De vriendenkring de Heistse bloedgevers in de kijker
Op bezoek bij voorzitter William Devoogdt en echtgenote Rita Desmedt
Naar aanleiding van het nakende gouden bestaansjubileum van de Vriendenkring Heistse bloedgevers gingen we even op bezoek bij de huidige voorzitter. We worden er vriendelijk onthaald in hun riante woning in de nieuwe Heistse wijk Oostenhem (1). Rita zet de strijk opzij en maakt vlug een potje koffie.
“Kom maar in de keuken... dan hoor ik het ook’’.
De ouders van William hadden hun “roots” niet in Heist. Vader Hector (°1914) was afkomstig uit Aartrijke terwijl moeder Van Belle Elvire uit Knokke kwam.
Vader probeerde als wielrenner maar was zijn ganse leven metser. Als gezin vestigden ze zich in Ramskapelle in de Sasstraat waar ze zes kinderen grootbrachten: Godelieve, William (° 1940), Walter(+), Magda, Daniël (+) en Ingrid. Vader overleed op 94-jarige leeftijd.
William liep school in Ramskapelle en ging naar het “middelbaar” in de toenmalige Rijksmiddenschool te Knokke.
Hij begon zijn beroepsloopbaan als visser en vaarde onder meer op de Z 171 De Zeester. Geen leuke ervaring aangezien dit vaartuig verging. Die eerste confrontatie met de zee en het vissersberoep waren dus pijnlijk! Over de ramp lezen we in het boek “75 jaar onderzoeksraad voor de zeevaart”, uitgegeven door de provincie West-Vlaanderen : “De Z 171 was op 1 maart 1958 uit de Zeebrugse haven vertrokken om de visserij te beoefenen in het Bristol kanaal.
Op 16 maart (bij de terugreis met aan boord 200 bennen) stak een stevige wind op (windkracht 8). Op een gegeven ogenblik stelde de bemanning vast dat er water binnenkwam. Om 19 u werd aan de Z 421 met schipper Vantorre) gevraagd om opgesleept te worden. Men kon het binnenstromende water niet meer meester blijven en er werd besloten in het Elliotvlot te stappen. De bemanning bestaande uit schipper Gérard Vantorre, motorist Nicolaas Valcke, de matrozen Desmedt Freddy en Gezelle Edmond en scheepsjongen Devoogdt William werden aan boord genomen van de Z 421.
Telegram van Minister Théo Lefebvre van landbouw en visserij
De sleepkabels werden gekapt en omstreeks 1 u ’s nachts (17 maart) zonk de Zeester. De Z421 heeft dan koers gezet op Oostende waar allen veilig zijn toegekomen rond 20 u. ”
William heeft een kleine drie jaar gevaren (tot 1959). Na Zeebrugge vaarde hij ook nog in Oostende waar het reizen waren van 20 tot 26 dagen. In die tijd moesten de jonge mannen ook nog hun legerdienst vervullen en aangezien William de visserij had verlaten stond dat hem ook nog te
William als soldaat-milicien
Dan ging hij werken in de UNIC te Heist bij Vredeman De Lille (in de Kursaal straat) en dit tot in 1964. Het was trouwens op vraag van zijn toenmalige baas dat hij voor het eerst bloed ging geven!
William te midden zijn UNIC-harem met Monique Serranne, Gilda Martony, Hilda en Mireille Dhauw, Annie Pourbaix en Annie Morbee
1964, het jaar dat hij ook huwde met Rita Desmedt (1946).
Rita was een rasechte Heistse met vader Firmin die timmerman-wagenmaker was en als hobby scheepsmodellen maakte en moeder Marie Gheselle (van Piekerulles) later beter gekend als Marietje van de KBG. Zij was tien jaar actief op het strand als “baigneur”.
Uit hun gezin sproten zeven kinderen: Fernanda, Romain, Rita, Christine en Daisy, Sylvère (+), Syivia.
Rita werkte bij Familiezorg maar ook in de UNIC en later nam ze de badkarren over van haar moeder en bleef ze nog tien jaar werken op het strand.
William te midden zijn UNIC-harem met Monique Serranne, Gilda Martony, Hilda en Mireille Dhauw, Annie Pourbaix en Annie Morbee
Rita met de nu antieke “kindervoiture” voor het ouderlijk huis in de Westkapellestraat
William (1973) met jobstudenten Patrick, Ingrid en Werner en Sylvère
Rita met moeder Marie en enkele kinderen van klanten
Het strand gaf een supplementair inkomen aan het gezin en zorgde ook voor tewerkstelling en bezighouding voor de drie dochters...
Momenteel is Rita ook bestuurslid van de vriendenkring Heistse bloedgevers en volgt ze choreografie bij de groep van wijlen Ludwina Vandewalle nu geleid door Linda Vantorre.
Samen met haar echtgenoot William, met wie ze al 45 gehuwd is, vormt ze een geëngageerd koppel dat zich inzet voor de gemeenschap.
1964 was in meerdere opzichten een bijzonder jaar want William begon er ook te werken bij de toenmalige RTT (sommigen herinneren zich wellicht nog het kantoortje in het tramkotje waar de mensen konden komen “bellen” want van GSM was er toen nog geen sprake!
Hij startte in Antwerpen en bij “gunstmaatregel” werd hij gemuteerd naar Sint-Niklaas. Hij mocht er te laat komen want met de eerste trein kon hij nooit op tijd zijn. Hij deed buitendienst en was onder meer paalklimmer.
Later muteerde hij naar Brussel als tweetalig bediende en na veel moeite geraakte hij in Oostende en in Brugge en had hij eindelijk werk in eigen streek.
