Jubelviering Nationaal werk voor kinderwelzijn

Historiek

Op 1 maart 1937 werd de Raadpleging voor Zuigelingen gesticht door E. Heer Juliaan Moreel, toenmalig onderpastoor te Heist en in samenwerking met de K.A.V. Een comité werd samengesteld en bestond uit een voorzitster: Mw.Bulcke -Jooris, secretaresse: Maria Monballyu, dokter: J. Alexander, verpleegster: Militine Dyserinck, comitéleden: Mw. Vlietinck -Ackx, Mw. Richard Desmedt, Mw. Bert, L. Louise Degrauwe.

De nodige meubelen werden ons bezorgd door de hoofdzetel in Brussel, en we starten nog diezelfde maand in de zaal van het patronaat in de kerkstraat. Het was bar winterweer, sneeuw, wind, glad, niemand kwam opdagen. Zo kon het toch niet zijn. In de buurt was er juist een baby geboren, met name Ghislaine Bulcke, en we besloten het kindje zelf te halen, goed ingeduffeld en zo konden we ons toch verheugen over één aanmelding. Het werk groeide en bloeide verder, iedere week een raadpleging met soms. 30 à 40 kindjes. Na enkele weken werd het werk aangenomen door N.W.K. Brussel.

1940-1945 de oorlogsjaren. Schaarste aan kindervoeding. We richten een verkoopdienst in: bloem, melk, suiker, zeep konden de jonge moeders aan voordelige prijs kopen en gerantsoeneerd. De verantwoordelijke van de verkoopdienst was M. L. Degrauwe, thans E. Zuster Emilia te Knokke.

Wel en wee zoals in ieder organisatie, soms wel eens moeten verhuizen van lokaal. Na het patronaat kregen we een plaats in het klooster, om vandaar terug te verhuizen naar de gemeenteschool. Gedurende de oorlog verbleven we met onze lokalen in “Rerum Novarum”. Daar werden dan de nodige veranderingswerken gedaan, maar enkele tijd verlieten we ook dit gebouw, dan maar naar de lokalen van het C.M. in de Bondgenotenlaan, waar we verbleven van 1960 tot 1984.
 
Met de verkoop van dit huis, moesten we terug uitzien naar een andere lokalen en ditmaal hopen we voor lange tijd in de lokalen van het C.M. gebouw in de stadhuisstraat. Niettegenstaande de vele moeilijkheden van verhuis bloeit tot nu toe de raadpleging van het jonge kind (tegenwoordige benaming). Als dokters hadden we achtereenvolgens: Dokter Alexander, overleden in 1983, dokter Gobert overleden in 1984, vervolgens dokter Deschrijver uit Blankenberge en jammerlijk verongelukt in december 1972. Hij werd opgevolgd door dokter R. Van Hoorebeke eveneens uit Blankenberge, kinderarts en nu nog werkzaam in de raadpleging.

Als verpleegsters: Militine Dyserinck, overleden, Angèle Dyserinck (Op rust) Mw. Verroeris, Mw. Draycott, Mw. Defloor, Mw. Van Maenen en op heden is deze functie in goede handen van Mw. Ingrid Boonet. In de opeenvolgende jaren hadden we als comitéleden: Mw. Van Maenen, Mw. Alice Van Dierendonck, Mw. Welvis, Mw.Bertha Ackx, Mw. Ackx, Mw. R. Desmedt, Mw. Bert, Mw. Francine Baeten, allen overleden.

Volgen nog: Mw. Judith Despiegelaere, Mw. Vanlersberghe, Mw. Hilda Beirens, Mw. Nera Dogimont, M.L. Degrauwe (zuster Emilia). Als voorzitster: Mw. Bulcke, Mw. Vereecke-Bulcke, Mw. Francine Bouten, deze laatste is nog steeds ons huidige voorzitster, samen met secretaresse M. Monballyu, en comitéleden Irène Janssens, ondervoorzitster Mariette Timmerman, M.J. Debrabandere, Tilly Debaecke, Christine De Jonge, M.J. Dewilde, dokter Van Horebeek en verpleegster Ingrid Boonet.
We betreuren het verlies van een jong comitélid Francine Baeten overleden in 1977.

We mogen ons verheugen over een bloeiende raadpleging, temeer dat we in 1983 overgingen naar de raadpleging op afspraak, heel interessant voor de vaders en moeders om geen lange wachttijd meer te moeten hebben. Gratis worden ook de nodige inentingen gegeven tegen allerhande kinderziekten. Tweemaal in de maand is er Ewing-test of gehoortest, en onlangs zijn we gestart met de “Oogtest”. Duizend kinderen hebben in die vijftig jaren gratis kunnen genieten van een preventieve gezondheidszorg onder toezicht van een kinderarts, bijgestaan door een verpleegster, en vergeten wij de comitéleden niet die al het werk gratis en toch tot in de puntjes verzorgen.

Zo groeide en bloeide de raadpleging voor het jonge kind.
Verder goed heil aan het Nationaal werk voor Kinderwelzijn.


Duinbergen ...
een stukje nostalgie
in het paradijs van nu ...

Dit is de titel van de brochure opgesteld door Rita Vandewalle en de heer Vermeersch als leden van de Gidsenkring Knokke-Heist.

Het betreft een beschrijving van een model-wandeling door Duinbergen, met vermelding van heel wat wetenswaardigheden.

Ondersteund door een stadsplannetje, en heel wat afbeeldingen van oude postkaarten, kunnen de wandelaars met deze papieren gids vertrekken aan het Heldenplein doorheen de paadjes en steegjes van Duinbergen, tot op de hoogste toppen van de vroegere duinen om via de zeedijk terug te keren naar Heist. Deze brochure ligt ter uwer beschikking in het bureau van toerisme voor de prijs van 80 fr. De brochure wordt opgedragen aan de Heer Antoon Ghekiere, voorzitter van de stedelijke cultuurraad en voorzitter van de plaatselijke gidsenkring.

50 jaar parochie Duinbergen...

Een week na de viering van een 100-jarige Duinbergenaar, de heer Alois Debuck (jammerlijk genoeg onlangs overleden) was er weer feest in de parochie Duinbergen, en dit voor de viering van 50 jaar bestaan van de parochie. Naar aanleiding van dit feestgebeuren werd een prachtige tentoonstelling opgezet, en werd van de hand van E.H. Vandenheuvel een boek uitgegeven met als onderwerp de wordingsgeschiedenis van deze riante villawijk van Heist.
 
Er zijn nog slechts enkele exemplaren ter beschikking van dit boek dat te bekomen is in de winkel Dropa, op de hoek van de Duinbergenlaan en de Elizabethlaan.
 
Wanneer je meer wilt weten over de eerste kapel en de eerste kerk van Duinbergen , of van de pastoors, of van de kloostergemeenschappen en de scholen, dan is dit boek een must.

Desutter questor

En om dit blad Duinbergen af te ronden dan nog een pas binnengelopen bericht. Op vrijdag 23 oktober (1987) werd volksvertegenwoordiger Desutter benoemd tot questor in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het College van Questoren is zowat het dagelijks bestuur van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en moet instaan voor de 400 personeelsleden, de gebouwen en de financiën. Het is de eerste keer dat een Heistenaar, of Duinbergenaar dergelijke eer te beurt viel.

Jubelviering Nationaal werk voor kinderwelzijn

Redactie

Heyst Leeft
1987
04
009-010
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19