Heilig Hartparochie Knokke 1935 – 1985

"Men vertelt dat mevr. Van Bunnen, eigenares van het Grand Hôtel, bereid is een perceel grond af te staan nabij het kruispunt der Dumortier- en Van Bunnenlaan, op voorwaarde dat er eene kerk op gebouwd wordt. Mochte dit plan verwezenlijkt worden, ‘t ware een goede aanwinst voor het schoon kwartier dat toch een weinig achter blijft in de algemene ontwikkeling van Knocke.”

Dit kon men lezen in het “Brugsch Handelsblad” van 20 november 1929, onder de titel Nieuwe kerk.

"Men vertelt"... En wat men vertelde was de eerste stap tot de oprichting van de H.Hart-parochie, het optrekken van de H. Hartkerk.

Hoe het dan zover kwam in 1935, laten we hier volgen aan de hand van de persuitknipsels van vijftig en meer jaren geleden, uit de archieven van het “Brugsch Handelsblad”.

11 februari 1933:

Het plan is opgevat om een vierde kerk te bouwen te Knocke, en wel in de stadwijk gelegen tusschen den zeedijk en de tennispleinen. Reeds werden handteekens voor het verwezenlijken van dezen wensch ingezameld. Dit stadskwartier zou bij deze noodzakelijke verfraaiing verbeteren, en de gronden zullen in waarde stijgen."

Als de geestelijkheid zeker dacht aan het zieleheil van de toekomstige parochianen, dan was het duidelijk niet het geval bij de spekulanten. Hoe dan ook, het zou ook het troosteloze einde worden van een prachtig duinengebied bij Plettinckx Hul.

27 januari 1934:

Op de parochie van pastoor Bonte bleek men zo maar niet bereid het gezag gedeeltelijk over te dragen aan een nieuwe.

Henri Lievens schreef toen het lokale nieuws.

Kerknieuws – Bij koninklijk besluit van 14 December 1933 is: 1) de wijk der Van Bunnenlaan en der Dumortierlaan te Knocke onder de aanroeping van het Heilig Hart, opgericht tot kapelanij afhangende van de hulpparochie van de H. Margareta aldaar; 2) de bij koninklijk besluit van 30 Mei 1932 aan de derde plaats van onderpastoor bij de kerk van de H. Margareta te Knocke, op Staatsgelden verbonden wedde, op de plaats van kapelaan overgedragen.

3 maart 1934:

Knocke. – De Nieuwe Kerk. –

De nieuwe kerk van het H. Hart, die geen parochiekerk zal zijn, maar wel een kerk afhangend van de parochiale, zal er dit jaar niet meer komen. Maandag 19 Maart zullen de aanbiedingen gedaan in de openbare aanbesteding tot het bouwen van voornoemde kerk, kenbaar gemaakt worden. En dit in het Noordzee Hotel, om 2 u. 30. De aannemer aan wie het aanbod zal toegezegd worden, zal binnen een tijdperk van 5 dagen een borgsom van 10 t.h. moeten storten in de Nationale Bank. De plans en alle andere inlichtingen zijn te bekomen bij den bouwmeester Viérin te Brugge en het aanbod moet gestuurd worden aan den Heer Stroo, Knocke, vòòr 17 Maart.

In afwachting dat men een aanvang neemt met de nieuwe kerk, is men reeds begonnen met een voorlopige barak op te timmeren. Dit zou toelaten dan voorlopig de mis op te dragen en die barak zou ongeveer 600 stoelen bevatten.

24 april 1934:

Nieuwe Kerk. – Wij kunnen vooraf zeggen dat de uitslag van de aanbesteding ons niet het minst verwondert en algemeen was deze uitslag bij voorbaat gekend. Talrijke aannemers wilden zelfs om deze reden niet mededoen. De uitslag der aanbesteding luidde als volgt:

W. De Cuyper, Knocke, 1.311.883 fr.; Priem Brugge, 1.475.816 fr.; Lannoye, Marcke, 1.491.403 fr.; De Busschere Thielt 1.554.574; Van de Kerckhove, Ingelmunster, 1.579.432 fr.; Gobyn, Oostende, 1.616.668; Kohn, Gent, 1.655.301; Wybo, A., Oostende, 1.667.813; Wybo G., Oostende, 1.676.813; Soete Yper, 1.683.000; Verhaeghe, Lophem, 1.726.762; De Meyer, Knocke, 1.858.269; Canneyt, Knocke, 1.920.966; Coppens, Middelkerke, 1.931.769; Lingier, Oostende, 1.910.360 fr.; Eene te Eecloo, 2.057.541 fr.

