Museumbladzijde
De laatste Waleploegen?

Viktor Van Damme

Ik geloof wel dat ons medelid Andre Strubbe van Oostkerke groot gelijk had, binst het bezoek aan het Streekmuseum te Heile op 3 maart 11, waar hij er op wees dat de waleploeg bij ons lange tijd in gebruik is geweest.

De laatste landbouwers uit de streek, die een waleploeg in gebruik hebben gehad, zijn waarschijnlijk: Jules Strubbe, die woonde te Lapscheure, Sint-Pietersdijk, op de hoeve nu bewoond door een Vande Sompele; en Cyriel Van Kerschaever, toen landbouwer te Damme-Platheule. Van deze laatste woont een zoon Walter te Moerkerke-Molentje en een zoon Raoul te Lapscheure De Vrede. Deze beiden hebben nog wel met de waleploeg gewerkt,

Uit het rekenboek van de wagenmakerij, het volgende: 1926 - Juni 15 - Een waleploeg vermaakt: een dijsel ingestoken 18 fr. - een nieuwe trame 17 fr, - een schee tussen de tramen 7 fr. - spieën geleverd 4 fr. - 5 uren gewerkt 15 fr.

De tramen waren eigenlijk de handvatten waar de ploeger tussen liep en ze dienden om de ploeg te helpen leiden. Dat voor wat Jules Strubbe betreft.

En voor Cyriel Van Kerschaever te Damme:
1932 - Augustus 30 - Een nieuw wiel voor de waleploeg (79 x 5 cm) 125 fr.

Die 79 cm, dat was de hoogte van het wiel, en 5 cm is de breedte van de velgen en van het beslag.

Van de zoons Van Kerschaever zou er wellicht nog kunnen vernomen worden, of toch ongeveer, tot welk jaar de waleploeg bij hen in gebruik is geweest.

Ziezo, dat is het laatste wat ik vind over waleploegs. Het zal wel enig nut hebben..

Museumbladzijde: De laatste Waleploegen?

Viktor Van Damme

Rond de poldertorens
1974
02
103-103
Vincent Willem
2023-06-19 14:40:26