 schutters. Willy Nobus schoot zich voor de derde maal Sire en werd Keizer. Het was een spannende bedoening; de wind hinderde Nobus enorm, maar met de tweede pijl moest hij de houten vogel afschieten zodat er niet moest gekampt worden en het lukte hem.

In verband met het gebruik van het nieuwe lokaal en de opmaak van de tabel werd er onderhandeld met de overige maatschappijen: de Stokkeschutters, de Maandagwip en de Kustvrienden.

2014-11-25 141142

2014-11-25 141209

Op 6 januari 2002 greep het kampioenschap van de vijf maatschappijen plaats en kon voortaan terug op twee wippen worden geschoten. Op de zeven schietingen van 2003-2004 kwamen 177 schutters opdagen; er waren 237 geldgaaien, 67 toppen en zijden geschoten, er waren 84 hoofdvogels opgezet waarvan 28 toppen en 56 zijden werden geschoten. 2005 werd een jubeljaar voor de Noordschutters. De Koninklijke schuttersvereniging vierde haar 100-jarig bestaan.

SIRES

1905 Frans Walgraeve
1906 Louis Vermeire
1909 Valentijn Coussens
1912 Julien Baervoets
1920 Camille De Groote
1921 Leon Verheye
1922 Maurice Segers
1923 August Baervoets
1924 Edgard Van Steene
1925 Edgard Rombout
1926 Camille Deckers
1927 Joseph Venneman
1930 Valentijn Coussens
1933 Alfons Maes
1936 René Verschorre
1937 Edgard Rombout
1945 Cyrille De Kempe
1948 Edgard Demyttenaere
1951 Jules Rombout
1954 Felix Jacobus
1957 Roger Schramme
1960 Achile Boey
1963 André Anseeuw
1964 Alfons Lierman
1965 Gerard Styns
1966 Raymond Van Dierendonck
1967 Richard Vergote
1968 Sylvain D’Hooghe
1969 Alfons Boey
1970 Johan Bil
1971 Louis Maes
1972 Laurent Janssens
1973 Kamiel Geernaert
1974 Herman Vlaeminck
1975 René Willemkens
1976 Roger Schramme
1977 Fernand Wtterwulghe
1978 Sylvain Govaert
1979 Marc Stijns
1980 Claudine Devinck
1981 Cyrille Tilleman
1982 Dirk Dael
1983 André Goethals 
1984 Filip Versyck
1985 Jacques Doosche
1986 Danny Boerjan
1987 Gerard Styns
1988 Willy Allary
1989 Nora Verbeke
1990 Dirk Dryepondt
1991 Nancy Thurman
1992 Marcel Claeys
1993 Dirk Dael
1994 Oscar Devinck
1995 Peter Dryepondt
1996 Marcel Claeys
1997 Willy Nobus
1998 Willy Nobus
1999 Willy Nobus keizer
2000 Franky Nobus
2000 Franky Nobus
2001 Willy Limburg
2002 Willy Nobus
2003 Willy Nobus
2004 Bianca De Cock
     

Overzicht van de schutterslokalen

2014-11-25 1412421905-1914
Café Flêche d’Or in de Lippenslaan dichtbij de markt Uitbater: August Baervoets

1919-1921
Hotel Central westkant Lippenslaan
Uitbater: Charles Vermeire
Het echtpaar Vermeire-Van Houtte Eugenie woonde vroeger op de hoeve Mengé (voorheen Philippe Tavernier), die zich bevond bij de huidige Brandweerstraat-Station. Latere uitbaters van het hotel waren Leopold Van Houtte-Deweerdt. Het hotel sloot zijn deuren in 1966.

1922-1928
Hotel Du Lion d’Or
Uitbater: Frans Tavernier (1888-1973), zoon van Louis (1845-1910) en Charlotte De Groote. Dit echtpaar baatte het eerste hotel Lion d’Or uit tegenover de latere markt (Espérance). In 1909 werd het hotel de Bruxelles afgebroken voor het verbreden van de Zeeweg of Lippenslaan en kwam er een nieuwe Du Lion d’Or (Zuidoosthoek Boudewijnlaan).
Frans Tavernier huwde in 1919 met Zulma Brutsaert. In 1937 overleed zijn echtgenote. Het hotel sloot zijn deuren in 1966, bleef bestaan als antiekzaak «Antique City» tot een nieuwbouw werd opgericht met de antiekzaak en nu de Fri-Fri op de beneden verdieping.

