HET VOLK,
Heyst Leeft: succes

KNOKKE HEIST Onder grote belangstelling vond zaterdag de tweede uitgave plaats van het festival van het volks en visserslied, ingericht door de plaatselijke heemkundige kring Heyst Leeft met steun van de vzw Initiatief Knokke Heist.Voorzitter Debackere had alle reden om tevreden te zijn bij het zien van een volle Oude Schuur en een tiental deelnemers op niveau. Na een gezellige Breugelse maaltijd, opgefrist door aangepaste muziek van de h. Kurt Vlietinck, kon presentator André Desmidt de jury aan het publiek voorstellen. Deze fungeerde onder voorzitterschap van de h. J. De Vocht. Na het gastoptreden van mevrouw Cecile Plasschaert, die een tweetal geslaagde nummertjes ten beste gaf, kon het festival dan toch beginnen, order het goedkeurend oog en oor van het inmiddels nog aangedikte publiek.

Een tegenvaller voor Heyst Leeft was wel de absolute afwezigheid van het gemeentebestuur van Knokke Heist. Enkel volksvertegenwoordiger E. Desutter was present. Na het niet toekennen van de subsidies voor de werking van het vorige jaar, wordt deze ostentatieve afwezigheid als pijnlijk ervaren bij het bestuur van de vereniging.

Laureaten

Als laureaat van het festival kwam de h. Luc Derney uit de bus die het lied Op de kop van de schuute' op meesterlijke, zeer gevoelige wijze bracht. Hij kreeg de geldprijs van 10.000 fr., aangevuld met de ereschaal van minister Daniël Coens.

Luc Derney behoort tot de groep De Zeesluffer', groep die ook aan het festival deelnam en gekend is als auteurs van de jongste Heistse carnavalhit. Zilver was er voor de laureate van vorig jaar, nl, mevrouw Georgette Van Eycken uit Oostende. Brons tenslotte ging naar de h. Ferry Stevens uit Brugge voor het lied Zeeman.

Organist Kurt Vlietinck hield er verder de gezellige noot in. Het was reeds middernacht toen de laatste Heistenaars huiswaarts keerden, tevreden van een vrolijke en gezellige avond.

Moeilijke periode

Heyst Leeft heeft positieve vooruitzichten voor 1988, temeer dat schepen Desutter de optimale steun beloofde voor de derde uitgave van het festival van het volks-en visserslied.

Terecht werd gesteld, dat het beter is om op bescheiden wijze privé initiatieven te steunen dan als openbaar bestuur zelf allerhande activiteiten te organiseren, meestal met matig succes, wegens gebrek aan achterban.

Een tevreden voorzitter van Heyst Leeft dankte zijn bestuur wetende dat na een moeilijke periode een nieuwe bloeiperiode voor Heyst Leeft aangebroken is.

Het Volk: "Heyst Leeft": succes

Redactie

Heyst Leeft
1987
03
014-014
2023-06-19 14:38:19