't Oude Knokke blijft in de harten leven

De grote belangstelling voor "Oud Knocke in beeld" in mei heeft andermaal bewezen dat de herinneringen aan het dorp van weleer gaaf gebleven zijn. Binnen de zaal van het Boudewijncentrum, waar het oudste hotel de tijd overleefd heeft, kon men zich volledig terug inleven in de atmosfeer zoete leven aan de voet der duinen. Het waren niet alleen de ouderen die de klok terugdraaiden, maar ook de jongeren die hun oorsprong wensten te achterhalen. De scholen waren daarbij nog in de gelegenheid met een tekenwedstrijd bij het landschap van weleer aan te sluiten.

Op de opening der tentoonstelling waren naast ere-burgemeester Mattelaer, schepen Peere en raadsleden Van de Velde, Ruysschaert en De Groote, ook de vertegenwoordigers der kulturele verenigingen met voorzitter Ghekiere, zomede de schooldirekties aanwezig. Voorzitter Jimmy De Bruecker van "Cnoc is ier" zorgde voor de ontvangst. De h. André D'hont sprak een inleidend woord uit om de betekenis te onderlijnen van de tentoonstelling in het kader van het Jaar van 't Dorp. Dr. Mattelaer wees op de verdiensten der verzamelaars van foto's en prentkaarten over het oude Knokke, in het bijzonder wat de heemkring daarbij verwezenlijkt heeft.

Aan Jimmy De Bruecker, de veteraan onder de verzamelaars, kwam de eer toe het lint tot de verzameling van "Oud Knocke in beeld" door te knippen. Naast de meest merkwaardige vergrotingen uit zijn rijke kollektie waren er ook de beeldbanden van André D'hont te zien, de dekoratieve panelen van Willy Desmedt en de diareeks van Danny Lannoy. In de volgende dagen zouden de bezoekers er vele uren slijten om bekende figuren of vertrouwde hoekjes van weleer te achterhalen.

De bekroonde tekeningen uit de wedstrijd voor de leerlingen der plaatselijke scholen zijn een verrassing in gunstige zin geworden. De laureaten werden bijzonder gefeliciteerd en ze mochten vele geschiedkundige werken over Knokke in ontvangst nemen.

Uitslag der tekenwedstrijd:

Stadsschool Duinviooltjesstraat:

  • 1. Ward Vervarcke (12j.);
  • 2. Bruno Wilmot (12);
  • Antonio Quintens (10).

Rijkslagereschool Pierslaan:

  • 1. Katrien Giraldo (12).

Vrij Onderwijs Sportlaan:

  • 1e afd. l. Isabel Van Maele (8); 2. Isabel Rodenbach (8); 3. Rik Maenhout (7); 4. Timas De Groote (7).
  • 2e afd. l. Joffrey Van Landewyck (8); 2. Pim Verhaeghe (9); 3. Sandy Pauwels (9).

Vrij Onderwijs Keuvelhoekstraat:

  • 1e afd. l. Ingrid Maertens (10); 2. Ann De Baets (11); 3. Christian Van Audenaerde (9).
  • 2e afd. l. Blena Wymeersch (11); 2. Michel Leber (12 ); 3. David Claeys (11).

Vrij Onderwijs Diksmudestraat:

  • 1. Bruno Lantsoght (7); 2. Filip Van Belleghem (11); 3. Luc Loeys (9).

't Oude Knokke blijft in de harten leven.

Redactie

Cnocke is Hier
1978
12
018-018
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:33:01