Het Koninklijk Werk IBIS

Cyriel Vantorre

Het Koninklijk Werk IBIS werd op zondag 6 juli 1906 gesticht, door en onder de hoge bescherming van Z.K.H. Prins Albert.
De voornaamste doelstelling was de wezen van zeelieden een waardige opleiding te geven tot visser.

Uit de toespraak van de Prins zijn volgende treffende regels goed bijgebleven :

  • “We zullen in deze drijvende school een vaderlijk regime doen heersen.”
  • “Men moet er gelukkig zijn.”

De door de Prins aangekochte Driemaster “ALBACORE” kwam op zaterdag 15 juli 1906 onder luid gejuich te Oostende toe. Het droeg in de mast een wit-blauwe wimpel naar de kleuren van de Beierse vlag ter attentie van Prinses Elizabeth van Beieren, onze latere Koningin.

De bijzonderste gebeurtenissen zijn:

  • de vlucht naar Milford haven met de IBIS III, met alle leerlingen aan boord
  • de oprichting van de nieuwe gebouwen in 1926
  • het wegslepen van de Driemaster IBIS I in de jaren 1937
  • de droevige uitwijking naar Brugge gedurende de bezetting
  • de viering van het vijftigjarig bestaan in 1956.

Sedert haar ontstaan heeft dit Koninklijk Werk ruim 1100 kinderen opgenomen waarvan ongeveer 1/3 Heistenaars zijn. De helft van de brevetten welke vroeger ter visserij uitgereikt werden, gingen naar de leerlingen van de IBIS.

In 1972 werd de oud-leerlingenbond gesticht door ere-directeur Cambier en oudleerling Puystiens uit Bredene. Door bestuurslid van de oud-leerlingenbond Vantorre Cyriel werd in februari 1976 de afdeling Oostkust opgericht.

Het lokaal is gelegen ter Meerpaal in de Knokkestraat. De bond telt nu ongeveer 700 leden waaronder tal van vooraanstaande personen.

We beogen nog steeds sociale hulpverlening en ontspanning en ijveren onverzet in het belang van de hedendaagse IBIS-jongens. Dit alles stelt hen in de mogelijkheid om op optimale wijze hun beroepskennis te ontwikkelen en nog te stimuleren waarna een gezonde vrijetijdsbesteding volgt.

Het koninklijk werk Ibis

Cyriel Vantorre

Heyst Leeft
1976
01
003-003
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15