Tijdschrift nr 8 – Copyright 1976. - Voorwoord
Knokke aan zee

Cnoc is ier

Teder is ze de Noordzee
Voor wie haar minnen kan.
Knokke zong op haar baren
Bij 't wijken der kinderjaren
Bij ieder morgendauwen
Een lied van vertrouwen.
Knokke die zijn dagen vond
Midden tuinen vol vree,
Paart de geboortegrond
Steeds weer in liefde aan de zee.

Dit is de tekst die de dichteres Alice Galloy meegeeft op postkaarten die men aan vrienden kan sturen. De franstalige al­hier verblijvende Alice weidde vele gedichten aan Knokke, ver­spreid over verschillende dichtbundels.

Om haar nader te brengen tot de mensen en ons heem, die ze in haar taal bezingt, verzorgd André D'hont verschillende van haar werken in het Nederlands. Ze werd ten andere reeds vertaald in het Engels, Italiaans en Japans. Het is wel merkwaardig te weten dat Knokke langs deze weg ook ver doordringt. (Kaarten te bekomen bij Nordal, Zeedijk 512).

Knokke werd reeds bezongen sedert hier met de schilders ook de dichters afzakten, daarbij zelfs Emile Verhaeren. Maar het was dan steeds in het Frans, zoals men kan lezen in het boekwerk­je "Souvenir de Knokke".

Tussen beide oorlogen was Ward Vervarcke de dichter van Knokke:

Aan de voet der duinen
Met hun hoge kruinen,
Is het leven wonderzoet.
Haasjes en konijntjes,
Grote en vele kleintjes,
0, wat doet dat peuzlen goed.
0, m'n Zoute!
Wat is uw streke heerlijk mooi;
0 , m’n Zoute
Met blonde duinentooi!

Van Ward werd een selektie van zijn verzen over Knokke afgedrukt in "Hoe het groeide en bloeide te Knokke", het tweede deel der "Dagklapper". Daarin komt tevens de naoorlogse volkse dich­ter, onze betreurde vriend Georges Rotsaert terecht:

En te Knokke vliegen vele meeuwen
Maar lopen ook heel wat strangeleeuwen!

We hebben dan nog niets gezegd over onze burgemeester-dichter Eugène Mattelaer. Wellicht dat op zekere dag een volledig boek ge­vuld wordt met het dichterlijke Knokke. Of wat "Cnoc is ier" in 't vooruitzicht kan stellen voor een van zijn jaaruitgaven.

1976 is een rijk jaar geworden voor de vele geïnteresseerden in de geschiedenis van Knokke. De bestuursleden van onze heemkring hebben er hun aandeel in.

Van André D'hont verscheen "Hoe het groeide en bloeide te Knokke", 350 blz., 415 illustraties, op groot formaat zoals de "Dagklapper uit Knokke". Onze lezers kunnen nog tot het einde van het jaar het boek bekomen aan de gunstprijs van 600 fr. (+ verzending 30 fr.), door storting van 630 fr. op rek. 473-2026771-14 van Antoon Ghekiere, Knokke, met vermelding op strook "Dagklap­per 2". Het boek kost in de handel 810 fr.

Van Danny Lannoy verscheen "Van Polderdorp tot Badplaats", 320 blz., 130 illustraties, met de geschiedenis van Knokke door­heen de 19e eeuw, mede het bevolkingsregister 1828. Onze leden kunnen het bekomen aan 480 fr. (+ verzending 25 fr.) door stor­ting van 505 fr. op rek. 061-8906110-35 van 't Gemeentekrediet, Danny Lannoy, Knokke, met vermelding op strook "Boek Knokke".

E.H. Van den Heuvel schreef ook een merkwaardig boek voor de Verwee-tentoonstelling, meteen de katalogus. Het is te bekomen bij "Cnoc is ier". Dit brengt ons meteen tot de werking der heemkring dit jaar.

Harold Van Eeckhoutte en Danny Lannoy verzorgden de tentoonstelling die op het stadhuis een buitengewone belangstelling kende. Achter alles is gebleken dat Alfred Verwee het nog steeds beter kan doen dan velen van onze moderne schilders. Reeds wordt voor volgend jaar een tentoonstelling Paul Parmentier op punt ge­steld.

Van schilders gesproken, "Cnoc is ier" was ook te gast bij Roger Nellens in Fort-St.-Pol, bij gelegenheid van het aanbren­gen van een plaat bij deze historische plaats. Met vele vrien­den aanwezig was men er in de gelegenheid het enig domein te bezichtigen, daar waar de wallen van het voormalige Spaanse fort bewaard worden. Roger Nellens schonk zelfs aan eenieder een zeer prachtig boek over zijn werk. Zonder over de vloed champagne te gewagen. Om te zeggen dat er op de samenkomsten steeds iets te beleven is. Dit was ten andere ook het geval midden de Oosthoek, bij het onthullen van de plaat aan herberg "Vierwegen": "Hier drinkt de Oosthoek sedert de 17e eeuw". En nog.

De werking van "Cnoc is ier" kent geen grenzen. Iets wat onderstreept wordt door de Bevrijdingsmars, op 1 november met Gerard Adriaenssens en Gaspar Warnier op kop, tenslotte iedereen in de weer. En de wandelaars moedig over de 33 km doorheen de provincie Zeeuws-Vlaanderen tot Knokke. Anderzijds zorgt André Sandelé voor de perfekte organisatie van de ruilbeurzen. Van heinde en verre komt men er reeds voor, zelfs tot uit het oosten van het land. Ons lokaal in het Boudewijncentrum wordt er gewoon te klein bij, maar Rudi Vermeire spaart geen moeite zelfs om 't kleinste hoekje van zijn aloude instelling ter beschikking te stellen.

In het lokaal zijn steeds de uitgaven van "Cnoc is ier" te bekomen. Daarbij zijn naast de nog beschikbare brochures ook de kunstborden (tegen het einde van 't jaar zal de "Golfclub Blinckaert" klaarkomen) en dan het prachtige keramieken schild van Knokke (beperkte oplage) te bekomen.

Over de folkloristische feesten der gemeenteraadsverkiezin­gen moeten we zeker niet spreken. Het is vanzelfsprekend dat we onze stem altijd geven aan mensen die het goed menen met Knokke.

Want...

Knokke aan zee (Voorwoord 'Cnoc is Ier' 1976-08)

Redactie

Cnocke is Hier
1976
08
004-005
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:38:19