Verslagen en Mededelingen
Dia's en foto’s Westkapelle 24 februari 1985

Gerard Vandepitte

Om 14 u 30 en een toemaatje voor de laatkomers, opende onze voorzitter de bijeenkomst in het Gasthof Oud-Westkapelle.

Eerst en vooral wees hij de aanwezigen op de tentoongestelde militaire luchtfoto’s van de streek, gemaakt door het Britse leger tijdens de oorlog, en meer bepaald in 1944 na de landing in Normandië, toen alles hier onder water gezet was door de Duitsers. Daarnaast ook de foto’s door particulieren genomen tijdens de oorlog en bij de bevrijding. Al dit uitgestalde materiaal kon nagezien en besproken worden tijdens de pauze. Tevens deed de voorzitter een warme oproep om zoveel mogelijk van dit fotomateriaal op te sporen en te bewaren.

Vervolgens ging alle aandacht naar de diamontage van de heer Paul Braet, die een overzicht gaf van de mooie streek, met het hoofdaccent op het meest oorspronkelijke en best bewaarde dorp van onze streek, Oostkerke. Bij die dia’s waren echte pareltjes die getuigen van meer dan gewoon liefhebberswerk.

Als tweede in de reeks volgen opnamen van de heer Jacky Devisch met photo’s van het Zwin tot Lapscheure en Vijvekapelle. Opmerkelijk waren de beelden van de Blauwe Sluis en van het Lapscheurse Gat. Evenzo deze van de opgravingen die deze zomer plaats vonden in Damme, aan het Sas van de Lieve, waarbij ook een ordeloos menselijk geraamte werd blootgelegd op de oever.

Daarover wist onze voorzitter te verhalen dat het eertijds de gewoonte was kadavers van aangespoelde personen ter plaatse of op de oever te begraven.

Na de pauze toonde de heer Isidoor Anseeuw een selectie uit zijn werk. Opmerkelijk daarbij was, dat hij de oude toestand weergaf naast de nu bestaande. Zo, beelden van bet Boerenhof in Heist met het oude kerkhof en zijn mooiste monumenten. Via de “Heistse Klakkertjes” belandden we op de folkloremarkt het troetelkind van ons bestuurslid Maurits Dekeyzer, waar het Hooghuis orgel er de stemming in bracht, midden de visbakkers en de oude ambachten. Voor dat we bet beseften waren we daardoor op de Stockmanshoeve. Daar kregen we de oude werkwijze bij bet oogsten voorgeschoteld: pikken, binden, stuiken, wagens laden en lossen, dorsen met vlei en machine; waarna overgestapt werd naar hedendaagse pikdorsers. Alleen kregen we het primitieve oogsten met de sikkel niet te zien. Bij bet begin van het onderwater zetten van de streek, zomer 1944, heb ik op deze wijze geholpen bij het oogsten: kniehoogte in het water, de halmen afsikkelen en opbergen in "de bagge" die we om de nek hadden hangen. Spijtig dat we daarvan geen beelden hebben. Dit had plaats op de laagst gelegen landerijen van de beukenmarehoeve te Lissewege.

We kunnen onze Medeleden feliciteren met hun werk en wij danken hen voor deze aangename namiddag, voor hun bereidwillige medewerken; vooral Paul Braet die instond voor de technische realisatie.

Verslagen en Mededelingen - 1. Dia's en foto’s Westkapelle 24 februari 1985

Gerard Vandepitte

Rond de poldertorens
1985
01
035-036
Mado Pauwels - Chantal Dhondt
2023-06-19 14:39:17