Verdwenen hotels - Hotel Communal
Danny Lannoy
Fragment van de kadasterkaart van Popp uit 1834. De latere 'Communal' rechtsonder nr. 618 (zie aanduiding) langs de Dorpsstraat toen nog eigendom van het Armbestuur Knocke.
Toen Knokke in het laatste kwartaal van de 19de eeuw zijn eerste stappen zette op toeristisch vlak waren de eerste pensions en hotels gevestigd in de dorpskom. Het GEMEENTEPLEIN was toen de 'Loskaai' van de stoomtram die vanuit Brugge naar Westkapelle reed en zo verder richting Knokke en Heist. Op de hoek met de Edw. Verheyestraat (toen Naaldenstraat) stond reeds omstreeks 1830 een winkel-herberg. Op de kadasterkaart, een uniek document voor de vorsers, staat een vrij groot gebouw ingetekend.
Het echtpaar Leopold Van Houtte - Deckers (*) kwam vanuit Westkapelle, man en vrouw waren er uitbaters en lieten in 1884 uitbreidingswerken uitvoeren. In 1894 kwam er een 2de verdieping bij. Dit alles wijst op de omschakeling naar een hotel-pension.
Kunstschilder Omer Coppens en onderwijzeres Elodie De Greef lieten zich tijdelijk domiciliëren in de 'Communal' en in 1883 ook kunstschilder Rodolphe Wytsman.
'Hôtel Communal' met links de raadskamer; verder 'Hôtel Cosyn' en 'Hotel de la Couronne' (MAAK).
Het echtpaar Renon Verheye-Meysman en dochter op het terras van het hotel.
In de linker vleugel van het gebouw was het gemeentehuis gevestigd vanaf 1873 tot 1913, tot aan de verhuis naar het nieuwe stadhuis op het Verweeplein.
De raadskamer had een afzonderlijke toegangsdeur (zie foto). Een houten aankondigingskast bevond zich aan de gevel. In de Communal kwam de gemeenteraad maandelijks samen, daar hield het schepencollege zijn vergaderingen en kwam de secretaris bepaalde dagen 'zitdag' houden.
De geboorte- en overlijdensakten werden er opgetekend en de burgerlijke huwelijken grepen er plaats.
Na de dood van Leopold Van Houtte op 13 augustus 1896 bleven zijn echtgenote en kinderen de zaak openhouden. Zoon Jules bleef er nog tot kort na WOII, tot hij met zijn echtgenote Maria Meysman, het 'Hotel Excelsior' op de Zeedijk overnam. Het echtpaar Renon Verheye-Clemence Meysman werd er de nieuwe uitbater.
Ondertussen was er geen winkelruimte meer voorzien.
Het volwaardige dorpshotel draaide op volle toeren in het interbellum.
Na WO II werd de eigendom opgekocht door de gemeente.
Jarenlang stond het gebouw leeg, een tijdlang deed het dienst voor muziekonderricht.
In 1969 werd het pand openbaar verkocht. Schilderbaas Willy Van Meenen (1925-2013) en Cecilia Cattoor lieten er een meubelzaak bouwen na de sloop van het voormalig hotel.
Na de stopzetting van de zaak werd de winkelruimte en verdieping jarenlang verhuurd aan de KunstAcademie voor de afdeling schilderen en boetseren.
In 2017 werd dit gebouw op zijn beurt gesloopt door de nieuwe eigenaar om plaats te maken voor een nieuw appartementsgebouw met handelsruimte op de benedenverdieping.
(*) Leopold Van Houtte (° Wsk 1840/ + Knokke 13.08.1896)
Collette Deckers (°Wsk 15.02.1843) en kinderen Eugenie (1873), Pelagie (1874), Jules (1878), Sylvia (1880), Alfons (1883).
Interbellumopname met de familie Van Houtte en personeel voor de deur van het hotel.
Het hotel kort voor WO II op de hoek van het Gemeenteplein en Edw. Verheyestraat.
De sloopwerken in 1968
De meubelzaak Van Meenen in 1977.
Nieuwbouwproject Residentie 'AGAAT' (arch. Luc De Beir/ Brody) in opbouw.
**********************
Verdwenen hotels - Palace Hotel
Danny Lannoy
Bonjour de Knocke s/Mer - Palace Hôtel.
August Debever kwam in 1904 als aannemer vanuit Oostende naar Knokke voor de uitbreidingswerken aan de Heilige Margaretakerk.
Voor Arthur Lantsoght mocht Debever in 1907 het 'Continental Hotel' bouwen op de 'Place Publique' (Van Bunnenplein) wat hem deed besluiten om te schakelen naar het hotelwezen.
Op 30 december 1906 kreeg Debever een vergunning en in 1907 bouwde hij langs de Zeedijk het 'Palace Hotel', na het 'Grand Hôtel de Knocke' (1889), 'Hôtel du Phare' (1890) en Kursaal (1900), het 4de dijkhotel te Knokke.
