omd-banner-2012-dekunstacademie

Praktische informatie

Plaats:

Seb. Nachtegaelestraat 8-10, Knokke

Uren:

10-18u, met doorlopend gidsbeurten

Verhaal:

Door de opkomst van het toerisme verrezen in het laatste kwart van de 19de eeuw langs de Dorpstraat grote hotels tussen de dorpswoningen. Hôtel de la Couronne (1894-1895) is daar een schoolvoorbeeld van. Het is een imposant gebouw in eclectische stijl met trekjes in neo-Vlaamse renaissance, naar een ontwerp van de Brugse architect E. Van Heede (Brugge). Nu huist deKunstacademie er. Met een kindvriendelijke gids.

 

Knokke telde aan het eind van de 19de eeuw een bevolking van maar 150 inwoners. Het was een kleine landbouwgemeente met een verspreide bevolking over de gehuchten 't Dorp (rond de Dorpsstraat, nu Seb. Nachtegaelestraat, en de oude Margaretakerk), 't Kalf (aan de Kalfmolen), de Oosthoek, Het Zoute (kleine armoedige huisjes in de duinen), en de Graaf Jansdijk tot aan De Vrede en het Hazegras.

Op hun wandelingen in de duinen, vanuit de toen al heel belangrijke badplaats Heist, hadden enkele "vreemdelingen" het rustige dorpje ontdekt met zijn molens en kerkje verscholen tussen het groen. Onder die eerste dagjestoeristen bevonden zich enkele kunstschilders die het lieflijke dorpje uitkozen als schildersstek.

AVMPKKN02540Behalve enkele houten optrekjes in de nabijheid van de vuurtoren aan het strand (nu het Lichttorenplein), de eerste tearooms, werden de hotels eerst in Knokke-Dorp opgericht. Café De Zwaan/Le Cygne op de hoek van de Smedenstraat, breidde uit en richtte kamers in. De herberg-annex winkelhuis Communal zou al gasten herbergen in 1890, voor het hotel werd. Het molenaarshuisje van Van Damme aan de Zeeweg (Lippenslaan) gaf in 1885 al onderkomen aan de kunstenaarskring en Louis Vermeire zou het in 1889 ombouwen tot pension, de Prins Boudewijn. Langs die Zeeweg kwamen tal van villa's en handelshuizen. Bij de pas aangelegde zeedijk verrees in 1890 het eerste Grand Hôtel.

Het Grand Hôtel de la Couronne werd gebouwd in de toenmalige Dorpsstraat in 1894-1895. De plannen waren van architect Eugène Van Heede. Bouwheren waren de kinderen Knockaert, een brouwersfamilie uit Brugge. De monumentale voorgevel werd opgetrokken in de toen bloeiende neogotische stijl, in bruin-rode bakstenen in kruisverband, sterk contrasterend met de grijze arduinelementen. Op de begane grond werd de plint uitgewerkt in een soort gevoegde breuksteen tot de onderdorpel van de ramen. Beide raamopeningen hebben korfboognissen met geblokte ontlastingsbogen. De gevel vertoont 2 vooruitspringende symmetrische topgevels met bovenaan een rondboogvenster. Het bovenste fronton van de middelste topgevel is verschillend van structuur tegenover de 2 andere. De balkons zijn afgewerkt met smeedijzeren balustrades met siermotief. Er zijn 4 smalle dakkapellen in hout met natuurleien bewerkt.

AVMPKKN03934Het hotel werd uitgebaat door Louis Herreboudt-Claeys, tevens uitgever van het Brugsch Handelsblad. Het toeristisch centrum van Knokke ging zich echter snel verplaatsen van de dorpskom naar het strand. Ondanks het inzetten van een paardentram door de Lippenslaan, sterk gepromoot door Herreboudt, kon het hotel niet standhouden. Hij werd opgevolgd door C. Fourrier. In WO I verbleven er nog Russische krijgsgevangenen, die instonden voor de bouw van de Batterij Wilhelm II’

Na die oorlog kocht de Gemeente het pand, richtte het in als schoolgebouw en verbond het met de bestaande school aan de zuidkant. Enkele kleine verbouwingen waren noodzakelijk om de klaslokalen behoorlijk in te richten. Het was eerst een lagere school, vanaf 1957 een school voor beroepsonderwijs, en ten slotte muziekschool, sinds 1983 een volwaardige muziekacademie en thans, door toevoeging van een afdeling Beeldende Kunsten, herdoopt tot deKunstAcademie.

In 1986-1988 onderging het gebouw een grondige renovatie door architectenbureau Arcas. De monumentale voorgevel bleef bewaard, maar de binneninfrastructuur werd volledig vernieuwd. In de periode 2009-2012 werd achteraan een heel nieuw deel aangebouwd, waardoor de laatste verwijzingen naar het hotel (onder meer een muurschildering met de titel van het hotel) verdwenen.

 


omd-nederland logo-omd-vl-zwart-100x100

Programma voor de Zwinstreek

Open Monumentendag 2012

Open Monumentendag Nederland: zaterdag 8 september 2012
Open Monumentendag Vlaanderen: zondag 9 september 2012



Open Monumentendag Knokke-Heist

Overzicht
Orgel- en beiaardtocht
Sint-Antonius Abtkerk - Heist
Museum Sincfala - Heist
Sint-Magaretakerk - Knokke
Atelier Luc Peire - Knokke
Performance: Verticaal ritme - Knokke
deKunstacademie - Knokke
Evocatie: Tableau vivant de Knocke
Kalfmolen - Knokke
Tentoonstelling 40 jaar Knocke is Hier
Sint-Vincentiuskerk - Ramskapelle
Molen van Callant - Ramskapelle
For Freedom Museum - Ramskapelle
Sint-Niklaaskerk - Westkapelle

 

OMD Zwinstreek Nederland
(8 september)

Gemeente Sluis

OMD Zwinstreek Vlaanderen
(9 september)

Gemeente Damme
Gemeente Maldegem
Gemeente Sint-Laureins


Praktische info

Gratis touristisch treintje (Uurrooster)

icon_facebook Volg ons via Facebook

 



Algemeen overzicht
 

Open monumentendag Vlaanderen
Open Monumentendag Nederland





Naar startpagina - Open Monumentendag Knokke-Heist