‘t Hoog Licht... de renovatie van onze vuurtorens

Alle Heistenaars hebben alle redenen om bijzonder fier te zijn, want beide vuurtorens werden in de loop van het jaar volledig hersteld en zijn nu twee mooie en merkwaardige monumenten die de relatie van Heist met de visserij en de Zeebrugse haven onderstrepen.

Heyst Leeft richtte een schilderwedstrijd in en organiseerde ook een poëziewedstrijd.

De proclamatie van de schilderwedstrijd, in aanwezigheid van de voorzitter van de cultuurraad en de voorzitter van de vzw toerisme had deze zomer reeds plaats en dank zij de medewerking van de familie Jones konden we de werken exposeren in de Knokkestraat.

Heel wat bezoekers en voorbijgangers waren aangenaam verrast door de mooie etalage (een goed idee voor het opsmukken van leegstaande panden) en door de hoogstaande kwaliteit van de ingezonden werken.

Vermelden we nog maar eens dat Hugo Vandaele laureaat werd van de wedstrijd, met bijzondere vermeldingen voor de heer Teetaert en mevrouw Christine Lepez én stadsgenoot Aimé Thouet.

+++++

Vuurtoren herleeft in kunstwerken

• KNOKKE-HEIST De heemkundige kring Heyst Leeft schreef naar aanleiding van de restauratie van de oude vuurtoren een schilderwedstrijd uit.
Aan de wedstrijd namen 12kunstenaar~,deel. Zij zetten elk op hun manier de vuurtoren op het doek. Uit het juryverslag blijkt dat de leden werden bekoord door de middeleeuwse monnikenprecisie van Hugo Vandaele. Hij plaatste de toren in een virtuele wereld van speciale lichteffecten. Hij verwerkte in zijn creatie plandetails en inscripties discreet op de achtergrond. Een bijzondere vermelding ging naar Raymond Tetaert uit Bredene die de cultuurprjs in de wacht sleepte. Marie Christine Lepez behaalde de prijs van de Dienst Toerisme. De oude vuurtoren was de eerste betonconstructie langs de kust. Daarom werd het gebouw in 1975 opgenomen in de inventaris van de industriële archeologie. Het lichtbaken heeft sinds jaren geen functie meer door de hoge bebouwing op de zeedijk. Daarnaast bevindt het gebouw zich in een natuurgebied. De heemkring ijvert om het door natuurgebied moet. .
De vereniging zoekt tevens het dertigjaar oude informatiebord  dat was bevestigd aan het gebouw.  De kunstwerken zijn de ganse zomer te bekijken bij Foto Jones in de Knokkestraat. (NM)

‘t Hoog Licht... de renovatie van onze vuurtorens

Redactie

Heyst Leeft
2004
04
016-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22