In afwachting dat men aanvang neemt met het bouwen van de kerk, heeft men er een barak geplaatst. Van heden af vangen de diensten reeds aan. Morgen Zondag zijn de diensten als volgt: 7 u. 30 gelezen mis en te 9 u. 30 hoogmis.

24 april 1934:

In de gemeenteraad

Bouwen Kerk. Lastenboek, enz.

Schepen Deckers wijst er nogmaals op, dat hij niet kan instemmen met het lastenboek en de overtuiging toegedaan is dat het niet van M. Viérin komt. Spreker geeft een paar voorbeelden van de onvolledigheid van het lastenboek en besluit: Het lastenboek is opgemaakt door personen die er op uit zijn geld te slaan.

Heer Tavernier: Heer Viérin is toch de gekende bouwmeester van Brugge.

Schepen Deckers: Neemt inlichtingen te Brugge over Heer Viérin en gij zult er alles van weten. Spreker leest een schrijven uit het “Brugsch Handelsblad” aangaande Heer Viérin.

De Katholieken: Leugentaal!!

Schepen Deckers: Verre van daar, die durven de waarheid zeggen.

Heer Tavernier: Vindt het eigenaardig dat schepen Deckers niet instemt met het lastenboek en dat het door hoogerhand werd aanvaard.

Schepen Deckers vraagt waarom het lastenboek niet geparafeerd is.

Nu ontstaat er een woordentwist tusschen schepen Deckers en de katholieken, en ’t gaat er heftig op los.

Schepen Deckers is niet te vinden voor het lastenboek.

Heer sekretaris geeft lezing van een ministerie en schrijven waarbij er eveneens opmerkingen gemaakt worden aangaande het lastenboek.

Heer Burgemeester: Schepen Deckers had dus meer dan gelijk, vermits er van hoogerhand ook opmerkingen worden gemaakt.

Twee voorstellen worden gedaan door schepen Deckers:

  1. alle voorbehoud te maken wat betreft het toezicht der werken;
  2. niet tusschen te komen in niet voorziene aanvullende werken alsmede volledig eerloon.

Beide worden met 5 lib. en 1 soc. aangenomen tegen 5 katholieken.

Daarop wordt de openbare zitting geheven.

28 juli 1934 ... en terloops:

Knocke. – Koninklijke Dank. –

Even na zijn aankomst Vrijdag op de luchthaven van Knocke, had er een ontvangst plaats in de koninklijke villa. De Vorst had er aan gehouden alle personen te bedanken die mede hadden geholpen aan den opbouw van zijn rustoord. De verschillende personen werden voorgesteld door oud-minister Lippens, die eveneens met een vliegtoestel was aangekomen. Werden aan den Vorst voorgesteld: Heeren Cavens, bestuurder van de Cie du Zoute; de aannemer, burgemeester Desmidt en diens opzichter, bouwmeester Viérin; Demuyter; schildersbaas Isable; de toezichter M. Rombout alsook Eggermont. De Vorst onderhield zich langen tijd met de aan hem voorgestelde personen in het Vlaamsch.

De Koninklijke Familie. – De koninklijke familie die sedert de maand Juli in onze badstad vertoefde, heeft Donderdag morgen deze verlaten met bestemming voor Brussel. Niet alleen de Koning en de Koningin, maar ook de prinsen zijn vertrokken en zullen denkelijk met de maand September terugkomen.

Eerste Steenlegging. – Zondag voormiddag werd officieel de eerste steen van de nieuwe kerk van het H. Hart gelegd; daar de bisschop door ziekte weerhouden deze plechtigheid niet kon bijwonen, werd dit gedaan door een kanunnik. Gansch het plein was versierd met de pauselijke vlaggen. Bij deze plechtigheid hebben wij opgemerkt de kerkelijke overheid; de kerkraad; gouverneur Bacis en diens vrouw, senator Pater Rutten, bouwmeester Viérin, aannemer De Cuyper, enz.

Nota bene:

Rond de nieuwe Kerk. – Het sloeg ons, wanneer wij de nieuwe kerk binnentraden in vlammende letters en in de twee landstalen te lezen te krijgen: Deze kerk heeft een millioen schuld!

Dat loopt toch een beetje over zijn hout! In alle bidplaatsen treft u een godsdienstige spreuk en hier treden de financies op het voorplan!

