Aktie: de Garre moet blijven

De vereniging” Heyst Leeft” wil een daadwerkelijke inspanning leveren om de oude en typische Heistse woonkern rond de Kleine Pannestraat (De Garre) te verfraaien. Verkrotting bedreigt de verschillende gebouwen en daarmee ook de aantrekkelijkheid van deze volkse buurt.

“Heyst Leeft” werd reeds uitgenodigd om haar visie te geven over het toekomstbeeld van het Heistse stadslandschap en weet reeds dat men van officiële zijde positief staat tegenover een saneringsinitiatief. Het komt er echter ook op aan dat binnen de kortst mogelijke tijd een duidelijke beslissing wordt getroffen, waarvoor toch goede hoop bestaat. De vereniging denkt dit te kunnen bespoedigen door geregeld de aandacht te trekken op het probleem en daarbij een aantal argumenten naar voor te schuiven die een saneringsplan wettigen.

  1. sociaal: er kunnen heel wat woningen bewoonbaar gemaakt worden voor bejaarden.
  2. urbanistisch: De Garre is gelegen in een volksbuurt die een eigen karakter bezit.
  3. volkshygiënisch: tot krotwoningen vervallen huizen kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid.
  4. esthetisch: het uitzicht van verkrotte huizen schaadt de aantrekkelijkheid van de buurt.
  5. architectonisch: De Garre bezit een rij huisjes, gebouwd volgens een vast plan, die een architectonische eenheid vormen.
  6. historisch: de huisjes dateren van rond 1885 en zijn een voorbeeld van 19°eeuwse eenvoudige arbeiderswoningen (worden vermeld in het kunstpatrimonium van West-Vlaanderen).
  7. toeristisch: men kan zich de vraag stellen of het niet mogelijk is deze centraal gelegen Heistse buurt zodanig te verfraaien en een infrastructuur te schenken, dat het een toeristische trekpleister wordt.

“Heyst Leeft” aanvaardt steeds met dank alle suggesties en ideeën op haar secretariaat, Marktstraat 4, 8390 Knokke-Heist.

Aktie : de Garre moet blijven

Redactie

Heyst Leeft
1977
02
002-002
Ludo Sterkens
2023-06-19 14:37:15