Ode aan de vis

Albert Vandierendonck

2015 06 01 144457In ieders belangen,
wordt de vis gevangen.
Maar! ... Houdt steeds in gedachten,
de visser beleeft dikwijls bange dagen en nachten.

Bij storm en ontij! ... Het weze menigmaal herhaald!
Ja! Dan wordt het visje dikwijls zeer duur betaald.

Maar, komt de visser met zijn vangst aan wal!
Is hij benieuwd wat het worden zal!

Wanneer de besomming goed is geweest,
Dan, is hij opgeruimd en blij van geest.

Hier volgen enige visrecepten voor de mensen,
Die het eventueel zouden wensen.

Een portie rijst, met gekookte schelvis of kabeljauw,
Is licht verteerbaar, je merkt het algauw.

Wijtingfileetjes, opgerold in tomatensaus en in de oven,
met puree, is mensenkost niet te geloven.

Fritten met gebakken filets van platen,
Je hebt althans geen last van graten.

Kazakken, gerookte sprot, gestoomde makreel of haring in de azijn,
‘t Is winterkost, lekker en fijn.

Gestoofde rogge, of doraden,
zijn zeker niet te versmaden.

Gedroogde scharren met een pint schuimend bier,
en je kan de ganse nacht op zwier.

Gekookte tarbot of gebakken griet,
ja, wie lust zulk een delikatessen niet?

Gebakken tong op tijd en stond,
Met kroketten, je krijgt er het water van in de mond.

Want ja!... De vis is gewis,
Het gezondste, en beste voedsel dat er is.

****************************

Heist 22 november 1984
Albert Vandierendonck

Ode aan de vis

Albert Vandierendonck

Heyst Leeft
1987
04
008-008
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19