Heemkring “Cnoc is ier” v.z.w. Knokke
Terug naar de oorsprong
Om Knokke beter te begrijpen moet men eerst langs de dijken en inpolderingen komen. Dit is de weg die nu geleidelijk door "Cnoc is ier" uitgestippeld wordt, bij de voornaamste trefpunten voorzien van een bord. Zo kwamen reeds het eerste gemeentehuis bij 't Kalf, de Keuvelhoeve, de oude molen op de Graaf Jansdijk en de Witte Hoeve aan de beurt.
Maar ook bij het lokaal werd een plaat onthuld. Dit is dan aan "Prins Boudewijn", het eerste groot hotel van Knokke.
Van het Kalf naar het dorp was het de afstand die leidde naar de St.-Margarethakerk, om gedoopt te worden, voor de eerste kommunie, om te trouwen, voor de laatste tocht. Zo hebben doorheen de eeuwen de Knokkenaars mekaar ontmoet. Ze dronken samen een glas, langs de kerkwegel bij Wanne de Spander, of bij Neyts "In de Schare", of langs de Graaf Jansdijk bij Miete Mente. In het dorp werden ze begroet door Liete Konee of bij Neuze Vermeire. De afspanning was in de Garre of achter de "Boudewijn".
De kunstenaars zijn afgezakt met Verwee, Parmentier en velen meer. Knokke zou vlug van uitzicht veranderen. De Zeestraat werd de Lippenslaan. Nu is de heemkring in het lokaal waar eens de artisten vergaderden. Hoe zij Knokke bezongen, stelde Ward Vervarcke in verzen samen en kan men verder in dit nummer lezen.
Het was Carlos Vermeire, zoon van Louis, die in februari de eer kreeg de plaat "Prins Boudewijn" te onthullen, het oudste hotel van Knokke, waar eens de "Cercle des Artistes" van Verwee en konsoorten gevestigd was. Onder de aanwezigen ere-voorzitter Graaf Leon Lippens, ere-burgemeester Eugène Mattelaer, schepen Leopold Lippens en provincieraadslid Pierre van de Velde, tevens naast 't bestuur van "Cnoc is ier" vele belangstellenden. Wat men als een eerder beperkte plechtigheid had voorzien, groeide uit tot een gebeurtenis.
Tijdens de ontvangst - georganiseerd door Rudy Vermeire, derde generatie in het historisch hotel - overliep onder-voorzitter André D'hont kortweg de geschiedenis van de instelling, hoe hier oorspronkelijk het huisje van molenaar Van Damme achter beschuttende duinen stond. Uit dit gebouwtje groeide de "Boudewijn" als er Louis Vermeire gekomen is en na 1885 alles uitbreiding gaf.
De derde grote ruilbeurs genoot weer meer bijval op 24 februari in zover dat op 21 mei nog een vierde ingericht werd. Promotor is in de eerste plaats sekretaris André Sandelé. Hij bracht weer talrijke liefhebbers rond de tafels en de bezoekers bleven telkens de zondag door toestromen. Onder de deelnemers werden mooie prijzen uitgetrokken. De schatbewaarder en mevr. Desmedt maakten zich erbij verdienstelijk, terwijl Georges Rotsaert voor de goede orde aan de ingang zorgde.
Er is steeds meer vraag naar ruilbeurzen, zodat de vijfde reeds plaatsvindt op zondag 27 oktober in "Prins Boudewijn". Een tentoonstelling "Knokke Vrij" - over de bevrijding, 30 jaar geleden - gaat bij deze gelegenheid door, een week lang tot 3 november 1974.
Op 3 maart werd bij de Kalfmolen een toeristische plaat onthuld. Graven Leon en Philippe Lippens waren aanwezig, naast burgemeester Desutter en ere-burgemeester Mattelaer, schepenen Leopold Lippens, mevr. Vandecasteele, De Groote, Degrauwe en Peere, verschillende raadsleden, maar ook Leon Verheye, zoon van de Grauwen Verheye, die in het begin der eeuw nog het koren op de molen maalde. De belangstelling was bijzonder groot, waar bestuursleden D'hont en Adriaenssens uitleg verstrekten. Volledige verslagen verschenen in de pers, want "Cnoc is ier" mag zich ook steeds in de steun van deze zijde verheugen.
Voor Leon Verheye zou het de laatste officiële plechtigheid worden. Het oud-raadslid overleed op 15 juni 1974. Wij brengen hier een groet aan de nagedachtenis van deze grote figuur in de geschiedenis van Knokke.
