Wijkkermissen te Heist

André Desmidt

Tijdens de festiviteiten van Oosthoekkermis kwam de BRT filmen voor het programma ‘Vlaanderen Vakantieland’. Meteen een gelegenheid om Heist nationaal in de kijker te plaatsen en te tonen aan de mensen dat het bij ons nog echt gezellig is.

Maar natuurlijk ook een gelegenheid om eens iets meer te vertellen over de kermissen in het algemeen en de wijkkermissen in het bijzonder.

Kermis is eigenlijk een zeer oude traditie, wat vroeger gekoppeld werd aan jaarmarkten of aan de viering van de patroonheilige van de parochie. In het woord steken eigenlijk de woorden kerk en mis, wat er op wijst dat bij elke grote gebeurtenis vroeger ook de kerk betrokken werd.

Enkele tientallen jaren lenig, toen er nog geen mega-dancings waren, en de jeugd terug thuis moest zijn op het moment dat ze nu pas vertrekken, was de kermis een ideale gelegenheid om eens echt te feesten en door te zakken. Het was ook een uniek voorwendsel om eens als jongeling in kontakt te komen met het vrouwvolk...

Gelukkig zijn er in Heist nog echte wijkkermissen, die niet enkel bestaan uit een aantal kermisattrakties, maar ook uit echt feesten.

Van de kermis herinneren de ouderen zich meestal de rups, vooral als er een gelegenheid was om naast een meisje te zitten. Hoe rapper de rups draaide, hoe dichter de jongen bij het meisje kwam... en als in volle snelheid het zeil over de rups ging was het zeker ‘koekebak’.

Onttrokken aan het oog van de ouders of de buren, kon men onder het zeil efkens knuffelen, en in het beste geval ook eens ‘een smokstje geven’.

Om de plotse harteklop dan te neutraliseren, nam men plaats op de slinger en liet men zich eens lekker zwieren, of ging men op de bootjes, of met klein broertje of zusje op de paardenmolen.

In de Oosthoek werd er veel uitgebreider gevierd, en nog steeds. Er is de verkiezing van de wijkburgemeester, de grote stoet, de koers op eigenaardige fietsen, troubadour, de volksspelen en af en toe natuurlijk ook nog eens een pintje drinken.

Het is het beste bewijs dat Heist steeds geleefd heeft en dat heel wat tradities nog bewaard zijn gebleven.

Op de volgende bladzijde drukken wij een pamflet af uit 1925 over de wijkkermis in de Molenhoek.

Het geeft u een idee hoe men het vroeger aan boord legde en misschien bekoort het u genoeg om volgend jaar zelf ook deel te nemen.

affiche wijkkermis juni 1925

Wijkkermissen te Heist

André Desmidt

Heyst Leeft
1997
02
002-003
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22