Wegens de dichte nabijheid van de vuurtoren mocht het hotel slechts drie verdiepingen hoog worden opgetrokken. In de linkervleugel kwam de patisserie Schoymans van een familielid (*), later deel uitmakend van het hotel.
Het 1ste verdiep had oorspronkelijk één badkamer, het 2de en 3de verdiep twee sanitaire blokken voor een totaliteit van 60 kamers.
De eetzaal was sfeervol ingericht en had een oppervlakte van 200 m2. De muren en kolonnes in gewapend beton waren bepleisterd en voorzien van in goud geschilderde gipsen motieven.
Postkaart (achterzijde) aan de zonen Max en Gaston die halfweg juni in het pensionaat van Oostakker verbleven.
De patisserie van tantje Mietje, Marie-Louise Laforce, familielid van Debever.
In 1923 werden lavabo’s in de kamers voorzien, bijkomende badkamers per verdiep en centraleverwarming. Er waren ook interne wijzingen op de benedenverdieping, leeszaal, bar, bureel en nurserie. Er werd toch een 4de verdieping bijgebouwd. Na de uitbreidingswerken telde de ‘Palace’ 120 kamers.Het hotel bezat een buitenterras met luifel voor 300 zitplaatsen. Debever wist van aanpakken en publiceerde luxueuze folders in het Frans en Engels.Hij mikte op het Engelse publiek en vermeldde de golfmogelijkheden in het Zoute.
Gaston en Alexandre in 1912, verkleed voor een stoet.
Palace Hotel Knocke-Le Zoute Belgique - Aug. De Bever, propriétaire.
Grondplan van de benedenverdieping
Grondplan van de eerste verdieping
Palace Hôtel - Knocke - Le Zoute - Restaurant
Parmi les nombreux hôtels, qui se sont élevés sur le littoral depuis quelques années et qui, à juste titre, ont conquis une solide et légitime réputation, le Palace Hôtel occupe, sans contredit un des premiers rangs.
Situé au centre de la digue de mer, en face de la plage des bains, construit en béton armé (incombustible) le Palace Hôtel (vue sur l’embouchure de l’Escaut) attire de suite les regards du voyageur par ses vastes proportions. Devant vous, l’Océan avec ses horizons et son passage incessant, de navires, les îles de Walcheren et le port de Zeebrugge; de l’autre côté, le panorama, magnifique des dunes larges et vallonnées, aux plateaux magnifiques, entre-coupées de riches embladures, de paturages riants, qu’animent d’innombrables troupeaux, tandis que des bois de sapins accrochent leurs frondaisons aux flancs des monticules ou plaquent de leur vert sombre l’or mat des sables couvrant les sommets.
Par sa situation unique, ses installations toutes modernes, sa cuisine et cave incomparables, l’établissement n’a pas tardé à être classé parmi les premières maisons de la côte. Mais aussi quelles recherches dans l’aménagement intérieur: luxe, confort, hygiène, tout a été examiné, étudié de manière à offrir aux visiteurs l’illusion de chez soi. Aussi porte-t-il avec droit le nom de Palace Hôtel.
La grande salle à manger d’une superficie de 210 m2 donnant vue sur la mer, peut aisément contenir 200 personnes servies à tables séparées.
Quand aux étages, toutes les chambres y sont spacieuces et confortables, avec ameublement en chêne, parfaitement exposées et aérées, dont un grand nombre ont vue sur la mer.
Etabli dans les meilleures conditions, l’Hôtel a été pourvu en outre, d'une installation d’appareils sanitaires de la dernière perfection. Bains chauds et hydrothérapie.
Chauffage central pour l’époque de température basse.
Une pâtisserie est également annexée à l’Hôtel.
Chambres avec Pension.
1er 2me et 3me étage.
Chambres à 2 lits, vue sur la mer … par pers.
Chambres à 1 lit, vue sur la mer … par pers.
Chambres à 2 lits, vue sur le côté … par pers.
Chambres à 1 lit, vue sur le côté … par pers.
Chambres à 1 lit, vue sur le sud … par pers.
4me étage.
Chambres à 2 lits, vue sur la mer
Chambres à 2 lits, vue sur le côté
Chambres à 1 lit, vue sur le sud
Knocke-sur-Mer - Palace Hotel
Propriétaire: Aug. De Bever
100 Chambres - 200 lits
Pension depuis 6 à 12 francs
Cuisine Bourgeoise
Restaurant de tout 1er ordre
Service par Tables séparées
Programme
des 738 morceaux d’orchestre dont les clients pourront choisir et faire exécuter le numéro préféré.
Tous les jours five o’clock Pâtisseries diverses
Café cramique de la maison spécialement recommendé
De 8 à 11 heures
Concert Symphonique exécuté par un orchestre de tout Ir choix, composé uniquement de Ire Prix du Conservatoire, sous l’habile Direction de M. Arthur Roose. 4ième année
Débit
De la célèbre bière Crombacher Pilsener & Hacker Brau München
Pour les autres consommations, voir tarif à l’intérieur.
