Gemeentesecretaris Knokke-Heist overleden

Huib Gobert, de gemeentesecretaris van Knokke-Heist overleed er op dinsdag 4 november l.l. (1987) Hij werd geboren op 7 september 1934 te Lissewege.
Na zijn studies aan de K.U. Leuven kwam hij in 1959 in dienst van het gemeentebestuur van Heist.

Hij was er o.m. belast met de leiding van de dienst toerisme. In deze hoedanigheid heeft hij vooral in Vlaanderen en in Nederland bekendheid gekregen door er in 1962 het Salon van de Humor te creëren en te organiseren dat thans uitgegroeid is tot de universeel bekende Wereldkartoenale.

In 1964 was hij eveneens de initiatiefnemer en stuwende kracht achter het Humorfestival.

Voor de Vlaamse en Nederlandse kleinkunstwereld hebben Talentenjacht, Lach ‘n Lied, Middagen van de Kleinkunst , cabaret- en chansonvoorstellingen enorme betekenis gehad.

Op 1 april ‘68 werd H.Gohert, in opvolging van zijn vader, gemeentesecretaris te Heist. Vanaf 19 maart ‘71 heeft hij deze functie vervuld van de pas gefusioneerde gemeente Knokke-Heist.

Zijn belangstelling ging vooral uit naar efficiënte organisatievormen en zo was hij o.m. pionier voor het invoeren van automatisering binnen de gemeentelijke administratie. Hij was dan ook beheerder van het Centrum voor Informatica (Oost- en West-Vlaanderen).

Tevens was hij nauw betrokken bij de werking van de Vereniging van Belgische Steden en gemeenten (lid van de commissie bestuurlijke organisatie), bij het Instituut Administratie en Universiteit (lid regionaal comité), en bij het Arrondissementsverbond der Gemeentesecretarissen Brugge en Oostende (gewestsecretaris).

Als gemeentesecretaris streefde hij ook naar een objectief en vakbekwaam personeelsbeleid. Zijn werkkracht, stimulerende en creatieve persoonlijkheid wendde hij ook aan in het verenigingsleven.

Zo was hij stichter-voorzitter in 1978 van de Tennisclub Duinbergen vzw. Onder zijn bekwaam en geestdriftig leiderschap nam deze tennisclub een enorme uitbreiding qua ledenbestand. Tevens stond hij aan de basis om de club nieuwe en voor Vlaanderen zelfs model-accommodaties ter Krommendijk te geven.

Huib Gobert was anderzijds lid van de Orde van den Prince, afdeling Brugge en sinds dit jaar, stichter-voorzitter van de nieuwe afdeling ‘t Zwin.
Hij was gehuwd met Liliane Serreyn en had drie kinderen, Miet, Tine en Piet.


Kabinet burgemeester                                                                                                                                    Knokke-Heist, 8 november 1986.
Ref / LL/MV/MH

ROUWREDE N.A.V. HET OVERLIJDEN VAN HUIB GOBERT
GEMEENTESECRETARIS KNOKKE-HEIST

Troostende woorden zijn altijd de moeilijkste voornamelijk wanneer men afscheid moet nemen van iemand met wie wij gedurende 15 jaar elke week rond dezelfde tafel zaten om College te houden, elke week gedurende de laatste 15 jaar zaten we naast elkaar.

En indien ik terugblik naar 1971 dan zie ik Hubrecht Gobert, secretaris van de nieuwe entiteit Knokke-Heist omringd door Eugène Mattelaer, Burgemeester, Manu Desutter en door allemaal nieuwelingen in de politiek Gerard Devreese, Betty Vandecasteele, Karel de Grauwe , Joseph de Groote en uw Dienaar. Wat heeft hij ons toen niet geholpen. Hij kende de wetgeving, de gemeentewet, de administratieve weg. Hij wist wat wij mochten en niet mochten doen. Wij mochten altijd op hem beroep doen en hij legde het altijd zeer duidelijk voor ons uit. Dat waren de jaren waar er véél plannen opgemaakt werden, waar er véél ideeën op tafel geworpen werden en ik heb hem daar leren kennen.

Hij had onmiddellijk begrepen dat de fusie van gemeenten de mogelijkheid bood om moderne technieken in onze gemeente in te voeren. Hij is de schakel geweest die ons naar de computerwereld gebracht heeft. Hij geloofde erin. Hij zag de oneindelijke mogelijkheden en tijdwinst die de computer met zich meebrengt.

En ik ben zeer gelukkig dat wij 10 dagen geleden in het College beslist hebben om dit programma uit te breiden want ik wist dat het voor hem als beheerder van CEVI zeer nauw aan het hart lag.

Hij was de eerste ambtenaar van Knokke-Heist , verantwoordelijk voor 426 gemeentepersoneelsleden.

Hij was hoofd van het personeel. Zij mochten altijd op hem beroep doen om inlichtingen te vragen. En indien er promotiemogelijkheden bestonden was hij altijd de eerste om ze aan het College voor te stellen. Hij zorgde zeer goed voor zijn personeel.

Hubrecht Gobert had een scherpe zin voor humor en lachte graag. Hij was de vader van het Humorfestival die hij letterlijk en figuurlijk uit de grond stampte in 1964. Het is hij die mensen zoals Urbanus bekend gemaakt heeft. Dit Humorfestival is thans uitgegroeid tot de wereldbekende wereldkartoenale. Dit allemaal deed hij toen hij de leiding van toerisme had te Heist.

In zijn vrije tijd ging hij zo graag skiën naar de bergen en Val d’Isère was zijn favoriet. Daar kon hij met zijn familie ver van alles, hoog in de bergen en in de sneeuw uitblazen, relativeren en relaxeren en dat deed hij graag.

Hij vond ook nog de tijd om stichter-voorzitter te worden van de Orde van de Prince, afdeling Het Zwin.

Maar zijn uitverkoren liefde in zijn vrije tijd was toch de tennis. De Tennisclub Duinberqen V.Z.W. werd door Hubrecht Gobert in 1978 gesticht. Wat ging hij er niet graag naartoe. Hoeveel tijd heeft hij er niet besteed voor zijn tornooien, zijn vrienden, zijn leden? Hij was de ziel van het tenniscentrum. En hoewel er problemen waren gerezen, vertelde hij me nog verleden week dat hij deze zeer snel hoopte op te lossen.

Hubrecht Gobert was voor mij een vriend geworden.

Ik wens dan ook namens het gemeentebestuur, het College, de ganse bevolking en in mijn persoonlijke naam mijn innigste deelneming aan te bieden aan mevrouw Gobert, aan Uw twee dochters Miet en Tine en aan Uw zoon Piet en aan Uw familie.

Wij zullen u missen Hubrecht.

Vaarwel.

Graaf L. Lippens
Burgemeester.

Gemeentesecretaris Knokke-Heist overleden

Leopold Lippens

Heyst Leeft
1987
03
011-013
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:38:19