Lustrumviering der Canadese Bevrijdingsmars te Knokke: 1 november!
Dit jaar greep voor de 5e maal de Canadese Bevrijdingsmars plaats, ingericht door de heemkundige kring Cnoc is ier. De tocht van 33 km met startplaats te Hoofdplaat (Ned.) is niet te vergelijken met andere wandeltochten in ons land. Het is in de eerste plaats een herinneringmars ter ere van de gesneuvelde jonge Canadezen die in 1944 onze streek kwamen bevrijden en thans op het Militair kerkhof te Adegem rustten.
Vorig jaar schreef een Canadees soldaat naar zijn ouders in Canada: "I am in Belgium again this year for the liberationmarch … the pride they show and respect for our dead is unreal..."
De bevrijding van de Linker-Scheldemonding bracht vele offers onder de Canadezen, onze bevrijders. Op vele plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen kwamen ze op harde weerstandsnesten van de vijand. Vele gemeenten werden zo getroffen door bombardementen; de burgerbevolking kreeg het eveneens hard te verduren.
Zo kwam bestuurslid Gerard Adriaenssens op het idee een wandeltocht in te richten volgende dezelfde weg waar eens de Canadezen vochten om ten slotte Knokke te bereiken op 1 november 1944. Meer kan men hierover lezen in de brochure, te verkrijgen op verdervermeld adres.
De eerste bevrijdingsmars in 1974 telde een 200 deelnemers aan de start, doch daar deze in de smaak viel van de wandelliefhebbers, groeide het aantal tot 850 vorig jaar. Het prachtig landschap met zijn dijken en polders, geen hoofdwegen, is uniek en wordt door iedereen geprezen.
Sedert drie jaar neemt er een sectie Canadese soldaten deel aan dit gebeuren. Vorig jaar mocht de organisatie zelfs een "Pipes and drumband" verwelkomen voor het Canadese weekend.
Naast deze bevrijdingsmars op 1 november waren er tal van andere aktiviteiten gedurende "De Canadese Week". Op 2 november was er een herdenkingsmis in de H. Margarethakerk te Knokke. Daarna reed men naar het Militair kerkhof te Adegem voor de hulde aan de gesneuvelden.
Diezelfde dag werd in het Cultureel Centrum "Scharpoord" een avond gepland om 20,30 u., ingericht door het Willemsfonds Knokke en Cnoc is ier. Op het programma stonden o.a. een diamontage over de bevrijdingsmarsen (D. Lannoy - G. Warnier), een archieffilm uit 1945 over de onthulling van de Canadasquare, + enkele films uit Canada en een montage van A. D’hont.
Het A.K.M.V. verleende eveneens zijn medewerking aan de "Canadese Week".
Andere instanties waren; de ambassades te Den Haag en te Brussel, de gemeentebesturen van Oostburg en Knokke-Heist, de vaderlandse groeperingen, de Heemkring van West-Zeeuws-Vlaanderen, het Rode Kruis, de Zeegalm, en de W.N.Z.B. Wandelclub. Vorig jaar werd een brochure uitgegeven met de historiek en de route van de mars, voorzien van zeldzame archieffoto’s. Kostprijs: 80 fr. of door storting van 80 fr. + 15 fr. verzendingskosten op postrekening van Cnoc is ier.
Monument te Biervliet (Ned.)
Door een speciaal komiteit van de Heemkundige Kring van West-Zeeuws-Vlaanderen werd op zaterdag 28 oktober te Biervliet bij Hoofdplaat in de Paulinapolder een monument onthuld ter ere van de Canadezen die er sneuvelden bij de operatie "Switch - back" in 1944.
Het was de Highland Light Infantry of Canada die er het eerst voet aan wal zette en zo oprukte om ons gebied te bevrijden. De North Nova Scotia Highlanders rukten op naar Hoofdplaat, waar ieder jaar de bevrijdingsmars aanvangt.
De gemeenten van West-Zeeuws-Vlaanderen verleenden hun financiële medewerking aan dit enig monument van de hand van E. Joachim.
Men bemerkte er de Ambassadeur van Canada, de afgevaardigde van de Koningin, en vele prominenten, alsook de vertegenwoordigers van Knokke.
De plechtigheid was om 13,30 u. in de hervormde kerk te Biervliet met toespraken van de burgemeester, prof. De Jongh, en het uitvoeren van het Canadees volkslied. Om 14,30 u. vertrok men van op het marktplein naar het monument in de Paulinapolder aan de dijk. Daar was dan een ceremonie en onthulling van het monument. Na deze plechtigheden reed men in karavaan naar het raadhuis van Terneuzen, alwaar een receptie aan de genodigden werd aangeboden.
En tot slot, vergeet niet:
- uw abonnement voor 1979 te hernieuwen (zie pag. 2)! Doe het nu!
- 't volgend nummer van Cnoc is ier verschijnt in april 79; teksten binnen einde februari 79 bij dhr A. Sandelé.