De fusie gaf Heist een burgemeester...

André Desmidt

burgemeester desutterNa de verkiezingen in 1970 kreeg de CVP een absolute meerderheid. Dat was trouwens ook één van de bedoelingen van die fusie, naast het zich verwerend opstellen tegen de uitbreiding van de haven van Zeebrugge. Noteer hierbij dat de fusie Knokke-Heist eigenlijk een proefproject was en gebeurde op vrijwillige basis. Knokke, Heist, Westkapelle en Ramskapelle werden één gemeente, of badstad.

Manu Desutter, schepen in Heist, was het groot stemmencanon. Maar rekening houdende met Knokke als grootste deelgemeente werd uittredend burgemeester Mattelaer toch de eerste burgemeester van Knokke-Heist.

Er was evenwel een politiek akkoord dat de jonge, dynamische Manu Desutter na drie jaar de burgemeestersjerp zou overnemen. En zo geschiede...

Hij werd met klokkengelui de tweede burgemeester van Knokke-Heist. Manu werd in 1964 verkozen als gemeenteraadslid en twee jaar later werd hij schepen in Heist. Ooit veroverde hij alle Heistse vrouwenharten met een geparfumeerd kaartje...

Hij was joviaal, zeer actief en alomtegenwoordig en noteerde alle boodschappen op een bierviltje, wat ’s anderendaags verwerkt werd op de door de administratie gevreesde nota’s. Hij hield er een merkwaardig systeem op na.

Wanneer hij een personeelslid een nota over­maakte, dan hield hij steevast een dubbeltje. Uitgerekend één maand nadien kon je er van op aan dat je herinnerd werd aan zijn vraag indien je niet had geantwoord. Hij volgde de zaken goed op. Na één maand kwam dan het dubbeltje met de vraag: quid? Wat wil zeggen: Ewel, hoe zit het?

Dit als illustratie van zijn nauwe betrokkenheid. En zijn goede tandem met wijlen secretaris Huib Gobert, dé manager avant la lettre !

In 1975 waren er problemen met het Instituut voor thalassotherapie, maar toch haalde de CVP in 1976 opnieuw - en dit ondanks een Kartel - de volstrekte meerderheid. Manu Desutter werd opnieuw burgemeester. Maar hij werd de baard afgedaan... (die hij eventjes had laten groeien op reis)

burgemeester desutter minister daniel coensManu met wijlen Minister Daniël Coens

burgemeester desutter 02In 1977 waren er nationale verkiezingen én problemen bij de CVP in het arrondissement Brugge.

Ingevolge ruzie tussen Van Maele en Vandamme kwam er een verkiesbare plaats vrij en die werd ingenomen door een mandataris van de Oostkust, in casu Manu Desutter, die dan ook verkozen werd tot Volksvertegenwoordiger.

De politieke toestand in die tijd was zeer onstabiel, met elk jaar nationale verkiezingen. En in Knokke-Heist werd gesteld dat de taken moesten worden verdeeld. Geen cumul van een lokaal topmandaat met een nationaal mandaat.

Er werd op aangedrongen dat Manu Desutter verder nationaal zou gaan en dat Leopold Lippens ten volle lokaal zou gaan.

In 1979 werd eindelijk de knoop doorgehakt en werd Leopold Lippens de derde burgemeester van Knokke-Heist. En gelet op de jongste score bij de gemeenteraadsverkiezingen zou men gerust kunnen stellen: derde keer goede keer... of beste keer !

Manu liet het niet aan zijn hart komen en bouwde een indrukwekkende nationale politieke carrière uit. Hij werd herhaaldelijk verkozen tot Volksvertegenwoordiger, en werd op een gegeven ogenblik zelfs questor!

Later werd hij een respectabele senator. Na een nationale loopbaan van bijna 20 jaar nam hij eindelijk wat rust, alhoewel. We komen hem nog overal tegen, vooral in visserijmiddens.

Al die willen te kapren varen, moeten mannen met baarden zijn...

 

De fusie gaf Heist een burgemeester...

André Desmidt

Heyst Leeft
2006
04
015-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22