2014-11-25 1413052014-11-25 1412271929-1933
Hotel Communal bij de Loskaai (Gemeenteplein hoek Edw. Verheyestraat)
Uitbater: Urbain Alexander baatte het Café Arts et Sports uit in de Lippenslaan 18 met op hetzelfde adres een kruidenierszaak (1923). De eerste uitbaters van de Communal waren Leopold Van Houtte-Deckers, opgevolgd door Raymond Verheye. In het hotel was de raadkamer of het gemeentehuis gevestigd van 1872 tot 1913.

1934-1945
Hotel Communal Gemeenteplein 2
Uitbater: Urbain Van Houtte (1905-1951) elektrieker, gehuwd met Virginie Monsieur.

1946-1966
Café De Noordduif
Uitbaters: Marcel Debrock - Van Landschoot Suzanne
De Noordduif lag twee huizen oostwaarts van Hotel Communal bij de loskaai van de stoomtram, het latere Gemeenteplein.

Verdere uitbaters:
1966-1970 Eric Dezutter
1971-1973 Marcel de Brock
1973-1990 René Van De Walle

1990-1992
Café Cnoc hoek Smedenstraat Seb. Nachtegaelestraat
Uitbater: Dirk Denys
De herberg bevond zich in het vroegere hotel Le Cygne, De Zwaan, Rerum Novarum, Rust aan Zee. De herberg werd reeds vermeld in de l7de eeuw en mag als één van de oudste van Knokke beschouwd worden (eigendom van «Ons Brood», gesloopt in 2000).

2014-11-25 1413261992-2000
Lokaal Sint Sebastiaansgilde

2000 Nieuw lokaal Sint Sebastiaansgilde op het gemeentelijke sportstadion.

Heilgroet aan de Noordschutters

Aan Voorzitter Plerre van de Velde
aan zijn flink Bestuur
aan al de trouwe Noordschutters

Gegroet en Heil, Noordschutters al te gare, Ik spreek uw tale, ‘k breng dees klare mare: allen zult ge lang op ‘t levensbootje varen om ‘t feest te vieren van de honderd jaren Reeds drie kwart eeuw snoeit gij de broederbanden en in d’historle van de goede knokse landen bewerkt door André D’Hont z'n schrijvershanden zal uw naam in ‘t goud steeds blijven branden. Hulde aan ‘t Noordschutters flink Bestier, het lest wel eens zijn dorst met gerstebler

Schutters, als ge rond de wip te samen zijt, daar voelt ge vriendschap en ge weert de nijd. gij kijkt nooit achter u maar steeds voor u, zo In ‘t verleden -in de toekomst -zo ook nu Waar échte liefde heerst en goede wil, daar valt ‘t lawaai van ‘t leven daadlijk stil, gij kunt met pijl en boog ‘t geluk afkopen, en vrouw-lief maakt uw hemel daaglijks open want man en vrouw zijn samen boog en snare, zo krank versoheen maar reuzesterk te gare

En gij, vriend Pier, geliefd door 't Knokse volk, omtooid door ‘n vriendschapswolk zijt gij de tolk der.jJjnke schotters van dit werkzaam Noorden, en ‘k groet u met dees echte broederwoorden In u leeft voort de goederen wijze man, verzoeningsman die schoon nog dromen kan want ‘t Zwin, het duin, het zand en ‘t strand, ze zijn voor u het waar Beloofde Land Vooruit dan Noordse Schutters, maakt u klaar met d’Hoofdman zijt g’er bij voor d’Honderd Jaar 1

Knokke, 8 november 1980

75-jarig bestaan der Koninklijke
Handboogmaatschappij “De Noordschutters”

Eugène Mattelaer
Ere-Burgemeester

2014-11-25 141417Voetnoten

(1) René Van Snick (geboren Ninove, 1887), zoon van J. B. Van Snick, apotheker in de Lippenslaan, echtgenoot van Maria Deckers ( † Villefranche, 8.3.1917) (zie Cnoc is Ier, nr. 36, jaargang 1999).
(2) Camiel De Mey (1871-1940), brouwer brasserie 1~4venir, gemeenteraadslid ; trok in 1924 naar Brussel, overleed in 1940 te St.-Jans-Molenbeek (zie Cnoc is Ier, nr 38, jaargang 2001)

De Noordschutters 100 jaar

Danny Lannoy

Cnocke is Hier
2005
42
019-032
Line Serranne
2023-06-19 14:43:22