Heistse hoeven in de kijker
In 1978 heeft de werkgroep “Jaar van het Dorp“ de hoeven weerhouden die in aanmerking kwamen voor een hoevebenamingsbord. Op 21 februari 1979 werden deze borden officieel overhandigd. Voor het grondgebied Heist werden 4 hoeven uitgekozen.
1. OOSTENHEM: Westkapellestraat 180 (achter ‘t kerkhof), bekend als hoeve Coornaert. Maurits Coornaert schrijft hierover: “Oostenhemhoek was de Oostwinkel en het grondgebied ten Z.0. ervan. Die bewuste tiendehoek ontleende kennelijk zijn naam aan een hofstede die Oostenhem heette. Ten oosten van Koudekerke vinden we binnen de Evendijk slechts de hoeve Coornaert die de bedoelde naam kan gedragen hebben. We vonden tot nog toe geen enkel bewijs. (1)
De naam “Oostenhem“ wordt reeds in ± 1300 vermeld.
2. RESPAGNE: Heesterstraat 40, aan de achterkant van de Lac van Heist (Laguna Beach ). In 1670 behoorde deze toe aan Nikolaas de Respagne. Ook in Westkapelle draagt er een hoeve deze naam.
3. IN BELGIE: Westkallestraat 301. Een kleine hoeve, vroeger een landelijke herberg op de hoek van de Westkapellestraat en de Leenstraat. Deze Leenstraat is het verlengde van de bestaande Spelemanstraat voorbij de Izabellavaart. De omringende wijk heet in de volksmond nog steeds “Belgiek“ (1)
4. JACOBINESSENHOEVE: Westkapellestraat 261, juist vóór de Izabellavaart. In 1447 behoorde ze toe aan Lieven van Kortrijk, in 1525 was de pachter Pieter f. Pieter Ghielen en is later aan het klooster van de Jacobinessen te Brugge toegekomen. (1)
Op zondag 13 mei 1979 is Heyst Leeft van plan deze hoeve in de kijker te stellen. Het vissersdorp Heyst bezat een niet te onderschatten aantal boerderijen waarvan er, zoals blijkt, nu nog een aantal historisch belangrijke zijn overgebleven. Op de JACOBINESSENHOEVE zult u kunnen deelnemen aan een geleid bezoek bij pachter Louis Van Belleghem die zoals wij zelf ondervonden heel wat weet te vertellen over deze eeuwenoude hoeve.
Heyst Leeft kan u verder alleen maar warm aanbevelen de andere drie hoeven - aangeduid door hun benamingsbord - even van nabij te bekijken.
(1) “Heist en de Eiesluis“, Maurits Coornaert