Déguster le Palace-Hotel Champagne à 6 francs la Bouteille.
Het personeel op de gevoelige plaat in 1911; linksachter Achille D'hont, vader van André, onze erevoorzitter.
Een banket in de grote zaal van het Palace hotel in de jaren '20.
Gaston Debever-Delphine Willems,
Op 13 oktober 1923 was er een dubbel huwelijk in de familie.
Maximiliaan Debever, hotelhouder-kok, met Irène Van Autryve (°Vlissingen 5.07.1899). (tussen 1920-1930 worden twee dochters geboren te Knokke, Andrée (°1924) en Liliane (°1928).
Gaston Debever hotelhouder, met Delphine Willems (°Aarlen 19.10.1901/ + 1967)
Het gezin kreeg 3 kinderen; Yolande (°Kn 12.11.1924), Alexandre en Auguste (1936).
In 1928 liet August Sr. een villa optrekken langs het Zegemeer in de verkaveling van het Albertstrand. Architect Jan Stockx stond in voor de plannen (Villa 'Triflore'). Later kwam zoon Gaston en zijn gezin de villa betrekken.
Het echtpaar August Debever - Beniest en dochter Alexandrina in Nice.
Op de luchthaven van Knokke in de late jaren '30: 4de v.r., gemeenteraadslid Andries Landschoot, 6de Schepen Marcel Vandenbroucke, 11de secretaris Jan Claeys, uiterst rechts vertegenwoordiger van de hoteliersbond August Debever.
Gedurende WO II kreeg het hotel af te rekenen met waterschade en vernieling. De ramen aan de voorgevel werden dichtgemetseld op bevel van de bezetter voor de 'Atlanticwall'. Het heropstarten van het hotel na de bevrijding kostte de uitbater heel wat inspanningen.
Het hotel sloot definitief zijn deuren in 1961, werd gesloopt en vervangen door een appartementsgebouw.
FAMILIALE GEGEVENS
Bevolkingsboek 1910-1920
- August Frans Debever (°Oostende 13.10.1873/ + Knokke 1960)
Jeanette Charlotte Beniest (°Oostende 26.11.1862/ + Knokke 1944) - Debever Maximiliaan Karel (°O 9.10.1898/ + Knokke 1968)
- Debever Gaston (°O 24.11.1899/ + Gent 8.12.1978)
- Debever Alexandrina (°O 21.11.1900)
- Debever Raymonda (°O 28.05.1904)
- Laforce Jeanette (°O 16.12.1838/ + Kn 25.06.1919)
- weduwe Beniest, moeder van Jeanette Debever Philip (°O 01.09.1887) bediende, x Oostende
- Van Cauwenberghe Rosalie (°Rumst 27.11.1887)
- Debever Irene Caroline (°Antwerpen 24.06.1910) naar Antwerpen 1919
- Beniest Georgette (°O 3.11.1901) komt van Vlissingen 1920
Zeedijk 20 Patisserie 1920-1930
- LAFORCE Marie-Louise (°O 1860) weduwe Schoymans, winkelierster
- Schoymans Charlotte (°Vlissingen 18.02.1885) x Adolf Tavernier
- Schoymans Marie (°Vl 1886),
- Schoymans Valentine (°Vl 1888)
- Schoymans Mathilde (°Vl 1889)
- Schoymans Bertha (°Vl 1892)
(de patisserie van tante 'Mietje', Marie-Louise Laforce, familielid van Debever).
Enkele nazaten van de familie Debever zijn actief gebleven in de horeca en stonden onder meer in voor de uitbating van het 'Golf Club House' van het Zoute met Auguste Jr. en Monique Janssens opgevolgd door zoon Philippe en Sabine. Hun dochter Delphine is actief de 'Cabane' uit en het clubhuis van 'Knokke Town'. Dochter Anne baat sedert enkele jaren het 'Burgerwelzijn' uit in Ramskapelle.
Établi dans les meilleures conditions hygiénique, l’Hôtel a été pourvue en outre, d’une installation d’appareils sanitaires de la dernière perfection. - Bains chauds et hydrothérapie.
Chauffage central. - Pour l’époque de température basse. (Vacance de Pâques ou même l’hiver), à l’annexe Villa Raymonda avec communication à l’Hôtel.
Une Pâtisserie est également annexée à l’Hôtel.
Palace Hotel - Téléphone 58 - Ouvert tout l’année
Pension complète de 6 à 14 fr. par jour et par personne. - Arrangements pour familles.
Restaurant à la carte (à toute heure).
Déjeuner à tables séparées.
De midi à 2 heures.
Déjeuner à la fourchette à 1 h. 2 fr. 50
Diner à tables séparées.
A 6 heures 30
Diner à 6 h. 30 du soir 2 fr. 50
On est prié de se faire inscrire d’avance pour le diner.
Algemeen beeld van de voorgevel op de zeedijk
De stijlvolle hall en trapstructuur.
Het grote open terras van het hotel in de late jaren '30
De zeedijk met de 'Palace' in de jaren '50