Aktiviteitsverslag Patriottische Milities O.F. - Knokke

Onder deze titel verscheen in ons nr 5 het verslag opgesteld door wijlen Georges Rotsaert en mede-ondertekend door C. Gaelens en A. De Smul.

In verband hiermede ontvingen we volgend schrijven vanwege de Verbroedering Geheim Leger Knokke - 12 mei 1975.

"De Vaderlandse Groeperingen 40/45 hebben van de teksten kennis genomen die voorkomen in het nr. 5 van het blad "Cnoc is ier", zulks voor wat u noemt "een historisch dokument" van de gebeurtenissen han­delende over de oorlog, bezetting 40/44 en biezonder de bevrijding onzer stad. Wij wensen geen polemiek te openen met om het even wie of welke organisatie ook, maar zijn van mening dat van een Heemkring - die naam waardig - mag verwacht worden dat alleen historisch verant­woorde feiten worden gepubliceerd. Omtrent de gebeurtenissen bij en om de bevrijding zijn de werkelijke gebeurtenissen zeker ter kennis van een groot deel der bevolking, en voor zover zulks niet het geval moest zijn bestaan er officieel en wettelijk gekontroleerde dokumenten. Wij betreuren daarom de publikatie van een verslag dat de werke­lijke gebeurtenissen in een volkomen verkeerd daglicht stelt, daar­door personen en organisaties schadende, enkel en alleen om aan "zelf­verheerlijking" te doen. Onze groeperingen tekenen dan ook met klem protest aan tegen dergelijke onverantwoorde publikaties. Wij menen te mogen aandringen dat in de toekomst uw blad zich niet meer tot soort­gelijke publikaties zal lenen. Wij verzoeken om integrale opname van ons schrijven in uw eerstvolgend nummer. Namens de Vaderlandse Groe­peringen.
(getekend) De Voorzitters."

Hierop werd volgend schrijven als antwoord gegeven door Heemkring "Cnoc is ier” – 3 juni 1975.

"Er wordt nota genomen van uw protest en het zal integraal afge­drukt worden. Het lag geenszins in onze bedoeling polemieken te voe­ren. Waar zich iemand in zijn eer kan gekrenkt gevoeld hebben, wil dan ons excuus aanvaarden. Van onze kant hebben wij enkel een bijzonder nummer willen wijden aan onze goede vriend Georges Rotsaert, betreurd lid van het bestuur, en wij hebben hem dan ook maar alleen willen voorstellen zoals hij zelf geweest is, geschetst volgens zijn eigen woorden. Bij de verschillende facetten die zijn bijzonder karakter vormden, was ook zijn optreden tijdens de oorlog. Wij geloven niet dat de vaderlandse verenigingen zijn vele verdiensten daarbij zullen betwisten. Het is niet aan ons de konklusies te trekken uit zijn ei­gen verslag. Men moet voor de rest op het menselijk vlak er rekening mee houden dat elkeen de zaken ziet uit eigen ogen, al dan niet vol­gens zijn temperament of zwakheden. Het bijzonder nummer was er dan ook niet om een oordeel te vellen, wel om onze vriend te onthouden, zoals hij was in ziel en gedachten.

Wij geloven anderzijds niet dat u een ogenblik kunt twijfelen aan onze welgemeende gevoelens tegenover de vaderlandse verenigingen. Ons optreden in het verleden, van onze vereniging en van onze bestuursle­den, staat daar volledig borg voor. We zullen in de komende maanden nog volop in de gelegenheid zijn zulks te bewijzen. Vooraleer we in de toekomst nog dokumenten of getuigenissen over de tweede wereldoor­log afdrukken, zullen we eerst kontakt met u opnemen. Van onze zijde willen we verhopen dat het incident hiermede zal geëffend zijn, zo­als we ook willen verhopen dat onze goede betrekkingen op een nieuwe basis kunnen verder gaan. Met beste gevoelens.
(Getekend) Bestuur van "Cnoc is ier"."

’t Volgend nummer van 't tijdschrift "Cnoc is ier" verschijnt in april 1976. Eenieder kan steeds zijn bijdrage over heemkunde aan dhr André Sandelé, sekretaris, Dumortierlaan 99 te Knokke-Heist-1 be­zorgen. Dit is tevens ’t geval voor diegenen die hun publiciteit in volgen­de uitgave willen laten verschijnen. Met beleefde dank bij voorbaat voor Uw welwillende medewerking.
Het Bestuur.

 

Aktiviteitsverslag Patriottische Milities O.F. - Knokke

Redactie

Cnocke is Hier
1975
06
006-007
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:38:19