De toren in ere hersteld

Eindelijk kan Heist weer fier zijn over de vuurtoren, 't Heeft lang geduurd, maar 't is de moeite waard. De vuurtoren rijst terug uit de zompige poldergrond als een baken (nu zonder licht) en herkenningspunt.

Weet je dat dit de eerste betonnen constructie is van onze Belgische kust?
Weet je dat dit bouwwerk erkend werd in het kader van de industriële archeologie?
Weet je dat de allereerste actie van Heyst Leeft precies de restauratie van de vuurtoren was... en dat je dus veel geduld moet hebben in het leven!
Weet je dat de school "De Vuurtoren" het peterschap heeft over deze vuurtoren, wat past in het kader van het veertigjarig bestaan?
Weet je dat de vuurtoren gebouwd werd in 1907 bij het ontstaan van de haven te Zeebrugge?
Weet je dat deze vuurtoren ook het hoog licht genoemd wordt en een eenheid vormt met het kleine vuurtorentje (laag licht) op de Zeedijk, dat trouwens ook werd gerestaureerd?

Poëzie en schilderkunst

Voor Heyst Leeft is de vuurtoren zeer belangrijk. Daarom besloot het bestuur om een poëziewedstrijd in te richten rond dit thema en tevens ook een schilderwedstrijd.
Alle informatie te verkrijgen op het secretariaat.

Heist - Duinbergen gegroeid !!!

We houden het niet voor waar, maar Heist-Duinbergen is 33 jaar na de fusie plots gegroeid! En dan nog in de richting Knokke. Momenteel is het moeilijk vast te stellen omwille van de werken, maar als je met de fiets van Knokke naar Heist rijdt dan zal je merken dat het bord Duinbergen verplaatst werd richting Knokke.

Heyst Leeft pleit evenwel voor het terugplaatsen op de oorspronkelijke plaats, want de geschiedkundige grens tussen Heist en Knokke is waardevol, en af en toe het onderwerp van een quizvraag of een weddenschap.

Heistenaars op de vlucht

Uitgeweken Heistenaar A.j. Beirens (radiospecialist) legt de laatste hand aan een boek over de Heistenaars die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de vlucht waren naar Engeland. Recent nog kwam hij in de pers toen mensen uit Engeland op bezoek kwamen bij de uitbaters van de Ferry Bank en bij Germain van Leon Kaas...

Gouden huwelijksjubileum

Onze gelukwensen aan ere-schepen Karel De Grauwe en zijn lieve Simone bij de viering van hun gouden huwelijksjubileum... we komen eens af voor een babbeltje.

Korte weetjes

redactie

Heyst Leeft
2004
01
016-016
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22