Heyst Leeft maakt retro-affiche

retroaffiche heyst leeftNaar aanleiding van haar dertigjarig bestaan nam de heemkring Heyst Leeft een merkwaardig initiatief, passend in het kader van haar oorspronkelijke doelstelling: het bewaren van het Heistse volkseigen en de eigenheid van Heist-Duinbergen.

Een moeilijk te vinden oude affiche werd in beperkte herdruk gegeven. (500 exemplaren)

Publiciteit maken was honderd jaar terug niet zo evident. Als drager van de boodschap gebruikte men een minderwaardig papier om er affiches mee te drukken, die slechts een korte tijd moesten meegaan. De affiches werden geplakt op openbare plaatsen en hadden een korte levensduur.

Het is ook daarom dat er nog zo weinig van terug te vinden zijn.

Bij de promotie voor de badplaatsen veranderde dat. In samenwerking met de Belgische Spoorwegen werden kleurenlithografieën gemaakt van hoogstaande kwaliteit die op beschermde plaatsen werden uitgehangen en dus veel langer moesten meegaan. Naast de inspanningen op toeristisch vlak vanwege de Belgische Spoorwegen, namen de badplaatsen ook initiatieven om zelf affiches te maken. Soms was het een affiche om de badplaats als dusdanig te promoten, soms was het een affiche met een neutrale zone waarop dan de kalender van de feesten kon afgedrukt worden.

Dergelijke affiches zijn gegeerde verzamelobjecten geworden en intacte originele exemplaren hebben een waarde van 2.000 tot 3.000 Euro.

De keuze van Heyst Leeft viel op een eerder zeldzame affiche gemaakt in 1928, ontworpen door S.C. Bailie, een Engelse ontwerper die bekend staat om zijn elegante tekenstijl. Het is tevens een affiche waar er gezamenlijke promotie wordt gemaakt voor Heist én voor Duinbergen. Het baden en het strandleven worden in de kijker geplaatst. Wie goed toekijkt herkent reeds een aantal surrealistische trekjes in dit werk, wat ons doet denken aan René Magritte. Kijken we maar eens naar de wolk in de vorm van een slakkenhuis of wullok. Of naar de badmantel waar de luchtige zeemeeuwen als het ware de zeebries ondersteunen.

De oorspronkelijke affiche werd gedrukt bij de bekende en befaamde drukkerij De Rycker (Bruxelles-Forest). Deze firma had een eigen tekenstudio en werkte met heel voorname ontwerpers.

Deze affiche werd in 1928 voorgesteld op de Internationale tentoonstelling van kunstaffiches in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Belangrijk is dat de herdruk feilloos gerealiseerd werd door drukkerij Verdografics uit Knokke en dat de oorspronkelijke afmetingen (102 x 62) gerespecteerd werden. Waarvoor onze dank en felicitaties.

De originele affiche komt uit de collectie van dr. Janssens en echtgenote Gheyle, beiden afkomstig uit Heist en nu woonachtig in Wenduine. Zij hebben hun volle medewerking verleend en geen enkele tegenprestatie gevraagd. Heyst Leeft weet dit bijzonder te waarderen. De affiches zijn vanaf heden te koop tegen de prijs van 15 Euro en dit bij alle bestuursleden van Heyst Leeft en bij de diensten toerisme in Heist én Knokke en in het museum Sincfala

Het is zeker een uniek verzamelobject en een zeer origineel geschenk voor de Kerstdagen of Nieuwjaar.

Wie de affiche laat inkaderen heeft er beslist voor onbeperkte tijd zelf zeer veel plezier aan.

Heyst Leeft maakt retro-affiche

Redactie

Heyst Leeft
2004
04
011-012
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22