Mededelingen
1. Een Toeristisch Krantje te Heist in 1909

Jacques Larbouillat

Onze vriend en medelid de heer Hubert De Schepper uit Heist is een verwoed verzamelaar van interessante oude voorwerpen en publicaties. Onlangs kregen wij bij hem inzage van een oud vergeeld toeristisch krantje.

Het was een nummer van "Nord Villégiature" tweede jaargang, 1 juni 1909. Het is gedrukt en uitgeven te Heist, door Alfred Tytgat, Duinenstraat 21. De abonnementsprijs bedroeg 3 Fr voor het ganse zomerseizoen.

De bedoeling van het krantje was een mondaine kroniek met de feest- programma’s voor Heist, Duinbergen en Knokke uit te geven. In feite een voorloper van de fusie op toeristisch gebied.

Uit de wekelijkse kroniek vernemen wij dat het krantje eerst "Heyst Attractione" heette en dat het voortaan "Nord Villégiature" zou genoemd worden. Aldus zou het de bevalligheid en de goede faam van de drie vermelde badplaatsen beter kunnen verspreiden en doen kennen.

Benevens de "wekelijkse kroniek" in het Frans en het Vlaams, stond het krantje vol advertenties... in het Frans. Uit deze advertenties leren wij ook wat over het toeristische Heist van de "belle époque".

Naast de onlangs afgebroken afwateringssluis van het Leopoldkanaal, stond in 1909 aan de oostzijde een klein hotel, "Châlet des Ecluses" genaamd. Het behoorde toe aan Alexis Vassenere. Het was het "rendez-vous des chasseurs" ofte stamcafé van de jagers. De moezelwijn werd er bijzonder aanbevolen. Een prentbriefkaart van deze drankgelegenheid vinden we afgedrukt in het boekje "Heist in oude Prentkaarten" (blz. 43) van ons medelid Jean-Pierre Braems.

In Heist worden nog de volgende hotels vermeld:

Het GRAND HOTEL DU PHARE had 200 bedden en de pensioenprijs bedroeg 6 tot 12 Fr per dag. Iedere avond was er een symphonisch concert.

Het KURSAALHOTEL , uitgebrand in 1944, stond op het huidige Heldenplein.

Het telde toen 300 kamers, verschillende eetzalen, salons en leeszalen. De pensioenprijs: vanaf 7 Fr per dag. Het Kursaalhotel bezat reeds elektrische verlichting, een lift Otis, en een telefoon nr. 21. Wat dachten de toeristen anders wel!? De eigenaars waren L. Herreboudt-Claeys.

Het HOTEL LEOPOLD II bestond uit 150 kamers en had ook elektrische ver­lichting, maar geen lift! de eigenaars: V.P. Detrez-Baervoets.

MA CAMPAGNE staat nog altijd op de hoek van de Sint-Antoniusstraat en de Herman Lybaertstraat. Dit hotel was voor de meer bescheiden beurzen: volledig pension vanaf 4 Fr. Prachtig zicht op de velden en op 3 minuten afstand van de zeedijk!

Benevens hotel- en winkeladvertenties, lezen we verder dat er op de 6 juni om 3 uur in de namiddag "Grandes Courses Vélocipédiques" zouden doorgaan op de zeedijk, met 25O Fr aan prijzen, want het was de dag van de "Kermesse Communale". En om 5 uur ging op het strand het "Tournoi au Foot­ball" door, tussen "Heystfootball" en een ploeg van het 4e Linie van Brugge.

De plechtige zeewijding werd aangekondigd voor de zondag 13 juni.

Alle advertenties en aankondigingen waren in de Franse taal gesteld... maar onze Heistenaars zullen het toen ook wel geweten hebben, zonder "Nord Villégiature"!.

Mededelingen - 1. Een Toeristisch Krantje te Heist in 1909

Jacques Larbouillat

Rond de poldertorens
1973
03
110-111
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:41:38