Hij onthulde de plaat samen met schepen Lippens, die zich inspant om de restauratie van de molen van het Kalf werkelijkheid te laten worden.
Op 7 april 1974 werd dan een plaat onthuld bij de "Witte Hoeve". Ook hier waren alle personaliteiten aanwezig. Gerard Adriaenssens had de oude kaart van Pourbus aan een wilgentronk gehangen om nader de historie van de buurt te beschrijven. Graaf Lippens bracht een merkwaardige nota over de betekenis van de hoeve die het dichtst bij de Zwinmonding gelegen was. Dan onthulden Jules Stroo en mevr. Vermeire samen de plaat: "Witte Hoeve, ten Vijfhuyse, 13e eeuw".
In de "Witte Hoeve" van Stroo en zoons ging een gulle ontvangst door, wat verder de gelegenheid gaf de merkwaardige kelder te bezoeken en de hofstee nader te leren kennen.
De verkiezing van onze Miss Knokke ging door op 30 maart, bij gelegenheid van het volksfeest in de Oosthoek. Bij "Kinders Siska" werd Carina Coppejans als "Miss Knokke 1974" gekroond, Frances D' Hooghe als "Miss Albert-Plage", Annie Vlaeminck als "Miss Zoute", terwijl zij nog de titel van "Miss Oosthoek" meekreeg. Het werd 'n vruchtbare samenwerking tussen "Cnoc is ier" en het komitee van de Oosthoek, met Charly en Kamiel, waar Mark als animator optrad.
"Miss Knokke" kreeg het kroontje op het hoofd, ontving de prachtige beker van André Sandelé, maar ook heel veel meer: de "Prijs van de Pers" met een gala-avond in het casino, de "Prijs Kantientje" met een souper, "Prijs Oosthoek" en nog een souper bij Gustave Siska, een beer van Pussy-cat, een badmantel van Gaspar Warnier, champagne van de Oosthoek en van Rudy Vermeire, whisky der gebroeders Desmedt, 100 fr. zakgeld van Fons Lierman, een schaal van Jimmy Sport, 100 fr. zakgeld van de wasserij Verheye, een kilogram koffie van Brazilla, een halve kilogram van Dumolyn, een mise-en-plis van coiffeuse 'Juliette', een deken van garage Willems, een doos toiletzeep van 'Eddy-druk', een sla-set van Gerard Ide, een waardebon van 300 fr. van beenhouwer De Knock. Alle deelneemsters ontvingen ten slotte een prijs. Het zwijntje van de Oosthoek was voor hun bloedeigen Miss.
Een officiële ontvangst van de Knokse schoonheden ging ook door op het stadhuis waar ze uit handen van burgemeester Desutter nog een geschenk en bloemen ontvingen.
Verslag over de vele aktiviteiten van "Cnoc is ier" - veel te lang om ze hier in bijzonderheden te geven - verscheen regelmatig in 't "Brugsch Handelsblad". Langs deze weg worden alle leden ook verwittigd van ieder gebeuren in de schoot der Knokse heemkring.
Om aan de polders hun oorspronkelijke schoonheid gedeeltelijk terug te geven, liet ere-voorzitter Graaf Lippens in de Nieuw Hazegraspolder langs de Dijkgraafstraat vijfhonderd meter meidoornhaag aanplanten.
Medewerking werd aan twee vertoningen in de "Nova" door de Foto- en Filmkring verleend. Het "Kloppend Hart van Knokke" met vele dia's van Jimmy De Bruecker en André D'hont, deden het.
Van André D'hont verscheen een franstalige "Dagklapper" onder de titel "Souvenir de Knokke". De voorstelling ging officieel door op het stadhuis. Het boek met 258 pagina's en 280 illustraties kan besteld worden op nummer 473-2026771-14 van Antoon Ghekiere, Knokke met vermelding "Souvenir de Knokke".
Ons jongste bestuurslid Danny Lannoy trok naar de States en vervolgens naar het leger. Voorlopig adres; sdt Danny Lannoy, 2A Aby K.405, SPB 10, 4090 BSD.
Medewerking werd ook verleend aan de "Ontzandingsavond" in het lokaal op 20 mei. Gaspar Warnier rolde zijn kleurfilm over de winterstormen af.
Het nieuwe kunstbord nummer 5 met de "Molen van het Kalf" is vanaf oktober te verkrijgen.