aquarel

Het is verwonderlijk om vast te stellen hoe snel het duinenlandschap kan veranderen.  Een grote storm kan hoge duinen afkalven, een kleine oneffenheid op het strand kan jonge duinen doen ontstaan.

Een jonge duin kan groeien doordat opgewaaid zand tegen een kleine verhevenheid blijft liggen.  Om het jonge duintje, dat niet meer is dan een hoopje zand, leefbaar te houden is het nodig dat het vlug wordt verankerd voor het zand verder gaat verstuiven door de zeebries.  Het vasthouden van het zand gebeurt op natuurlijke wijze door planten de zich goed voelen in het zand.  Een eerste soort in het Biestarwegras dat het zand tot ca 30 cm per jaar kan tegenhouden.  Een volgende stap is het helmgras dat zich op de prille duin gaat vestigen.  Eenmaal de jonge duinen begroeid zijn met helmgras kunnen zij ongeveer een meter per jaar groeien.  In optimale omstandigheden krijgt men na 10 jaar bijgevolg een duin van 10 m hoog.

Het zich op natuurlijke wijze ontwikkelen van een duin kan men slechts zelden zien aan onze kust, met uitzondering van de Baai van Heist waar zich een jonge duinvorming voordoet.

In vele gevallen worden de duinen kunstmatig gesteund door bv. de aanplanting van helmgras en struweel, of door het plaatsen van hagen en windschermen.

Opeenvolgende duinen ontwikkelen zich tot zeerepen die vele eeuwen de natuurlijke kunstverdediging vormden.  Dat is nu nog zo in de omgeving van de Zwinbosjes en het Natuurreservaat.  Over de zeerepen moet men goed waken want een zware storm kan de hoge duinenrij wegblazen of mee in zee sleuren zodat de natuurlijke zeewering zwak en breekbaar wordt. (FT)

Terug