Heemkring “Cnoc is ier” v.z.w. Knokke - Tijdschrift nr 6 – 1975

Cnoc is ier
Midden de Knokse werkelijkheid

Dat een heemkring ook een vitale rol te spelen heeft, zou dit jaar volop blijken. Toen het bestuur in januari voor het eerst bijeenkwam voor 1975, kon Gerard Adriaenssens opgelucht zeggen "dat de beten eindelijk uit waren!" Hij wist in feite niet welke moeilijkheden nog voor de deur stonden - letterlijk. De hele zaak van zijn "Grote Stelle" - titel waaraan hij houdt en van A tot Z wil bewijzen - zou verkocht worden, van de gebouwen tot de landerijen, zo verkaveld, eerder gevierendeeld. Toen kwam "Cnoc is ier" de onverdeelbare vriend steunen en hemel en aarde werden verzet om de zaak te redden. Ministeries van Kultuur en Landbouw werden voor de wagen gespannen en het kwam tot een uitspraak die, met medewerking der plaatselijke perskorrespondenten, doorheen gans de nationale pers kwam. Gerards "Grote Stelle" werd gered! En men zal verder boeren in de Nieuwe Hazegraspolder.

Zo staan we midden de Knokse werkelijkheid, van de polders tot de zee. De aktieve rol die we ons opgelegd hebben, trekt de lijn van het verleden tot het heden. Dat het niet altijd van een leien dakje loopt, zou blijken bij het verschijnen van het speciaal nummer over wijlen Georges Rotsaert. Waar we deze betreurde vriend in volle werkelijkheid van zijn denken, doen en niet-laten voorstelden, brachten we ook zijn eigen verslag over het O.F. Dit bleek in bepaalde kringen van het Verzet wel wat aanstaat te geven, in zover dat men verder in het blad ook een protest kan lezen. Ons was het geenszins te doen om polemieken te verwekken, maar enkel om een dokument te publiceren dat de werkelijkheid binnen de geest van Georges Rotsaert weergaf. Het is niet aan ons te oordelen. Er was ten andere niet dit alleen in het bijzonder nummer van "Cnoc is ier", - waarvan de 1.000 exemplaren in een rekordtijd uitverkocht waren.

De publikaties der heemkring worden sterk gezocht door de verzamelaars en we moeten doorlopend velen teleurstellen die nog naar de eerste nummers vragen. De weinige nog voorhanden kunnen desgevallend bekomen worden in het lokaal van het "Boudewijn-Centrum". Ons lokaal in "Prins Boudewijn" kreeg de nieuwe titel mee en staat open voor alle Knokse verenigingen die er hun feestelijkheden willen houden, midden de vele herinneringen door "Cnoc is ier" aangebracht.

Er is goed nieuws voor onze leden. Ieder jaar zal "Cnoc is ier" een bijzondere, rijk geïllustreerde brochure op standaardformaat uitgeven, telkens met een bijzonder onderwerp uit de geschiedenis van Knokke. En ieder lid dat zijn jaargeld betaalt, zal het boekje kosteloos hierop ontvangen. Dit is onafhankelijk van het tijdschrift dat de leden in de loop van het jaar eveneens toegestuurd wordt en in feite reeds ruim het jaargeld dekte. Maar "Cnoc is ier" wenst steeds meer te doen. Doet het ook!

Ons eerste jaarboek 1976 zal gewijd zijn aan "De Molens van Knokke" met tekst door André D'Hont en een reeks historische foto's. Neen, nog niet te bestellen; wacht op de uitnodiging aanvang 1976 om uw jaargeld te betalen - en dit zal ook weer niet meer bedragen dan 100 fr. der inflatie. We rekenen altijd veel op de steunende leden om mede Knokke tot werkelijkheid te maken in woord, geschrift en daad.

Meer toeristisch-historische platen werden door "Cnoc is ier" aangebracht langs de landelijke route van Graaf Jansdijk en Hazegras. Bestuurslid Willy Desmedt schildert de platen met zijn gewone vaardigheid en Gaspar Warnier gaat ze op de juiste plaats vastkloppen. Wellicht niet altijd stevig genoeg, want we hebben het dit jaar beleefd dat twee platen afgerukt werden. Bij het Isabella Fort werd de dader gevat: een Hollander... Een heroplaaien der spanningen bij het Zwin? We geloven het niet, want onze heemkring werkt in beste verstandhouding met de heemkring van westelijk Zeeuws-Vlaanderen. Men had eerder met een vandaal te doen, vermits ook nog andere naamborden het moesten vergelden bij de dijken.

