Het jaar 1948 in Heist (1)

Georges Devent

Onlangs kwam ik in het bezit van een volledige jaargang van de krant “Het Nieuw Visscherijblad“. Dit is in eerste opzicht niet zo bijzonder. Maar als men weet dat deze 3e jaargang tevens mijn geboortejaar 1948 is, zal de lezer best begrijpen dat ik nieuwsgierig was naar wat er toen te Heist gebeurde.

In enkele afleveringen breng ik nu de kroniek van 1948.

Op 2 januari lezen we dat het college van Burgemeester en Schepenen is overgegaan tot het vaststellen van nieuwe straatnamen. Het westelijk gedeelte van de toenmalige Koninklijkestraat (tussen het kapelletje en de Albert Square) werd herdoopt in Visserskapellestraat.

Het eindje straat langs de zijgevel van Aimabel Baervoets (Ludders) en Verheecke (Rosalie Babelute) kreeg toen de naam Lt. Colonel Calkinstraat. Weet er misschien iemand wie dit geweest is? (n.v.d.r. later werd de naam veranderd in Oude Statiesbraat en na de fusie werd het N. Mengélaan).

De weg langs de “Lac van Heist“ naar de hofstede van René Dhondt werd de Meerweg gedoopt. Dezelfde weg, verder lopende naar de villa’s Castel-Georgie kreeg de naam “Veldweg”.

De krant van 16 januari heeft het over karnaval, dat zeer vroeg kwam, nl. op 8 februari. Het was nog een open vraag of er al dan niet zou gemaskerd worden zoals het vorig jaar. De kwestie om op zondag en dinsdag te maskeren zou op de agenda van de eerstkomende gemeenteraadszitting geplaatst worden. De krant meende te weten dat de kans om op halfvasten te maskeren ook nog niet verloren was.

Op zondag 18 januari hield de supportersclub “Flander Janssens Vrienden“ hun jaarlijkse algemene vergadering in het lokaal café Derby, bij Flander Janssens, in de Pannestraat.

De vorige dinsdag had op het stadhuis de openbare aanbesteding plaats voor de winterkermis van de komende zondag en maandag. Er waren slechts 4 aanbiedingen.. een kindervelodroom, een loterijbarak, een draaibord en een tent met allerlei spelen. Gezien de geringe opkomst zou alles op het Canadezenplein geplaatst worden.

In het nummer van 23 januari staat te lezen dat een geweldige storm op dinsdagavond voor honderdduizenden frank schade heeft veroorzaakt. Een golfbreker werd door het water zoveel als totaal verbrijzeld en uiteen geslagen.

We lezen dat binnenkort zal overgegaan worden tot de afbraak van de bunkers die nog in het bosje en op de zeedijk-west staan. Deze voorspelling is maar ten dele uitgekomen, daar ik in mijn jeugd nog op de bunkers in het bosje kon spelen.

De krant meldt dat het nu officieel is dat in 1948 te Heist een groot Internationaal Vredescongres zal doorgaan. Men verwachtte meer dan 500 vreemde congressisten zelfs uit China, Nieuw-Zeeland, Chili,

Op zondag 25 januari zou minister Deman komen spreken in de zaal ”El Dorado”, ter gelegenheid van de algemene vergadering van de C.V.P.-vrouwen.

Maar ook de Liberale Vrouwenbond stond niet stil, want één dag vroeger zou ze in het lokaal “Café des Sports“ bij M. Verfaillie een “prachtig feest met orkest“ organiseren. Een grote opkomst werd verwacht daar er tijdens het feest een demonstratie zou gegeven worden van de “Ballondans”.

Op 20 januari kunnen we lezen dat “De Zeemeermin” haar jaarlijks bal organiseerde op maandag 9 februari. Twee zalen van het “Hotel de Bruges“ waren ter beschikking voor de twee orkesten. Op aanvraag van dezelfde vereniging, gaf de burgemeester toestemming aan alle café’s om gans de nacht open te blijven. Ook de traditionele voetbalmatch tussen Vissers en Plakkers zou doorgaan.

De krant drukte de hoop uit dat de karnavaldagen te Heist opnieuw een vooroorlogse drukte zouden kennen. Tevens werd er gemeld dat op halfvasten alleen in private kring mocht gemaskerd worden, dus niet op straat.

De amusementsclub “De Cirkel“ liet langs “Het Visscherijblad” weten dat er elke donderdag kon geoefend worden door haar leden op de ping-pongtafel en het karabijnschieten in het lokaal “Old Brussels"

Op 6 februari meldt “Het Nieuw Visscherijblad” dat de badendienst zijn verslag over het jaar 1947 heeft bekend gemaakt. De baden waren kosteloos met het oog op de publiciteit.

Een comiteit voor toerisme werd opgericht met advocaat Albert Deketelaere als voorzitter, Willy Degrauwe als ondervoorzitter, Julien Warmoes als secretaris en Armand Everaert als schatbewaarder.

Toen was het feestcomiteit actief onder het voorzitterschap van Dr. E. Lecleroq met Julien Warmoes als ondervoorzitter en Triphon Leliaert als secretaris-schatbewaarder,

Het verenigingsleven vierde in die dagen eveneens hoogtij. Loon Creyf werd kampioen bij de vinkenierebond “Strand- en Duinenzangers“.

Bij de “Lustige Rokers" hield Florent Van Haecke meer dan twee uur het vuur in zijn pijp en werd aldus kampioen.

De krant van 13 februari begint onder de rubriek “HEIST“ met het luguber bericht dat het lijk van een man, waarvan de identiteit niet kon vastgesteld worden, aangespoeld was in de nabijheid van Heist-Sluizen.

Karnaval kreeg opnieuw zijn vooroorlogs karakter, zoals werd gehoopt in de voorbije weken. De Heistenaars waren de dinsdag allen op de been. De voetbalploegen van de “Vissers“ en de “Plakkers“ werden ‘s middags aan hun respectievelijke lokalen afgehaald en met muziek naar het voetbalplein gebracht. De “Vissers” toonden zich de sterksten en wonnen met 6-3.

Na de match schonk burgemeester Jan B. de Gheldere aan Oscar Creyf, kapitein van de winnende ploeg, een beker die in de verdere uren door de spelers nog menigmaal werd leeg gedronken. (Lees verder: Het jaar 1948 in Heist (2) )

-0-0-0-

Aankondiging

Zondag 5 juni 1983 om 11 u.

Onthulling van een herinneringsbord aan het Boerenhof
Iedereen is van harte welkom.

Daarna voor de liefhebbers van lekker eten een echt “ Boerenfestijn “ met warme en koude gerechten voor slechts 300 fr.

Het jaar 1948 in Heist (1)

Georges Devent

Heyst Leeft
1983
01
012-014
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15