Het gebeurde 40 jaar geleden -
Grootse waterwerken te Heist-Duinbergen

André Desmidt

De ontzanding die nog altijd het grootste actueel vraagstuk is van de Belgische Oostkust wordt nog steeds van nabij gevolgd. Heist-Duinbergen is er op dit punt het slechts aan toe van gans de Belgische kust.
Doch sedert de geweldige storm van 1 februari 1953 is er toch een gunstige kentering en wordt er dag en nacht gezocht om dit probleem op te lossen.

Reeds voor enkele jaren werd overgegaan tot het zijdelings planten van rijshout in het zand, met gunstige invloed. Nagenoeg is tot op heden van dit rijshout niets meer te bespeuren zodat reeds van een minieme zandaanvoer kan gewaagd worden. Eerstdaags zal men terug overgaan tot het plaatsen van zulk rijshout. Ook de golfbrekers worden hersteld, en er worden zelfs nieuwe aangelegd.

Golfbreker nummer 1 ligt te Duinbergen en is er het ergst aan toe. Goldbreker 3 voldoet ook niet meer aan de eisen, nevens de bestaande werd er een nieuwe aan¬gelegd.

Thans is men druk bezig met het herstellen van strandhoofd 51 gelegen tussen Heist en Duinbergen. Deze grote werken worden uitgevoerd door de gespecialiseerde firma’s Hanssens uit Brugge en Vianova die de asfaltwerken uitvoert.

Deze werken gaan soms met grote moeilijkheden gepaard, daar ze moeten uitgevoerd worden bij laag watertij en dan nog bij gunstig weder.

Met behulp van een sleepboot die een minieme diepgang heeft, worden netten uit rijshout vervaardigd, naar de plaats van bestemming gebracht, waar zij als fundering van de golfbreker geplaatst worden op de kop. Deze matten worden gemaakt op de kalfaterbank te Zeebrugge, waar 50 werklieden tewerkgesteld zijn.

Deze netten hebben 60 meter lengte, 25 meter breedte en 75 cm hoogte.

Gekomen op de plaats van bestemming die aangeduid is door palen, worden deze netten gezonken met behulp van zware arduinen blokken die per spoor aangebracht worden naar Zeebrugge, en daar geplaatst worden op platte boten om naar hun be¬stemming op de kop van de golfbreker gezonken te worden. Deze arduinen steen¬blokken worden met een lichte kraan op hun plaats nevens elkaar gelegd.

Ruim een vierde van de golfbreker wordt gemaakt van op zee. Het overige gedeelte wordt van op het strand aangebracht door vrachtwagens, alwaar de golfbreker reeds staat afgebakend met damplanken.

Aldus wordt op enkele maanden tijd een nieuwe golfbreker aangelegd.

En men eindigt als volgt:
Laten wij hopen dat de gunstige kentering van het ontzandingsvraagstuk te Heist- Duinbergen moge voortgaan ten bate van deze mooie badplaatsen aan de Belgische Oostkust.

Naar een persbericht uit 1957

40 jaar geleden - Grootse waterwerken te Heist-Duinbergen

André Desmidt

Heyst Leeft
1997
01
010-010
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:43:22