Jos Ackx, een leven in beelden

Dany Vantorre

Bestuurslid Jos Ackx van “HEIST LEEFT” heeft zich op de vorige tentoonstellingen… “Romanie” en “Een Week Apart” in de kijker geplaatst door zijn mooie en uitgebreide collectie beeldhouwwerken van Heistse figuren uit het volksleven. Het bijna dagelijks bezig zijn met zijn hobby is voor hem een permanente vreugde. In zijn goed uitgerust atelier kan hij zich uitleven met een creativiteit en doorzettingsvermogen die veel jongeren hem mogen benijden.

De kunst om een ruw blok hout om te toveren tot herkenbare gelaatstrekken, zit hem blijkbaar in de vingers. Hij verlegde stelselmatig de grenzen van zijn vaardigheid tot een peil dat in hem de honderd procent autodidact niet meer verraadt. Op sommige ogenblikken betreurt Jos dit ontbreken aan scholing, maar dan is hij weer trots werk te kunnen afleveren dat eenieders waardering geniet en menig interieur verrijkt.

Aan ideeën, die hij eerst zorgvuldig uittekent op papier, heeft hij geen gebrek. “Hij kan niet weigeren wanneer men hem iets vraagt“ zegt zijn vrouw wel eens en deze karaktertrek siert hem als mens.

Zijn mooiste opdracht is wellicht het O. L. Vrouwbeeldje geweest, dat sedert 14 november 1976 in het visserskapelletje prijkt ter vervanging van het gestolen origineel. Het is een getrouwe kopie, maar toch heeft hij er een groot stuk van zijn aangeboren kunstenaarsziel weten in te leggen. Het beeld blijft een tastbaar bewijs van zijn scheppingsdrang, een bewijs dat uitstijgt boven het korte tijdsbestek waarbinnen wij, arme stervelingen, het kunnen bewonderen.

Op de dag van de inhuldiging straalde zijn blik de rechtmatige fierheid uit van iemand die iets creëerde dat weinigen hem zullen nadoen. Dit is wellicht het geheim van zijn immer brandende levenslust die veel tijdsgenoten hem mogen benijden. Een ruw stuk hout en wat eenvoudig gereedschap betekenen voor hem meer dan men kan vermoeden, het zijn de beste medicijnen tegen vroegtijdig “oud worden”, het verschrompelen naar lichaam en geest.

“Hij kan niet stilzitten,… hij moet altijd bezig zijn,…” zo typeert zijn vrouw hem op de juiste manier.

“HEIST LEEFT” is fier Jos Ackx als oudste bestuurslid in haar midden te hebben. Door zijn medewerking kregen al onze activiteiten een waardevoller karakter.

Jos Ackx, een leven in beelden

Dany Vantorre

Heyst Leeft
1977
01
002-002
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15