Moesten al deze die schuld hebben, handelen als de kerkfabriek van de nieuwe kerk, 't zou er lief uitzien in onze badstad.

Er wordt ook nogal wat gesproken over het nieuwe orgel dat omtrent 300 duizend frank heeft gekost. Welke Belgische fabriek werd met de levering belast? Wij durven niet veronderstellen dat vreemden het werk van België komen afnemen?

Is die kerk nu eveneens een tweede kursaal geworden, waar orgel-recitals gegeven worden en waar het betalende publiek den uitvoerder toejuicht!

En wie leverde de kerkstoelen? Knockenaren werden toch ook zeker in de gelegenheid gesteld prijzen te maken en deel te nemen aan de aanbesteding?

5 januari 1935

Knocke. – Plechtige Aanstelling. –

Zondag namiddag geschiedde de plechtige aanstelling van den nieuwen pastoor van de parochie van het H. Hart. In den morgend werd een laatste hand gelegd aan de opschikkingen. Een paar triomfbogen als deze op het Zoute en aan de nieuwe kerk werden opgemerkt. De stoet was kort doch keurig, dit moet worden toegeschreven aan het feit dat alles zoo overhaastig is gegaan en dat het een slecht tijdstip daarvoor is. In den stoet hebben wij opgemerkt alle vereenigingen als: Waarom Niet, Knocke F. C., Tooneelvereeniging Pogen, V.K.J., enz.; een praalwagen die vooral de aandacht trok, was deze die de nieuwe kerk van het H. Hart voorstelde. Onder de geestelijken hebben wij opgemerkt: E.H. de deken; Pater Rutten, oud-pastoor van Knocke; E.H. Loosveldt; de huidige pastoor E.H. Bonte, E.H. Maschelein, van Heyst en anderen, wier namen ons niet bekend zijn. Onder de wereldlijke: Gouverneur Baels, volksvertegenwoordigers Geuens en De Bruyne en de kath. gemeenteraadsleden. In de tot haar nokken gevulde noodkerk greep de korte plechtige aanstelling plaats, waar de E.H. Deken het woord nam. Daarna werd den nieuwen pastoor een lunch aangeboden in het Golf Hotel, waar alle genoodigden ten disch waren en waar E.H. Bonte een prachtrede uitsprak.

Nieuwjaar drukte. – In de stad heerschte er met de nieuwjaardagen een groote drukte en als we de gegevens mogen gelooven zou deze beter wezen dan het vorig jaar. In alle geval was de drukte nog grooter dan met de Kerstdagen en tal van hotels hebben beslist van de Nieuwjaardagen 1935 niet te klagen.

Ook in de Post was de drukte ongemeen …

3 augustus 1935: toen de kerk er was

Burgerlijke Stand

  • Huwelijken: Ledent Ambroise, hotelbediende, St-Servais, met Maenhout Margareta, dienstmeid, te Knocke.
  • Geboorten: Vanackerhout Marguerite, v. Romain en Bastoen Germaine; Ryckaert Daniel, v. Petrus en Dewaele Marie; Bonte Marie, v. Albert en George Bertha; Loeys Annie, v. Adhemar en Bonte Celeste.
  • Overlijdens: Lievens Sylvie, z.b. 55 j., te St-Gillis.

Verzameling A. D'hont

In “Brugsch Handelsblad” van 29 juni 1935
Plechtige Inwijding der nieuwe kerk van het Heilig Hart te Knocke

De feestdag van het H. Hart werd hier ter stede op een tweevoudige manier gevierd. Immers, wij hadden ook nog de plechtige wijding van dc nieuwe kerk van het H. Hart. Deze nieuwe parochie was er meer dan noodig, gezien de uitbreiding die de gemeente steeds neemt. Na een noeste werking vanwege E.H. Vincke, is deze tot stand gekomen.

Koortsachtig had men in de laatste dagen gewerkt om met de opschikkingswerken klaar te wezen. Alhoewel de noodkerk nog niet ten volle verdwenen was, toch konden de andere opschikkingswerken doorgaan. Men had tal van versieringen aangebracht voor deze kerkelijke plechtigheid. Voor deze gebeurtenis hadden tal van bereidwillige handen medegeholpen aan de verfraaiingen.