Als schepen Peere reeds gulhartig "Cnoc is ier" ontvangen had bij het plaatsen van het bord aan "Vrede" en "Schaapstal", dan ontving de h. Cauwels ons in het "Leopold Fort" en schonk de h. Lannoye de wijn in de "Kaasfabriek-Hazegras". Burgemeester en schepenen waren telkens met meer notabelen aanwezig, terwijl ere-voorzitter Graaf Leon Lippens bij iedere gelegenheid de vele belangstellenden midden de historische werkelijkheid bracht met het verstrekken van talrijke bijzonderheden. Graaf Lippens schonk de heemkring tevens een prachtige verzameling kanonballen uit het Zwin. En we moeten ook nog vermelden dat - door tussenkomst van burgemeester Desutter - door het gemeentebestuur een prachtige brochure met illustraties in kleur uitgegeven werd over "Het landelijke Knokke". Deze brochure - met tekst van André D'hont - werd ook de meest verkochte voor wandelingen deze zomer op het Toerismekantoor. Men kan met de platen van "cnoc is ier" alle trefpunten terugvinden.

Een jaar werking der heemkring overlopen, is een lange zaak. We willen er op wijzen dat alle aktiviteiten regelmatig aangekondigd worden, of met verslag verschijnen in het "Brugsch Handelsblad". Wie nadere inlichtingen wenst, kan zich steeds tot een bestuurslid of in het lokaal wenden. Hier zijn uitgaven en ook de kunstborden te bekomen. Hier gaan tevens de ruilbeurzen door. Hier is ook de schaakkring, met afzonderlijk bestuur, iedere zondagvoormiddag schaakmat te zetten. Hier gingen binnen de Foto- en Filmkring, de projektie-avonden door, met al de beelden van Knokke oud en vandaag-de-dag. Hier mocht voorzitter Jimmy De Bruecker vanwege oud-burgemeester Mattelaer de laatste burgemeestersjerp van Knokke voor de heemkring in ontvangst nemen. Meer en meer wordt het "Boudewijn-Centrum" een museum.

Twee nieuwe leden werden in het bestuur opgenomen: Harold Van Eeckhoutte (een verwoed verzamelaar en eigenaar van een reeks merkwaardige doeken van Alfred Verwee) en Yves Tourain (jongste bestuurslid en paraat om de toekomst der heemkring te verzekeren). Hartelijk welkom in ons midden!

We moeten nog het verschijnen vermelden van "Kent u ze nog... de Knokkenaars?" - Hierbij ging een ontvangst op het stadhuis door. Exemplaren werden ter beschikking gesteld van onze leden, steeds in het lokaal, maar het boekje is ook volop in de handel te bekomen. Bij het werk van André D'hont zal in de loop van de winter een tentoonstelling ingericht worden, met de volledige reeks en de vele foto's, die helaas niet konden afgedrukt worden binnen het beperkt aantal bladzijden. Exemplaren van "De Knokkenaars" werden op de prijsuitreikingen in de verschillende scholen toegekend aan de leerlingen die het beste opstel over Knokke maakten.

Danny Lannoy trok de aandacht op zich met een nieuwe tentoonstelling van zijn schilderwerken over Knokke. Een prachtige katalogus werd uitgegeven, met teksten door burgemeester Mattelaer. Vanzelfsprekend dat de expositie een buitengewone bijval kende.

André Sandelé treft weer de voorbereidingen tot de ruilbeurs - al de zevende - om door te gaan op de laatste zondag van oktober. Gerard Adriaenssens pakt op 1 november met de 2e Bevrijdingsmars uit en het is duidelijk dat het "Knokke Vrij" geen ijdel motto is.

En op het Verweeplein overleefden de bomen het “Spel”... Aan de "Vrede" kwam de oude wegwijzer terug...

****************

Leden die hun bijdrage 1975 nog niet vereffend hebben, kunnen dit nog doen door te storten op rekening:

  • Generale Bank: 280-0427920-90
  • Kredietbank: 478-4202601-29

van Dhr Willy Desmedt te Knokke-Heist-1. Met dank!

Midden de Knokse werkelijkheid

Redactie

Cnocke is Hier
1975
06
003-005
Leonore Kuijken
2023-06-19 14:38:19