Een gelukkig koppel: Rita en William (1966) gezegend met drie kinderen (Anneke, Luc en Marijke) en zeven kleinkinderen (5 meisjes en 2 jongens)
William had “geen zittend gat” en zo hielp hij op het strand en ging hij vis lossen. Nu gaat hij graag kaarten en houdt hij van wandelen en tuinieren.
Maar de bloedgevers hebben natuurlijk voorrang !
Week van de vrijwilliger
Visie verrast vrijwilliger met een bloemetje
Vrijwilligers geven zuurstof en warmte aan onze samenleving. Tijdens de 'Week van de vrijwilliger' konden Visie-lezers een vrijwilliger voordragen die volgens hen wel een bloemetje verdient. Het is duidelijk dat héél véél vrijwilligers bloemen verdienen!
Nominaties uit diverse hoeken kwamen onze brieven- en postbus bin- neneerold: uit KAV, KWB, OKRA, CM Ziekenzorg en Vakantiegenoegens uiteraard, maar ook vrijwilligers van Wereldsolidariteit, Tele-Onthaal, Palliatieve Zorgen, jeugdbewegingen, gevangenis, buurtcomités, Poverello,
oudercomités, projecten voor basiseducatie zoals Auxilia of Wijzer, Kind en Gezin, Gezinsbond, patiëntenverenigingen, Sport verenigingen, Oxfam Wereldwinkel, projecten voor kansarmen, . En nog vele andere.
Een onschuldige hand trok WIL- LIAM DEVOOGDT uit de vele nominaties. Hij werd dan ook verrast met een grote bos bloemen. William is voorzitter van de Vrijwillige Bloedgevers in Heist. Hij zet zich met hart en ziel in voor 'zijn’ bloedgevers. William slaagt er met zijn ploeg vrijwilligers in om vele mensen te motiveren bloed te geven. Bedankt William, voor je belangeloze inzet!
Vrijwilligerswerk is vandaag aan de orde en komt meer en meer in de belangstelling omdat er wellicht steeds minder mensen toe bereid zijn. De inzet van William op dat vlak is zelfs de pers niet ontgaan.
De Vriendenkring Vrijwillige bloedgevers Heist
Deze vereniging met méér dan 600 leden werd opgericht (wellicht tussen pot en pint) door Etienne Delooze en Karel De Grauwe in Vrolijk België. Boven de doopvont gehouden op 29 november 1959 werd de organisatie echt operationeel in 1961.
Na een propaganda-actie werden de eerste bloedgiften georganiseerd in Knokke omdat het Rode Kruis nog niet naar Heist kwam.
Later ging men met een aantal auto’s naar Brugge en een hele tijd legde men zelfs een autobus in. Afspraak bij Defruyt waar ook de nabesprekingen werden gehouden... het werd bijna een daguitstap...
Eindelijk slaagde men er in om het Rode Kruis ook naar Heist te laten komen en de bloedcollectes gebeurden in de ruimtes onder de tribune van het voetbalstadion.
In 1963 organiseerde men drie bloedinzamelingen met in totaal 131 bloedgiften.
In 1998 waren dat er 8 mét een supplementaire afname voor de toeristen op de zeedijk met een gemiddelde van 150 a 200 bloedgiften per beurt.
Het recordjaar was 2007 met in totaal 1457 bloedgiften op jaarbasis.
Het Rode Kruis heeft het zich zeker nog niet beklaagd om naar Heist te komen!
De bestuursploeg van enkele jaren terug (2005) Jean Pincket 80 jaar
(Rita Desmedt - Karel De Grauwe - Jean Pincket - William Devoogdt, Eric Snauwaert - Martin Verkest - Dirk Valcke - Maria Debusscher - Patrick Baillyu - Martin Meseure - Giovanna Poddighe - Jan Claeys)
De meerwaarde van de vriendenkring is het feit dat bloedgevers in Heist gewaardeerd en verwend worden. Er worden geschenkjes gegeven, daguitstappen georganiseerd, een souper, een Sinterklaasfeestje en bij de honderdste afname wordt men verrast met een fles champagne.
Levensbelangrijk record voor bloedgevers
De circa 700 bloedgevers aangesloten bij de Vriendenkring van de Bloedgevers in Heist, hebben vorig jaar samen 1.422 zakjes gevuld. Een nieuw record. Enkele verdienstelijke bloedgever' werden gehuldigd. Marc Leenaert ontving voor 120 bloedgiften de Medaille van verdiensten met Gouden Palm. Patrick Bailyu, Johny Claeys, Ferdinand van Audenaarde en Luc Verlinde kregen een Medaille van verdiensten met Zilveren Palm voor 100 hloedgiften. Er waren ook gouden, zilveren er bronzen kentekens, een getuigschrift, een zilveren legpenningen bijzondere aandenkens (Foto JD)
William heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en mag nu zelf geen bloed meer geven (leeftijdsgrens 65 jaar). Maar toch is hij altijd present en vult hij zijn functie als voorzitter ernstig in.
Hij trad toe tot het bestuur in 1987 en werd ondervoorzitter in 1995.
In 2001 volgde hij Karel De Grauwe op als voorzitter. Karel werd erevoorzitter.
Huldiging van Karel De Grauwe en Léon Dogimont
(1) Oostenhem genaamd naar de hoeve van Coornaert genaamd Oostenhem in de onmiddellijke omgeving - nu paarden stalling.
**********
150 jaar Zusters O.L.V. Onbevlekt Ontvangen te Heist. Dit wordt gevierd !
Op 14 juni is er alvast een grote straatreceptie in de Kursaalstraat om dit jubileum kracht bij te zetten. Heyst Leeft wenst de congregatie nu alvast PROFICIAT