Het weder was overheerlijk en de kerk glinsterde in de vroege morgenzon in haar volle pracht en praal. De onmiddellijke omgeving alsook de voornaamste straten van Knocke waren bevlagd. Eenerzijds wapperde de Belgische driekleur en anderzijds de Pauselijke kleuren. De feeststemming was overheerlijk en puik en de deelneming was algemeen. We gelooven niet dat den nieuwen pastoor van deze onlangs tot stand gekomen parochie en bewerker, E.H. Vincke, een grooter blijk van waardeering kon worden geschonken als deze.

Even voor 9 uur begonnen de klokken hun feestgeluid te laten galmen over de nieuwe parochie, dc inwoners tot de plechtigheid uitnoodigende. Deze lieten dan ook niet op zich wachten, om dan ook maar niets van de plechtigheden te missen. Ook de Kerkraad verscheen weldra ter plaatse om de laatste onderrichtingen te verschaffen. De E.H. Neirynck, voorzitter, Wattyne, Stepman, Van Ryckeghem en Van Isacker, waren druk in de weer. Wij kunnen onmogelijk verder alle vooraanstaande persoonlijkheden noemen welke de plechtigheid bijwoonden; beperken wij ons bij de voornaamste. Onder de geestelijken hebben wij opgemerkt: Mgr. Lamiroy, bisschop van Brugge; Mgr. Colle, de vertegenwoordiger van Z.M. de Koning; Mgr Callewaert. van de EE, PP. van den H. Geest; E.H. Deken van der Heeren; E.H. Bonte, Looseveld, Verhelst. E.H. Pater Rutten, enz. Onder de wereldlijke: de heer Baels, Goeverneur van W.-Vlaanderen, heer Goddyn, eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, enz.

De plechtigheid werd ingezet met de wijding van de buitenmuren, welke geschiedde door Mgr. Lamiroy, bijgestaan door Deken Van der Heeren en E.H. Bonte, pastoor van de parochie H. Margaretha. Daarna wordt de relikwie van het H. Hart rond de kerk gedragen door twee geestelijken. Vervolgens werd overgegaan tot de zalving van de deuren. De plechtigheid in dc kerk zelf, werd gedaan zonder het bijzijn van het volk. Deze werd opgedragen door den nieuwen herder van de parochie, E.H. Vincke. aan wie de eer te beurt viel de eerste officiële mis te mogen opdragen. Hij was bijgestaan door E.H. Verhelst en E.H. Loosveld, oud-Pastoor van de H. Margaretha. Ook het volk had zijn deel in deze eerste Mis, daar de gezangen gezamenlijk werden uitgevoerd. Mgr. Lamiroy had plaats genomen in de voor hem voorbehouden troon, wijl de vertegenwoordiger van den Koning, Mgr. Colle, wat verder plaats had genomen.

Aldus eindigde deze kerkelijke plechtigheid der wijding van de nieuwe kerk van het H. Hart.

Hierbij dienen eenige woorden gevoegd te worden over de inwendige versiering der nieuwe kerk. Voor wat betreft de marmerwerken, namelijk vloer van koor in rood marmer, Altaar in zwart met “Rouge Antique”, koorbekleeding in grijs marmer der Ardennen, het ciborium in goud-geel Portugeesche marmer en door kolommen in Rose marmer gedragen, dit alles schoon werk werd geleverd door de firma Maurice Lanssens en Cie. te Brugge.

2018 06 22 142622Zijne Hoogweerdigheid Mgr. Lamiroy, Bisschop van Brugge, bij de Wijding der nieuwe kerk.

2018 06 22 142651Midden de duinen, tussen Plettinckx-Hul en de Dumortierlaan, werden in juni 1934 de werken aangevangen voor de nieuwe kerk, naast de barak die als noodkerk ingericht was.
Foto onder: op 22 juli 1934 werd de eerste steen gelegd, in aanwezigheid van goeverneur Baels. Centraal herkent men pastoor Vincke. (Foto's Charles D’hont)

2018 06 22 142709De kerkraad van het H. Hart met voorzitter Eugène Mattelaer en pastoor Masureel.

2018 06 22 142727Dr. E. Mattelaer, deken Fenaux, graaf L. Lippens, e.h. Van den Heuvel en pastoor Masureel, bij de overhandiging van Het jubileumboek “Geschiedenis van de H. Hartparochie van Knokke-Zoute 1935-1985”

2018 06 22 1427451936: pastoor Vincke begeleidt prins Boudewijn, de huidige koning, na het bijwonen van de mis in de H. Hart-kerk.

2018 06 22 142809

Brugsch Handelsblad
Het Volk

Heilige Hartparochie Knokke 1935-1985

Redactie

Cnocke is Hier
1985
22
048-052
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01